28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Leeflang: Gas- en oliediscussie is ‘novela’

HomeMediaAD | Leeflang: Gas- en oliediscussie is ‘novela’
Leeflang: Gas- en oliediscussie is ‘novela’
Leeflang: Gas- en oliediscussie is ‘novela’

De discussie rond het al dan niet vinden van gas en olie in de territoriale wateren van Curaçao en het daartoe opgerichte bedrijf Kompania di Petroli i Gas Kòrsou nv (KPGK), is in de Staten gisteren vergeleken met een ‘novela’ (een soapserie), waarin door de jaren heen afleveringen zijn opgenomen met daarin verschillende acteurs.

Met de vergelijking wordt uitdrukking gegeven aan de mystiek die om dit onderwerp hangt en de verdenkingen tussen partijen ten aanzien van het hebben van mysterieuze eigenbelangen.

,,In een novela houd je de mensen bezig en houd je het verhaal spannend zonder echt aan de realiteit te voldoen. Het is goed om de novela opzij te leggen en te focussen op de realiteit”,

aldus Statenlid Omayra Leeflang. Ze ging dieper in op de statuten van KPGK die nogal breed zijn en de mogelijkheid bieden andere bedrijven op te kopen en te exploiteren.

,,Ik begrijp waarom dit bedrijf snel opgericht moest worden. Als dit kabinet valt, dan hebben ze iets in handen waarmee álles gedaan kan worden, het overnemen van Refinería di Kòrsou of van Bullenbaai, álles. Dat er totaal geen energiebeleid is, is gunstig want in troebel water is het goed vissen. Je richt een bedrijf op dat álles kan doen, zonder beleid en geen enkele autoriteit die controleert”,

aldus de achterdocht van Leeflang die hiermee mogelijk, tegen haar eigen woord in, een nieuwe aflevering componeert voor de novela.

Anderen vonden het fijn nog eens terug te blikken op de novela, onder wie Gerrit Schotte (MFK), die terugkwam op ondertekende contracten met exploitatiebedrijven ten tijde van de Nederlandse Antillen tien jaar geleden door de toenmalige regering van Etienne Ys (PAR).

Volgens hem allemaal bedacht in donkere achterkamertjes. Anderen bleven nuchter:

,,Deze vergadering is prematuur. We moeten eerst de wetgeving afwachten en dan de wet en het bedrijf gezamenlijk bediscussiëren. Transparantie blijft een vereiste. Het bedrijf heeft voor zover ik weet geen acties ondernomen. Waar maken we ons zo druk om?”

aldus Elmer Wilsoe (PS). Partijgenoot Sherwin Leonora sluit aan op de transparantie.

,,We moeten het vertrouwen van de bevolking winnen en informatie geven en geen valse verwachtingen scheppen.”

Over vertrouwen gesproken, verschillende Statenleden willen dat vooral duidelijk gemaakt wordt, dat mocht er olie of gas gevonden worden, het volk hiervan de vruchten mag en moet plukken. Ook een breder beleid werd aan de orde gesteld.

Hensley Koeiman (MAN):

,,Hoe gaan we om met alternatieve energie en milieuvervuiling? En als er gas en olie gevonden worden, houden we dan rekening met de gevolgen hiervan zoals de aardbevingen in Nederland?”

Anderen wijzen erop dat op dit moment andere onderwerpen belangrijker zijn om te bespreken.

Humphrey Davelaar (PNP):

,,Als we het dan toch hebben over energie, waarom blijven de openbaarvervoerskosten zo hoog als de benzineprijs gedaald is? Er is niemand die hierop toeziet. En waarom is er nog steeds geen commissie voor energie en mijnen opgericht zoals overeengekomen in de Staten in 2011?”

Vragen

Meer specifiek met betrekking tot KPGK willen Statenleden weten waarom er niet direct een permanente directeur is geworven voor het bedrijf, waarom aan het advies van de SBTNO voorbij is gegaan waar het gaat om de benoeming van een interim-directeur, of er al een profielschets is voor de functie van directeur, of er al een open sollicitatieprocedure is gestart, hoe investeringen in het bedrijf terugbetaald worden als er geen gas of olie gevonden wordt, of er een landsbesluit is waarin duidelijk wordt dat de KPGK onder de premier valt en welke haast er eigenlijk was geboden bij de oprichting van het bedrijf en of de wet niet eerst afgewacht had kunnen worden?

Lees Artikel…
Lees vervolg…
Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Kompania di Petroli i Gas (KPG) – olie & gas op Curaçao?

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Ben het zelden eens met Baselmans maar moet hem wel gelijk geven vwb het babbelen achter geloten deuren. Dat is nl nits nieuws en al jaren bekend. Men dacht met body in de olievoorraad t springen.
    Haha dat is een goeie, als het zo was geweest had Shell echt niet voor 1$ het zaakje over gedaan.
    De dames/heren staten/regering zien $-tekens in de ogen maar het zal wel zan zijn.
    Mwhaaaahhhhhhhhhhhhhaahahah, how stupid can you be.

  2. Als de olie er zit, dan is het de 1e 50 jaar niet rendabel om deze op te pompen.
    in dat geval is het een hoop ellende over een doodgeboren kindje geweest.
    waarschijnlijk zit er helemaal niets en dan zijn de mensen weer eens blij gemaakt met een dode mus.
    maar de hebzuchtige corruptici hebben de buit al verdeeld….
    Die onzin die het oracle weer uitbraak komt uit een verwrongen brein, die de hele dag bezig is met allerlei complottheorien.
    hij is echt toe aan een goede psychiater…

  3. “@Pukkie, wij houden ons aanbevolen als iemand dit kan vertalen naar het Papiaments. Via de vertaalknop (rechts boven) kan het wel naar diverse talen, maar niet naar het Papiaments.”

    Logisch, Papiaments is dan klaarblijkelijk ook geen taal …:)

  4. De uitspraak van mevr Leeflang is een soap op zichzelf.
    Ik zie mevr Leeflang hier in een gele blouse en dat was in de tijd van de PAR waar ze dacht de scepter te zwaaien. In die tijd mevr Leeflang waren er de besprekingen van 10-10 en 2 maanden voor het tekenen was er een bespreking van ongeveer 4 dagen achter gesloten deuren in Den Haag met uw partijgenoten. Uit bronnen vanuit Nederland weet ik dat het die dagen ging om de olie en gas verdeling en het prijskaartje hoe Nederland dat af ging kopen (lees claimen).

    Uw partijgenoten IJs en Tromp waren samen met Ansary die alle contracten tekende en waren op internet te vinden. Ook de naam van de oliegroep. DAT maakt dat heer Asjes een slim spel speelt en met een tweede olie groep te komen namens het land (Wat hij ook weet dat dat niet kan) en zo de eerste olie groep gaat dwingen met de billen bloot te gaan. Doen ze dat niet gaat nederland heel erg kwaad worden want ze hebben niet voor niets met 10-10 ingestemd en blijven IJs, Tromp en Ansary in gebreken en zijn er miljarden voor niets in deze eilanden gepompt.

    Dan raad ik mevr leeflang even aan om contact op te zoeken met de nederlandse expert die nu op aruba is om de gas en olie in kaart te brengen.

    OF mevrouw leeflang heeft u ook iets te maken met deze eerste deal rond 10-10?

  5. @Pukkie, wij houden ons aanbevolen als iemand dit kan vertalen naar het Papiaments. Via de vertaalknop (rechts boven) kan het wel naar diverse talen, maar niet naar het Papiaments.

  6. Omayra for President ! Zij kent alle truuken uit de dozen van de corruptici en maakt dat helder en duidelijk. Nu nog in het Papiamentu vertalen en aan iedereen laten lezen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties