AD | ‘Leegstand in Punda aanpakken’

DMO pleit voor nieuw woning- en horecabeleid | Jeu Olimpio

Willemstad – Hartje Punda wordt ontsierd door opvallend grote leegstand. ,,Het resultaat van zeven magere jaren, sinds 10-10-‘10,” zegt Raygen Zuiverloon, directeur van Downtown Management Organization (DMO). Het is nog altijd geen vetpot voor winkeliers.

Economische achteruitgang, toeristen die minder uitgeven, concurrentie van duty free shops op de airport, shoppen via internet, steeds meer winkelunits buiten de stad en, gerekend naar het aantal inwoners van Curacao, een veel te groot, en niettemin nog steeds groeiend aantal winkel- en kantoorpanden op het eiland.

Het aantal uitdagingen voor Punda is legio, aldus de directeur van DMO. Om er direct aan toe te voegen: de reeks regeringswisselingen in de afgelopen zeven jaar.

,,Zoveel ministers… Telkens hebben we weer hetzelfde gesprek gevoerd, en elke keer kwam er van de gemaakte afspraken weinig terecht.”

Gebrek aan continuïteit van beleid is moordend voor het imago van de stad, concludeert Zuiverloon.

,,Laten we hopen dat de huidige regering aanblijft, minstens vier jaar, zodat we kunnen bouwen aan de toekomst van onze binnenstad.”

De eerste gesprekken met minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling, overleg met medewerkers van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, en met Financiën zijn zeer positief verlopen, aldus de DMO-directeur, die hoopt dat de plannen van jaren nu echt uitgevoerd kunnen worden.

,,Het voornaamste is ervoor te zorgen dat de woonlagen boven de winkels bewoond worden. Verhuur van de appartementen, voor korte of lange termijn, eventueel aan studenten, of toeristen, brengt leven in de stad. Tevens moet er meer horeca komen, en dan vooral een meer divers aanbod. Dat trekt mensen naar de stad, niet alleen toeristen, vooral het Curaçaose publiek.”

Zuiverloon droomt van een binnenstad die er ‘gelikt’ uitziet.

,,Het is niet zo dat er de afgelopen jaren niets is gedaan”, zegt hij. ,,Maar waar het aan ontbreekt, is continuïteit van het onderhoud. En van initiatief. Zo zouden er in de stad ondergrondse afvalbakken moeten zijn, in plaats van dat die bakken het straatbeeld ontsieren.”

Hij wijt het gebrek aan daadkracht aan de wisseling van de wacht op regeringsniveau. De stad is nu eenmaal niet van een minister afhankelijk, maar van alle bewindslieden, zegt hij.

,,Alleen als er op overheidsniveau wordt samengewerkt, kan ons plan van aanpak succes hebben.”

Er moet nog veel gebeuren om de historische binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst staat, weer levendig en verdienstelijk te maken, zo stelt hij vast.

,,Stadsontwikkeling is een ‘journey’ en voor Punda geldt dat niet anders.”

De Raad van Ministers heeft goedkeuring verleend aan het Managementplan van Historisch Willemstad. In het Strategisch Toeristisch Masterplan 2015-2020 wordt de ontwikkeling van de binnenstad prominent vermeld. Een stimuleringsmaatregel nodigt uit om te investeren in de panden van de binnenstad.

,,De bouw van de tweede megapier is een troef voor de stad”, zegt Zuiverloon. ,,En de verkoop van het Plaza Hotel en Kura Hulanda biedt nieuwe kansen.”

DMO hoopt in de binnenstad een belastingvrije zone te kunnen realiseren, opdat Punda kan concurreren met duty free shops.

,,Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie.” De binnenstad, vindt de organisatie, ‘moet gekoesterd worden’.  Zuiverloon: ,,We hebben een prachtige binnenstad. En we weten wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat die nog mooier wordt. Daar kunnen we lang en kort over praten, wat telt is: doen. Nu actie ondernemen. We moeten het heft in eigen handen nemen en zorgen dat op de laatste zeven magere jaren zeven vette jaren volgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

18 Reacties op “AD | ‘Leegstand in Punda aanpakken’

 1. er werd NIETS aan gedaan om Punda veiliger te maken, nachts zie je geen agent en de parkeerdienst staat om de hoek van Hanchi Snow te wachten tot je te laat bent om je een klem te geven…..het aanvragen van een NV of BV duurt 6 tot 12 maanden en tot die tijd mag je wel huur betalen maar niet open !
  en dit was nog niet eens alles wat mij deed besluiten mijn verlies te nemen en Curacao de rug toe te keren

 2. We zijn nu 6 maanden verder, in de tussentijd is er niets veranderd. Panden staan nog steeds leeg, de huren blijven onverminderd absurd hoog, de eigenaren weigeren over de huurprijzen te onderhandelen en Punda in de avonduren is nog steeds leeg.

  En ik neem aan dat ik precies hetzelfde over een half jaar weer kan schrijven.

 3. In sommige steden verplichten de gemeentes de eigenaren om of hun huizen of winkels te verhuren en tevens ook om vervallen woningen te renoveren. Anders zal de eigenaar het huis verliezen.

  Wellicht een idee voor Curacao?

 4. Wat? subsidies om panden van miljonairs te onderhouden? Laat die mensen a.u.b. zelf hun panden onderhouden, ze hebben geld genoeg voor. Het liefst willen ze dat de overheid hun krakkemikkige gebouwen voor een paar miljoen koopt. Mooi niet!!! Die tijd is voorbij. Maar ja, je weet het maar nooit met de MAN..
  Ons kent ons en de bevolking is de pineut.

 5. De huidige eigenaren hanteren een regeling take if or leave it. Vroeger werkte ik bij een duur hotel op Curaçao. Tijdens de rustige periodes deden ze nooit de hotel kamers verhuren voor een lager bedrag NO WAY! Ze lieten het liever leeg staan.
  Punda regering moet leegstaande gebouwen voor een gereduceerd tarief overkopen van de eigenaren zonder passie desnoods onder dwang. Net als ze in Nederland gedaan hebben met Cees Engel. Vervolgens verhuren zij het steeds voor een x aantal maanden en dan vervolgens aan een ander persoon zodat iedereen een eerlijke kans krijgt.

 6. @ Raygen Zuiverloon,

  Ik begrijp dat Punda zich nog immer in de ontkenningsfase bevindt. De huurprijzen wijzen dat ook uit en zolang DMO, plus die paar eigenaren niet bereid zijn de realiteit onder ogen te zien gaat het niets worden met Punda.

  De panden worden op de eerste plaats niet onderhouden. De eigenaren zijn verantwoordelijk voor de buitenkant, doch doen absoluut niets. Panden waar de bovenverdieping houten platen heeft i.p.v. ramen kun je niet van beweren dat dit pand goed is onderhouden. Zelfde in geval de verf er compleet vanaf is.
  Feit is en blijft dat de eigenaren geen cent uit willen geven aan de panden en zelfs wanneer ze leegstaan worden ze niet opgeruimd of opgeknapt. Het is een grote puinhoop aan de binnenkant, je kunt de plafonds naar beneden zien hangen, het is een troep.
  Dat over het onderhoud.

  Dan de vierkante meterprijs. Ik snap best dat eigenaren de hoogst mogelijke prijs willen krijgen voor hun pand, doch ook zij hebben meer belang bij een goed draaiende binnenstad dan bij een stad met lege panden.
  Er is 1 eigenaar, neem aan dat hij ook bij DMO wel bekend is, waarvan op dit moment zeer veel panden leegstaan. Hij heeft dit jaar bij een aantal huurders de huurprijs fors verhoogd en zij zijn er dus mee opgehouden.
  Is hij de panden gaan opknappen ? Nee
  Doet hij pogingen de panden te verhuren ? Nee
  Past hij de huurprijs aan ? Nee

  Waarom niet ? Omdat deze panden volledig afbetaald zijn, per maand niets kosten, hij hoeft immers geen boete te betalen, dus er is geen enkele incentive om te gaan verhuren. Het zou mij niets verbazen wanneer ook hij mikt op ingrijpen van de overheid, die dan subsidies gaat betalen voor het opknappen van de panden. Hij heeft dan opgeknapte panden en de gemeenschap mag het betalen.
  Deze verhuurder is er mede de oorzaak van dat Punda zo leegstaat. Vorig jaar was er nog een actie ‘revive Gomezplein’ en daar is maar liefst 25,000 NAF tegenaan gegooid. Er is zoals verwacht niets uit voorts gekomen, maar het geld is wel op en het Gomezplein zelf is nog altijd leeg, sterker nog, er staan nu meer panden leeg.
  The Pub heeft nog geprobeerd om er iets leuks van te maken, maar bij afwezigheid van bezoekers was het voor hen niet mogelijk de huur van 6500 NAF per maand op te brengen. I.p.v. dat de eigenaar de huur omlaag gooit zodat The Pub in ieder geval door kan gaan met het vullen van het plein, koos de eigenaar voor het laten sluiten. Nu is het Gomezplein dus weer een verlaten bende en zal de komende jaren ook niet gaan veranderen. Immers, de eigenaar blijft weigeren de huur aan te passen aan de geldende omstandigheden.

  Punds is dus mometeel dood. Door het gebrek aan bezoekers halen veel zaken amper omzet. Zij moeten dus gaan bezuinigen en dat is dus op airco, personeel en aanbod. Gevolg ? De stad is vol met winkels met ‘prullaria’ en na 1 winkel heb je het wel gezien. Echter, ook dit is weer het gevolg van de absurde huurprijzen. Waren de prijzen normaal geweest dan was er echt wel meer aanbod geweest.
  In tegenstelling tot wat velen denken zijn er nog genoeg liefhebbers om in Punda te investeren, alleen niet tegen dit soort idiote prijzen. Het is simpelweg niet haalbaar.
  Wanneer de binnenstad vol zou lopen met potentiële klanten dan kun je een hogere huur vragen. Het is dan immers aan de winkelier om de klanten binnen te halen.
  Echter, wanneer men nog altijd in straatjes, waar per dag hooguit 1 persoon loopt, een omzet van 1000 NAF per dag moet draaien om uit de kosten te komen dan is er iets goed fout !

  Maar, ik begrijp dat DMO eigenlijk gewoon de belangenbehartiger van de paar eigenaren is en niet van Punda zelf. Ik begrijp ook dat DMO wordt betaald door de ondernemers van Punda en ja, dan kom je ook weer bij de eigenaren uit.
  Dat is jammer. Als DMO zouden jullie in moeten zien dat jullie op een dood spoor zitten. Momenteel zijn jullie aan het trekken aan een dood paard, maar dat besef wil maar niet komen.

  Aanpassen van de openingstijden komt er maar niet door. Het ontgaat mij al vele jaren waarom de binnenstad open is wanneer alle toeristen op het strand liggen en de lokale bevolking aan het werk is.
  Ik zou haast zeggen, pak het vliegtuig en ga eens kijken in Benidorm, Alicante, Torremolinos, Nice, Cagnes sur Mer, St Tropez, Bardolino, Jesolo, Porec, Rovinj, Krk en ga zo maar door.
  Als je niet weet hoe je een binnenstad voor toeristen aantrekkelijk moet maken…………….ga leren bij de steden die het wel snappen. Je zult zien dat al die steden allemaal hetzelfde concept hebben en dat zou wel eens in kunnen houden dat ze iets goed hebben begrepen.
  Maar nee, op Curacao willen wij niet leren, de toerist heeft maar te accepteren wat wij de toerist aanbieden, nietwaar ? En als de toerist dat niet wil dan is het jammer voor de toerist, want onze wil is wet.

  En zo kon het dus gebeuren dat een aantal jaar geleden er op 1e kerstdag maar liefst 5 cruiseschepen binnen lagen, er bijna 10,000 toeristen door Punda doolden, want……………..de halve garen in Punda waren er NIET !! Zij waren kerstmis aan het vieren en dus was de binnenstad gesloten.
  De idiotie ten top en spijt me zeer, maar dan verdien je die toeristen ook niet. Logisch gevolg was dan ook dat het jaar erna het meteen te merken was in het cruiseschema van de maatschappijen.

  En ondertussen dumpt CTB maar nog meer geld in promotie van Curacao.

  Kortom, ga eens rond de tafel zitten met z’n allen, zeg elkaar eens de waarheid, benoem de werkelijke problemen en verzin geen smoesjes. Je kunt immers problemen niet oplossen wanneer je weigert te onderkennen dat je een probleem hebt en welk probleem dat is.
  Als er hulp nodig is mag men altijd bellen.

 7. @ Raygen Zuiverloon
  Er zijn al duidelijk verbeteringen in Punda. Zeker op de donderdagen zijn er meer mensen en is er meer gezelligheid. Dat is een goede start!

  De door u genoemde huurprijzen zijn niet de gangbare prijzen. Als iemand niet in een bezemkast wil zitten dan moeten er toch prijzen van Naf 100 plus per m2 betaald worden.
  Komen vaak ook nog de m2 erbij van de leegstaande verdiepingen=====> onmogelijk taak!

  Het is misschien ook handig om de ondernemers te beschermen met standaard huurovereenkomsten waarin de prijsverhogingen gemaximaliseerd worden tot de SBS index. Voorkom hiermee dat elke goede initiatief van een overnemer na een jaar wordt geruïneerd door bizarre verhogingen van de verhuurder.

  Misschien ook een optie om leegstand te voorkomen door popup stores, kunst etcetera. Het is verschrikkelijk om door de stad te lopen met allemaal gesloten rolluiken.

 8. Raygen Zuiverloon

  Bedankt voor jullie reacties. Het is goed om te lezen dat mensen zo betrokken zijn bij de ontwikkeling van binnenstad Punda. Er zijn verschillende punten opgenoemd en ze zijn allemaal relevant aangezien revitaliseren van Punda een brede en integrale aanpak vereist. Een van de punten die door vele van jullie is aangekaart is de huurprijs.

  De huurprijzen worden bepaald door het aantal m2 en liggen op dit moment ongeveer tussen de 30 en 80 NAFl/ m2. De prijs is afhankelijk van o.a.: de ligging,het vraag en aanbod, de onderhoudskosten ( monumentale gebouwen vergen meer onderhoud) en uiteindelijk de deal die aan de voorkant is gemaakt tussen huurder en verhuurder.

  Mocht je geinteresseerd zijn in een pand in Punda, neem dan contact op met de DMO (dmocuracao@gmail.com). Samen kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ook staan we open om meer informatie te geven over de huidige situatie van onze stad, de acties die we doen om de ‘conditions of doing business & living’ ( veiligheid, schoonmaak, onderhoud, bereikbaarheid en parkeren, economische ontwikkeling, marketing, events en branding) te verbeteren en de visie die we voor ogen hebben om Punda te laten herleven.

 9. Joep Meloen

  @ Mike,

  Volledig met je eens !
  De huidige leegstand is voor de volle 100 % te wijten aan een paar huiseigenaren die iedere ondernemer maar uit willen blijven zuigen. Absurde bedragen worden gevraagd voor locaties waar geen enkele klant loopt. Ook de handelskade is zelfde laken een pak. Sterker nog, het is overal op Curacao eenzelfde verhaal. Op alle locaties worden idioot hoge huurprijzen gevraagd voor veelal bouwvallen of ruimtes zonder enige vloer, plafond, licht etc. Het idee is dat de huurder dat er op zijn eigen kosten maar inzet, waarna het direct vervalt aan de eigenaar. Zijn pand is dan op een hele goedkope wijze opgeknapt, in de wetenschap dat de huurder toch over een tijdje failliet is. Dan kan de verhuurder de boel weer verhuren……….tegen een nog hogere prijs. Het argument is altijd dat de verhuurder niet weet wat voor inrichting de huurder zou willen hebben. Well, shall we start with a normal floor, toilets etc ?

  Kijken we naar de Handelskade dan staan daar nu 2 units al meer dan 2 jaar leeg. Vraagprijs maar liefst 4000 NAF per maand, maar de eigenaar wil én niet met de prijs omlaag én wil ze nog niet eens in een goede staat opleveren. Nee, het opknappen moet de huurder maar betalen. En om het helemaal af te maken………………reclame maken of een zonnescherm is verboden. Oftewel men is van mening dat de klant maar moet ruiken wat voor zaak er zit.

  Andere panden zijn recentelijk leeggekomen doordat de huurprijzen plotseling fors werden verhoogd en dat in een tijd waarin de ondernemers al vrij weinig klanten zagen. Men moest personeel ontslaan, de airco’s moesten uit en goedkopere producten moesten worden verkocht, puur en alleen om de immense huur te kunnen betalen.
  Om een idee te geven, het pand tussen Wilhelmina café en De Buren moet maar liefst 18,500 NAF per maand kosten !!! Yellow house dat daar zat werd ineens geconfronteerd met een huurverhoging van 15,000 naar 18,500 NAF en dat was het moment dat ze zijn weggegaan. Nu worden er koffers verkocht door de eigenaar van het pand ! Ik vrees dat hij die 18,500 NAF per maand momenteel niet verdient.

  Het Gomezplein, waar zoveel over te doen was, had dan eindelijk weer een horecagelegenheid, alleen geen klanten. Toch moest ‘The Pub’ iedere maand 6500 NAF op tafel leggen. Tel daarbij water en elec op en je weet dat je richting onrealistische dagopbrengsten moet.

  Boze tongen beweren echter dat de huidige leegstand met opzet is gecreëerd om de overheid te dwingen akkoord te gaan met het masterplan voor Punda. dat houdt met name in een deel van de stad autovrij maken en inderdaad veel bovenverdiepingen bewoonbaar maken. De huiseigenaren hebben geen zin om voor die kosten op te draaien, dus wil men op deze manier de overheid (lees: belastingbetaler) het laten betalen. Eenmaal opgeknapt op de kosten van een ander kunnen ze dan weer hogere huren vragen.

  Het enige dat de overheid zou moeten doen op dit moment is een leegstandswet aannemen. Wil je als eigenaar bewust een pand leeg laten staan, puur alleen vanwege irrealistische huureisen, terwijl er veel belangstelling is dan krijg je gewoon hetzelfde bedrag per maand aan boete. Die boete gaat in 2 maanden na het leegkomen. Moeten we eens kijken hoe snel die panden weer gevuld zijn.
  Dan kunnen ook de prijzen van de producten omlaag, zodat dit deel van Curacao ook weer concurrerend kan worden. Want velen klagen wel over de hoge prijzen en lage kwaliteit van veel producten, doch vergeten dat de ondernemers daartoe worden gedwongen door de absurde huurprijzen. De 3 eigenaren die zo ongeveer heel Punda in handen hebben houden Punda in een wurggreep. Ze knijpen alles en iedereen uit, verrekken het om onderhoud te plegen en het visitekaartje is overgeleverd aan hun inhalig gedrag. Zij laten liever panden jaren leegstaan dan dat ze een normale huur vragen in een verlaten binnenstad.

  Het wordt tijd dat de overheid echt ingrijpt.

 10. Tuna. Zolang de binnenstad dood en onveilig is en om 5.30 sluit gaat er niemand heen.. Met Sambil of niet. Begin eerst naar het kijken van je Eigen product en wat de consument wilt. Je bent net zoals de Chata en de taxichaffeurs die maar klagen over concurrentie. Zorg ervoor dat de binnenstad aantrekkelijk is en dat je dingen organiseerd.

 11. Men komt aan met een cruiseschip en er staat vervoer gereed richting >>>>> juist ja, Sambil. Met de bouw destijds heb ik al aangegeven dan Sambil de toen al bestaande leegstand in Punda alleen maar zou verergeren als men dit ging toepassen. Visieloos gedoe hier op het eiland, maar bepaalde figuren deden hun uiterste best om een winkelcentrum waar geen behoefte aan was er door te duwen en dit op te zetten. Het was de zoveelste nagel in de doodskist van Punda.

 12. Denk ook aan andere winkel openingsuren. Door de week sluiten veel winkels al om 5.30 terwijl dan veel mensen nog op werk zijn of net van werk gaan. Blijft alleen zaterdag over. Zaterdagovend is alles dicht. zondag is alles dicht.. Ga vrijdag en zaterdagavond 500 meter verderop kijken en het is bruisend en er is veel mensen op straat.

 13. Zorg dat de nieuwe schouwburg in Punda bv op de plek van Cinelandia met ruim voldoende parkeer plaatsen komt,dan zorgen voor appartementen bovenstaand de Winkel’s tegen betaalbare huur.
  Waarom de schouwburg in Otrabanda met veel parkeer problemen.We zien niet eens kans om het theater daar goed en voldoende te gebruiken.Zet dan ook geen nieuw theater met 500 plaatsen neer waar van je bij voorbaat weet dat het een zware verlies post gaat worden.Voor Otrabanda zou je kunnen denken aan het project wat verleden week in de kranten stond omschreven.Stop daar funds in

 14. Er is totaal geen beleid of visie. Concurrentie van de duty free shops op de airport? Laat me niet lachen. Ja, de huurprijzen zijn veels te hoog. Er moet ook meer aantrekkelijk aanbod komen. Teveel rommelwinkels. Heel belangrijk, het aantrekken van bewoners door woonruimtes te creëren. Dat hebben ze gelukkig wel begrepen… En veiligheid! Pas op, dat de tweede megapier juist niet de grootste vijand van Punda wordt. De retail ligt wereldwijd op z’n gat. Een vrije zone status zal niets veranderen in Punda. DMO moet overtuigen en dat hebben zij mij nog niet.

 15. Trots op Curacao

  Boven de winkels staat het leeg. Zorg voor bewoning, dan gaat het centrum weer leven. Dan is er weer controle. Zolang pandeigenaren deze optie niet benutten moet er een gigantische prijs mer m2 worden afgedragen. Laat studenten de bovenverdiepingen bewonen tegen redel!jke huur. Leer van de steden die wel een bruisend centrum hebben. En ga niet roepen dat er eerst een vraag naar iets moet zijn. Creëer eerst het aanbod en dat heeft een zuigende werking. Zie Sambil, daar was geen vraag naar en zie nu. Leegstand in de stad komt niet door hoge prijzen, het komt door een te kleine diversiteit in aanbod. Welgeteld 15 winkels met dezelfde prullaria. Dat gaat mis, dan komt er leegstand. Stem het aanbod op elkaar af, dan heeft iedereen een verdienste. Het kan best.

 16. Inderdaad, de huren naar beneden, is niet normaal wat ze vragen, voor meestal nog een ouwe zooi ook. Dus prijzen naar beneden dan worden de panden wel weer vol.

 17. Wat een onzin om de schuld bij de overheid te leggen. De problemen liggen bij de pand eigenaren die gigantische huurprijzen vragen en elke keer immense verhogingen doorvoeren. Hierdoor loopt de ene na de andere winkelier weg en wordt er niet meer geïnvesteerd.

  Men vraagt meer dan 100 naf per m2.

  Zolang deze pand eigenaren deze bedragen blijven vragen zal de leegstand alleen maar erger worden.

  Punda is allang uitgemolken. De klanten blijven weg, maar de pand eigenaren denken nog steeds goud in handen te hebben.

 18. Zorg er ook voor dat de binnenstad veilig is. veel autos worden er ingebroken of gejat. en zaterdagavond en zondag is de stad uitgestorven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *