26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Laatste redmiddel

HomeMediaAD | Laatste redmiddel
BAB belastingkantoor Regentesselaan | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een verhoging van de indirecte belastingen is op dit moment een van de meest voor de hand liggende opties voor bezuinigingsmaatregelen die op tafel liggen. Geen algemene verhoging, maar selectief op bepaalde producten en diensten.

De regering-Rhuggenaath van Curaçao, meer specifiek minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, zit in een spagaat: om dit jaar het gat van 127 miljoen gulden weg te werken moeten óf de inkomsten omhoog óf dient er extra bezuinigd te worden óf een combinatie van allebei. Geen van beide ziet het kabinet echter zitten omdat ‘de rek eruit is’.

Volgens Gijsbertha kan niet veel verder gesneden worden in wat de overheid aan publieke dienstverlening biedt, anders gaat dit daadwerkelijk ten koste van de kwaliteit en het niveau. Het optrekken van de belastingen daarentegen wordt gezien als een ‘ultimum remedium’, een laatste redmiddel.

De regering wil de belastingdruk voor zowel privépersonen als rechtspersonen – burgers en bedrijfsleven – niet opvoeren. Vandaar dat de minister van Financiën nu al aangeeft in dit stadium niet te denken aan het optrekken van de loon- en inkomstenbelasting en evenmin aan een hoger percentage winstbelasting. Dit zijn allebei zogeheten directe belastingen, wat werknemers direct op hun loonstrookje zien en in hun portemonnee voelen. Winstbelasting wordt alleen betaald áls er winst wordt gemaakt.

Indirecte belastingen zijn belastingen die door overheden op indirecte wijze worden geheven, zoals de omzetbelasting (ob). Deze belastingen zijn indirect in de zin dat ze door een tussenpersoon worden geïnd, de verkoper, die de belasting aan de uiteindelijke betaler doorrekent in de prijs. Andere vormen van indirecte belastingen zijn bijvoorbeeld accijnzen en invoerrechten.

Indirecte belastingen worden ook wel ‘kostprijsverhogende belastingen’ genoemd. Gijsbertha geeft daarom toe dat de kosten voor levensonderhoud hiermee wel iets zullen stijgen, maar dat alles zal worden gedaan om personen met de laagste inkomens zoveel mogelijk te ontzien.

De bewindsman van Financiën heeft onlangs het rapport ontvangen van de Taskforce Belastingherziening. Deze had in principe tot 15 maart de tijd gekregen met een plan van aanpak te komen; een plan om een herziening nog in de huidige kabinetsperiode te realiseren. De belastingherziening is ook onderdeel van de adviezen van en afspraken met het College financieel toezicht (Cft).

Gijsbertha had ook de Commissie Begrotingsdoorlichting aan het werk gezet. Een van de taken van deze commissie is om te rapporteren waar er mogelijk verdere besparingen en inkomstenverhogingen kunnen worden doorgevoerd en daarom een ‘ombuigingenlijst’ te presenteren waarover vervolgens de regering van Curaçao besluiten neemt.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Gijsbertha had ook de Commissie Begrotingsdoorlichting aan het werk gezet. Een van de taken van deze commissie is om te rapporteren waar er mogelijk verdere besparingen en inkomstenverhogingen kunnen worden doorgevoerd en daarom een ‘ombuigingenlijst’ te presenteren waarover vervolgens de regering van Curaçao besluiten neemt.

    En wie zitten er in deze commissie? De dochter, de byside, de oma en de moeder van Gijsbertha? Tegen een riante vergoeding

  2. In tijden van crisis, komen de incompetente zakkenvullers bovendrijven. Zowel in politiek, vakbonden en bedrijfsleven.

  3. Aanvulling op mijn vorige post: vooral Menki Rojer, met zij enorme luie pens, zou aan zijn ballen moeten worden opgehangen.

  4. Salarisverlaging dat zal er nooit en te nimmer van komen bij deze uiterst zwak intelligente Statenleden en regering. Triest? Dat zeker.
    Vooral de 30% die op een houtje moeten bijten, en hun kids uit stelen moeten sturen. Schaamteloze mensen, echt.

  5. Onwaarschijnlijk dat de rek eruit is!
    De tering naar de nering zetten is zeker mogelijk.

    Ambtenaren salarissen worden vrolijk verhoogd terwijl bekend is dat het geld er niet is.
    Als leiders zou een goed voorbeeld gegeven moeten worden, dat doen echte leiders.
    Ook al is dat symbolisch.
    Geen businessclass vliegen en salaris verlaging regering bijvoorbeeld.

    Misschien eens lezen hoe Lee Iacocca destijds Chrysler redde. Nam genoegen met 1 USD als salaris. Hij had mogelijk al genoeg om te leven maar het gaf de organisatie een positieve pulse.

    Verder wordt ook nog iemand op de post van economische ontwikkeling gezet die mogelijk financieel onderlegd is maar geen enkele ondernemings ervaring heeft. Op deze post hoort iemand die impulsen kan geven door investeerders binnen te halen. Niet iemand die financiele rapporten gaat leveren (dat komt wel van ministerie van financien).

    Gewoon doorgaan met verspilling en als geld op is belastingen verhogen, maakt ook niet echt uit of dat directe of indirecte zijn.
    De burger mag het ophoesten.

    Triest gewoon.

  6. Dat zat er wel in, zodra bij een overheid over bezuinigingen word gepraat bedoelen ze natuurlijk lastenverhoging, maar dat woord gebruiken ze natuurlijk niet, bovendien zal een (R)overheid nooit in eigen vlees snijden en het topzware incompetente systeem aanpakken, nee, BTW omhoog, lulverhaal en bisness as usual.
    Tot de wal het schip keert.
    Walgelijke bende.

  7. Laatste redmiddel is het stoppen van snoepreisjes voor ministers en statenleden! Daar is geen geld voor! En vriendjes en familieleden mogen ontslagen worden. Geen dochter als persoonlijke medewerker! En interim hoofd Communicatie mag 40 uur gaan werken voor zijn giga salaris en niet 20 uur!

  8. Als de regering nu eens het goede voorbeeld gaat geven, hun salaris eens naar beneden gooit met 2000 Naf per maand. En dan ook nog eens wat minder dure reizen maakt, moet je eens kijken wat dat oplevert!!!! 8

  9. Pabien Kabinet Ruggenaath en Gijsbertha. De rek is eruit, zegt Gijsbertha. Nu moet het arme volk gaan betalen voor al het mismanagement van de geldmiddelen. Te beginnen bij Insel Air a 30M. Tijd om op te stappen en een takenkabinet te installeren onder supervisie van Nederland.

  10. Nu Insel Air failliet is kunnen we dus de $100 miljoen uitstaande facturen+nafl 32 miljoen staatshulp op onze buik schrijven. Dus om dat gat te dichten krijgt het gehele volk te maken met een hogere belasting.
    Sanering van het mangrovebos, nafl 25 miljoen.
    Staatslening tbv het een zelfstandig land worden, €2,5 miljard…… enzo enzo enzo…. We zijn arm….. Ja, het volk…. de rest is failliet.
    Biertje?

  11. Begin eens met alle nietsnutten weg te halen bij overheidsentiteiten als Bureau Post en de Centrale Bank, waar benoemingen van vriendjes met waardeloze CV’s aan de orde van de dag zijn, zonder vacatures of sollicitatieprocedures.

    En zonder enige screening bij hun vorige werkgevers waar ze hopeloos faalden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties