26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | KTK zet deur open

HomeMediaAD | KTK zet deur open
De KTK-vloot bestaat uit zeven sleepboten, waarvan vier worden ingezet voor lokale activiteiten en drie beschikbaar worden gesteld voor ‘international chartering’ |

Willemstad – Kompania di Tou Kòrsou (KTK) biedt werknemers de komende tijd de mogelijkheid om zelf, vrijwillig dus, ontslag te nemen. Het sleepbotenbedrijf biedt daartoe zelfs een ‘pakket met incentives’ aan.

Zo wordt desgevraagd bevestigd door KTK-directeur Suldric Rojer. Dit is onlangs tijdens een vergadering met het personeel aan bod gekomen. ,,Deze bijeenkomst was in het kader om de werknemers op continue basis te informeren.”

De vrijwillige afvloeiingsregeling lijkt een eerste poging van het sleepbedrijf, dochter van overheidshavenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA), om de personeelskosten te drukken. Deze noodgreep is nodig omdat KTK buiten eigen blaam of schuld om in financieel zwaar weer is beland.

In het afgelopen jaar heeft het sleepbedrijf te maken gehad met een aanzienlijke daling van de inkomsten doordat het sleepverkeer van vooral tankers vrijwel helemaal is weggevallen. Dit wordt veroorzaakt door de crisis in buurland Venezuela, met gevolgen voor het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA en daarmee automatisch ook voor de door PdVSA op Curaçao gerunde Isla-raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai.

Eind september werd al aan de bel getrokken, hoewel er nog altijd de hoop is op een ‘early step in’ door een strategische partner die de overheid (met Refineria di Kòrsou, RdK, eigenaar van de raffinaderij) en PdVSA (exploitant) zoeken om de Isla in eerste instantie op korte termijn draaiende te houden.

Tijdens een meeting met het personeel had de directie toen aangegeven dat KTK ‘voortkabbelt op reserves’, maar dat die nog maar net genoeg zijn om het einde van dit jaar te halen. Dat is nu nog één maand.

De KTK-inkomsten zijn met 80 procent geslonken. Er is dus sprake van een buitengewoon ernstige situatie. Bij KTK zijn 136 personen in dienst. Met vakbond UGTK/Cadmu was afgesproken dat in ieder geval tot de jaarwisseling geen ontslagen zouden vallen.

Nu grijpt de directie – met goedkeuring en in opdracht van de regering als aandeelhouder – naar het middel om medewerkers op vrijwillige basis te laten vertrekken. Dit wordt gestimuleerd met de nodige financiële tegemoetkomingen. Er wordt geen druk uitgeoefend en ook is er geen (streef)aantal voor de afvloeiing afgesproken.

Op de vraag of in een later stadium gedwongen ontslagen tot de mogelijkheid behoren, luidt het antwoordt dat ‘niets wordt uitgesloten’.

De KTK-vloot bestaat uit zeven sleepboten, waarvan vier worden ingezet voor lokale activiteiten en drie beschikbaar worden gesteld voor ‘international chartering’. Ook heeft KTK vijf kleinere boten die worden ingezet als meer- en pilotboten.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. “Deze noodgreep is nodig omdat KTK buiten eigen blaam of schuld om in financieel zwaar weer is beland”. Laat me niet lachen. KTK in Panama is slechts een voorbeeld. Ik heb ook begrepen dat ze verkeerde boten hebben aangekocht en zichzelf buiten de chartering markt hebben geplaatst. De directeuren die na 10-10-10 zijn geplaatst en al deze fiasco’s hebben veroorzaakt zitten er nog steeds. Marionetten van de politiek, die extra miljoenen neerleggen om een weg dwars door de mangroven te bouwen. Alweer is de eenvoudige arbeider de dupe. Ruim de troep nou eens op en zet capabele mensen op deze posities.

  2. @ Brian S, je slaat de spijker op de kop, en dat geisem kost de belasting betaler nog steeds een vermogen aan recht zaken, de tuin kabouterGerrit de Raaf (veroordeelde dief)blijft net zolang door gaan tot het BOT , kijk er niet van op dat hij uit het gevang een hele orgien…. opzet waar wij als getrouwe YDK nog heel veeeeeeeel last van krijgen een narcist ben je pas kwijt als hij twee meter onder de G ligt.

  3. MILJOENEN!
    Dit is geenszins kwestie van een appel en een ei Jan. Het gaat hier om het verhandelen van concessies, die met de grote uitbreiding van het Panama kanaal miljoenen dollars waard zijn. Het kroekbewind van de staat Venezuela of derde partijen uit Venezuela zouden niet geschroomd hebben om miljoenen dollars te betalen aan de personen of instanties die zo’n handeling (deal) mogelijk in handen gewerkt zouden hebben. Wie verhandelt nu een kip, die gouden eieren legt voor een appel en een ei. Dergelijke diensten (buiten de grenzen) die bewust aan het zicht van de bevolking veelal onttrokken zijn en waarvan ons Parlement, noch de destijdse regeringen onze bevolking nimmer op een degelijke, verantwoorde en waardige wijze heeft voorgelicht op de belangrijkheid ervan voor het Land, zijn en blijven ten prooi van één persoon of kleine groep, die het op dat moment te bepalen hebben namens de aandeelhouders. De kalf is reeds verdronken. Echter nooit gevraagd hoe de kalf in de put beland is. Nimmer heeft het destijdse Parlement en heden ten dage de 29ste november 2018 ons huidig Parlement vragen gesteld van hoe de vork aan de steel zat in verband met de overdracht van de concessies van het Panama kanaal. Geen vragen, dus ook geen onderzoek.

  4. En daarom had KTK een zusterbedrijf in Panama zodat zij daar ook diensten kon geven. Dit was een succesvol bedrijf dat voor een appel en ei werd verkocht aan Venezuela. Met dank aan Gerrit Schotte, Amparo Dos Santos en El Hakim!

  5. Triest weer nog meer mensen zonder werk. Hoop wel dat zij elders aan de slag kunnen. Het gaat echt niet goed hier, ondanks her gebasel can Martina!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties