AD | ‘Korting’ op vliegtickets Statia/Saba?

Van onze correspondent

Winair-saba-eustatius

‘Korting’ op vliegtickets Statia/Saba?

Den Haag – Financieel armlastige inwoners van Sint Eustatius en Saba kunnen in de toekomst wellicht ‘korting’ krijgen op vliegtickets naar Sint Maarten.

Door het Rijk wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld een vouchersysteem te introduceren waarmee tegen een gereduceerde prijs of eventueel zelfs kosteloos kan worden gereisd. Dat meldt minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindsman reageert daarmee op de zorg die tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg van januari op Sint Maarten door de delegaties is uitgesproken over de relatief hoge vliegtarieven tussen de Bovenwindse eilanden. Voor veel zaken – zoals het raadplegen van een medisch specialist – zijn de inwoners van Statia en Saba aangewezen op Sint Maarten waarvoor ze afhankelijk zijn van de vliegverbinding die Winair onderhoudt.

Het vouchersysteem waarvan Plasterk melding maakt, is zoals hij schrijft bestemd voor ‘arme bewoners’ en bedoeld voor ‘in nader te bepalen bijzondere gevallen’. Het onderzoek wordt verricht door drie ministeries. Naast BZK zijn dat Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu. Het beperkt zich tot de routes tussen de Bovenwindse eilanden.

De minister wijst er in zijn brief overigens op dat een aanzienlijk deel van de ticketprijs wordt bepaald door de vliegbelastingen/landingsgelden die luchthavens/overheden op de eilanden in rekening brengen. Een bijkomend probleem is dat er weliswaar sprake is van ‘open skies’ tussen de koninkrijksdelen, maar dat het passagiersaanbod op een aantal routes te gering is voor concurrentie.

De oplossing waarnaar de ministeries op zoek zijn, luistert nauw. Het toekennen van subsidies in het luchtvervoer wordt al gauw beschouwd als (verboden) staatssteun.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | ‘Korting’ op vliegtickets Statia/Saba?

  1. Goh, toen we nog de Nederlandse Antillen waren hoorde je dit soort voorstellen nooit! Nu mag het allemaal kosten, volgens mij geeft Nederland nu jaarlijks meer uit aan die 3 kleine eilandjes dan dat ze ooit voor de Nederlandse Antillen als geheel hebben gedaan. Tja, krom gaan staan voor Nederland levert financieel in ieder geval wel wat op, totdat Geertje aan de macht komt…

  2. 180 dollar betaal je al snel voor een (retour)vluchtje van ruim 10 minuten met Winair naar Saba of Statia. Vaak betaal je nog meer.

    Duidelijk is dat Winair schandalig misbruik maakt van haar monopoliepositie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *