27 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘KPMG nooit accountant CBCS’

HomeMediaAD | ‘KPMG nooit accountant CBCS’
Artikel FD slaat op onderdelen plank flink mis | Chronicle

Willemstad – In tegenstelling tot beweringen in het als gezaghebbend geldende Nederlandse Het Financieele Dagblad (FD), namelijk dat KPMG jarenlang de accountant was van de Centrale Bank in Willemstad, blijkt uit meerdere verklaringen aan het Antilliaans Dagblad dat dit beslist niet het geval is.

KPMG trad nooit op als controlerend accountant van de Centrale Bank; niet in het verleden ten tijde van de Nederlandse Antillen, en ook niet daarna vanaf 2010 toen Curaçao en Sint Maarten een monetaire unie vormden. Desgevraagd meldt de CBCS, met momenteel waarnemend- president Alberto ‘Chos’ Romero aan het hoofd, tegenover deze krant:

,,Vanaf 2009 tot en met 2014 was EY (Ernst & Young) de accountant en van 2015 tot en met 2017 was het PwC (PriceWaterhouseCoopers).”

Naar aanleiding van de reeks artikelen die het FD publiceerde – zowel in gedrukte vorm als elektronisch/online – zocht deze krant bevestiging van de als feiten gepresenteerde stellingen. ‘KPMG kampt met dubbele petten oud-topaccountant in fraudezaak Curaçao’, zo kopte Het Financieele Dagblad begin deze week met vette letters boven het artikel.

,,KPMG probeert in Nederland schoon schip te maken, maar in Curaçao bijvoorbeeld lukt dat de accountantsorganisatie even niet. Daar zit KPMG in de belangenkluwen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) met verzekeraar Ennia opgezadeld met een probleem. En dat probleem heet Ralph Palm.”

Het FD-artikel richt zich voor een groot deel ‘op de man’. Het FD wijst – overigens terecht – op de verschillende petten die Palm op had ten aanzien van de Centrale Bank en de voormalige CBCS-topman Emsley Tromp. Verslaggever Vasco van der Boon noemt Palm ‘in elk geval tot voor kort lange tijd een van de meest vooraanstaande accountants van KPMG op de Antillen’. Dat is fout.

In werkelijkheid was en is Palm geen accountant, maar fiscalist/belastingadviseur. Dat is op de eilanden en ook in Nederland alom bekend en vrij eenvoudig te checken. Ook de Accountant.nl, het vakblad, corrigeert Het Financieele Dagblad op dit punt:

,,Het FD vermeldt dat Ralph Palm ‘een van de meest vooraanstaande accountants van KPMG op de Antillen’ zou zijn geweest. Palm blijkt echter nooit accountant te zijn geweest; hij was fiscalist bij KPMG Meijburg Caribbean en jarenlang lead partner bij KPMG Tax & Legal Services.” Aldus Accountant.

Bovendien, zo blijkt uit onderzoek door het Antilliaans Dagblad, is Palm nimmer vennoot geweest bij KPMG Dutch Caribbean & Suriname (KPMG DC&S), maar was hij als fiscalist en vennoot werkzaam bij de zelfstandige ‘member firm’ KPMG Tax & Legal Services, tegenwoordig dus Meijburg Caribbean & Co. Wel was Palm voorzitter voor zowel KPMG Tax & Legal Services alsmede voor KPMG DC&S. Namelijk van 2000 tot en met 2009.

Vanaf 1 januari 2010 is Palm op geen enkele manier meer verbonden aan KPMG DC&S (audit & advisory). Zo blijkt uit research door het Antilliaans Dagblad. FD berichtte ook: ,

,Zeker is wel dat Palm als KPMG-accountant (lees: fiscalist/belastingadviseur, red.) ook jaren voorzitter was van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), terwijl Tromp daar president was.”

Palm was, weet FD, ook persoonlijk belastingadviseur van de CBCS en de belastingadviseur van Tromp privé. ,,Palm was sinds de jaren negentig tot halverwege 2016 penningmeester van de stichting ET Pensioenen – het vehikel waarmee Tromp volgens het OM fraudeerde.” Aldus FD.

FD-bericht verwijtend

De werkelijkheid is dat Palm inderdaad president-commissaris was van de CBCS en daarnaast fiscaal advies verstrekte aan Tromp, voor wie Palm tevens in het bestuur zat van diens pensioenstichting. Maar dan schrijft Het Financieele Dagblad, nogal verwijtend en alsof hiermee de aap uit de mouw komt:

,,Wie was de controlerend accountantsorganisatie van de Centrale Bank in de periode dat Palm voorzitter van de Raad van Commissarissen van die Centrale Bank was?”

Om vervolgens zelf het antwoord te geven:

,,Tot vijf jaar geleden was dat KPMG, waarvan Palm achtereenvolgens voorzitter en ‘lead partner’ was.”

Een onjuist antwoord, blijkt. Want dit laatste wordt door alle geraadpleegde betrokkenen tegengesproken. KPMG is nooit de accountant geweest van de Centrale Bank; niet ten tijde dat het nog de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) was en ook niet nadien toen het de CBCS werd. Palm is overigens niet namens KPMG DC&S verbonden geweest aan de Centrale Bank, maar door hem is op persoonlijke titel de functie van president- commissaris bij de voorloper van de CBCS (de BNA) vervuld. Palm is al flink wat jaren weg bij KPMG en sindsdien ceo van verzekeraar Ennia. Het FD, dat niet schroomt om feitelijke onjuistheden af te drukken, stelt tot slot dat ‘met de justitie-inval bij Ennia vorige week en de aangekondigde nieuwe strafonderzoeken naar Tromp KPMG verzekerd is van toekomstige aandacht voor de dubbele petten van een van haar meest gevierde medewerkers op de Antillen’. In een reactie zegt Raymon Begina, voorzitter van KPMG DC&S, dat er de laatste tijd veel nepnieuws rondgaat met onjuiste informatie.

,,Dit gebeurt door een groepje van vier tot vijf personen die consequent tendentieuze en suggestieve berichten de wereld insturen. KPMG reageert normaal vrijwel nooit, dat is beleid. Maar gezien de grote fouten in het artikel van FD zullen wij later deze week een persbericht uitsturen met daarin wel de correcte informatie. Ook zal KPMG op andere berichten, van de afgelopen weken, reageren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Na de serie van artikelen door FD is het nu aan AD om verder verwarring te creëren. Mosterd na de maaltijd. Opvallend is wel dat dit komt nadat duidelijk werd dat de huidige zaak Saffier (niet toekomstige) een fiscaal probleem’ betreft. Dus natuurlijk wordt er dan naar de fiscalist/belastingadviseur in dit geheel gekeken. ‘Op de man’ vindt het AD. Hmmmm.

    Zoals herhaaldelijk aangegeven lijkt het erop dat het OM in deze kwestie geen ‘zuivere schaats rijdt’. Men probeert ‘iets’ in de hoop dat het wat oplevert om daarna te kunnen gebruiken (‘flippen’ heet dat in de VS). Dus een verdachte/veroordeelde in een andere rechtzaak als (meewerkende) getuige gebruiken. Het gaat de OM niet om Tromp, het gaat erom dat een financieel circuit dat jarenlang op Curaçao floreert in kaart wordt gebracht.

  2. Dit artikel doet ons denken aan President Trump van de VS die standaard alles ontkent. Ooit een verdachte gezien, die riep dat hij het gedaan had? Wij niet. Een spitse is ook altijd, dat men zich absoluut niet herkent in het geschetste beeld. Of zo als Trump ook vaak doet, als er geen fakenieuws kan worden gecreëerd, is aanval de beste verdediging. Dus de tegenpartij als de grote boze wolf afschilderen en jezelf als een onschuldig, hardwerkende integere organisatie, a.k.a. Roodkapje. Net zo iets als zich soms ongewenst voordoet bij #me too. Het slachtoffer zal er wel om gevraagd hebben, inkijkbloesje en inrijrokje. Het gebeurde met wederzijds goedvinden, of er staat mij niets van bij. Als KPMG niet met de vingers in de strooppot wordt aangetroffen, zogezegd betrapt op heterdaad, dan zal het blijven ontkennen in alle toonaarden. Dan blijft de brandende kwestie: “who is cooking the books and why?” En wie probeert zich schoon te wassen in vuil water? Wie het weet mag het zeggen. De oratio pro domo ten behoeve van KPMG biedt ook geen rotsvaste motivering voor het giftige/gladgestreken/schone geweten van wie dan ook. Renée van Aller&John de Vries

  3. KPMG en in het bijzonder Ralph Palms zijn volslagen idioot als ze denken dat de voorzitter van de RvC van de Centrale Bank ook (bezoldigd) persoonlijk adviseur van die Centrale Bank kan zijn.

    KPMG stinkt, CBCS stinkt, Ralph Palm stinkt.

    Tijd voor een overstap van Palm naar Baker Tilly, dat al aftekent op de (fantasie jaarrekening van Ennia. Als Palmpie even een verdubbeling van de audit fee van 2017 goedkeurt, kost dat Baker Tilly nog geen cent ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties