AD | ‘Laten zien zoals het is’

De kosten voor reparaties liepen op tot 60.000 gulden per maand | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Urny Floran, directeur van de strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), heeft tijdens de open dag voor de media gisteren vooral de gevangenis willen ‘laten zien zoals het is’.

Bij de rondleiding was veel aandacht voor het onderkomen van de ongedocumenteerden, omdat deze plek de laatste tijd vaak lokaal en internationaal in het nieuws is.

In een presentatie voor de pers gaf Floran het volgende aan: Het aantal gedetineerde vreemdelingen is in de periode 2015 tot 2018 opgelopen van 715 naar 1.056, met overigens een piek in 2017 (1.532). In 2018 was 78 procent van de vreemdelingen afkomstig uit Venezuela. De overige 22 procent kwam uit onder meer uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica. Van deze vreemdelingen is 41 procent vrouw en 59 procent man. Bijna 15 procent van de 1.056 gedetineerde vreemdelingen in 2018 is opgepakt door de kustwacht.

In het mannenblok van de vreemdelingenbarakken is veel schade aangericht, niet alleen aan het gebouw en de inrichting, maar er zijn ook matrassen in brand gestoken. En er zijn in de afgelopen twaalf maanden drie ontvluchtingen geweest.

De kosten voor reparaties liepen op tot 60.000 gulden per maand. De ontvluchtingen leiden tot zorgen binnen de gemeenschap, over een groei van ongedocumenteerden in het illegale circuit en dat er extra personeel en materieel ingezet moet worden voor de opsporing van de voortvluchtige ongedocumenteerden.

Om zowel de barakken voor mannen als vrouwen op te knappen is een begroting opgesteld van bijna 5,9 miljoen gulden. De eerste fase is begonnen in de eerste week van maart en de geplande afronding is deze maand.

Met betrekking tot de andere afdelingen binnen SDKK is in de presentatie naar voren gekomen dat de laatste vijf jaar meer bezoekers van de hogere sociale lagen in de samenleving vast komen te zitten. De ‘nieuwe trend’ van onwettige handelingen waarvoor mensen in de gevangenis komen zijn mensenhandel (‘trago-meisjes’), overvallen, skimming-harvesting en smokkel van drugs en vuurwapens.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | ‘Laten zien zoals het is’

  1. ericlapas

    Een open dag, nou het leekt meer op apen kijken, gevangen of niet deze mensen hebben recht op privacy maar probeer de negers hier dat aan hun verstand te brengen, gaat niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *