AD | Land Curacao krap bij kas

Minister Kenneth Gijsbertha | Extra

Willemstad – Volgens de gangbare definitie is de cashflowpositie van het Land Curaçao zodanig dat momenteel sprake is van een ‘illiquide’ overheid.

De beschikbare liquide middelen voor de operationele bedrijfsvoering – inclusief eigen financiering van gedane investeringen – belopen een bedrag van 103,2 miljoen. Dat was de stand volgens de jongste, vorige week door minister Kenneth Gijsbertha (MAN) aan de Staten aangeboden Financiële Management Rapportage (FMR), tot en met december 2018.

Per ultimo verslagperiode is de zogeheten ‘current ratio’ ofwel liquiditeitsratio van de overheid 0,7. ,,Dat is kritiek en is tevens een verdere verslechtering ten opzichte van 2017,” aldus de FMR van het ministerie van Financiën. Toen bedroeg deze current ratio nog 0,9.

De gewenste waarde van de current ratio is in principe van 1,0 tot 1,5. Plus 1 geldt als ‘liquide’. Tussen 0,8 en 1,0 als ‘zorgelijk’ en minder dan 0,8 als ‘illiquide’. Met 0,7 rond de jaarwisseling verkeert de liquiditeitspositie van de Curaçaose overheid zich dus in een problematische situatie.

De mutaties op de gewone dienst van de begroting, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering) en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met december samen geleid tot een afname van de liquide middelen (cashflow) met 143,1 miljoen in het dienstjaar 2018.

De liquide middelen worden, uitgezonderd de ING-rekeningen in Nederland, lokaal aangehouden en zijn conform de opgaven van de Ontvanger, de Inspectie Invoerrechten en Accijnzen, kasstaten en de bankafschriften aan het einde van de verslagperiode.

Het meeste geld staat op de rekening bij de MCB, namelijk 50,4 miljoen (was in 2017 nog 87,7 miljoen), gevolgd door de Centrale Bank CBCS met 34,7 miljoen (was 141,1 miljoen). Bij de Girobank heeft de overheid 8,5 miljoen staan (was 8,7 miljoen) en bij RBC Bank 2,2 miljoen (was 1,4 miljoen). Bij de overige banken zijn de tegoeden lager, zoals bij Banco di Caribe, FirstCaribbean, Orco Bank en Vidanova Bank. Bij de ING Bank in Nederland heeft Curaçao 3,3 miljoen op de rekening.

,,De stand van het eigen vermogen is thans ‘negatief’, staat voorts te lezen in de officiële rapportage van Financiën. De FMR meldt dat het eigen vermogen per ultimo 2018 uitkomt op -14 miljoen. Dat was een jaar eerder nog +10 miljoen. Maar vooral de jaren daarvoor was nog sprake van een flink positief eigen vermogen, namelijk van 118 miljoen (2016) en 126 miljoen (2015).

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Land Curacao krap bij kas

 1. Korting van 25% op salarissen van de regering zou een eerste goede stap zijn! En dat geld natuurlijk niet in een cameraproject / UTS stoppen.

 2. Er moeten nog 300.000000 bij gerrit de raaf, vddijs, pisas terugkomen.

 3. We blijven dansleraren en huisartsen (in totaal 8 totale onbenullen!) naar peperdure verkeersbeurzen sturen.

  Suzy Romer en haar schoothondje Alvin Daal zijn haast iedere week op snoepreis.

  Triest dieptepunt is het viswijf van Boca Sami, recent veroordeeld voor mishandeling en grootschalige fraude, die desondanks nog gewoon naar het randdebielenparlement Parlatino (Buenos Aires) en een kut klimaatconferentie in Paramaribo (handenschuddend met drugsdealer en moordenaar Bouterse) gaat.

  Geen stobreed in de weg gelegd door de o zo integer coalitie onder aanvoering van Kennedy Ruggenaath.

  Maar zoals eerder gezegd is het aanblijven van Stella van Rijn de beste graadmeter van integriteit in de huidige coalitie. Op persoonlijke titel benoemd door verkeersmoordenaar en voor grootschalige corruptie gevangen zittende Gerrit Schotte, wiens kont (en wellicht nog wel meer) zij jarenlangh met smaak gelikt heeft.

 4. Gaan we dan stoppen met snoepreisjes, Geen mensen een dik salaris geven voor 20 uur werken. Geen familieleden meer in dienst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *