29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Lintje voor uitdragen van Curaçaos oorlogsverleden

HomeMediaAD | Lintje voor uitdragen van Curaçaos oorlogsverleden

Door Joachim Jansen

Allan van Ree | Jeu Olimpio

Willemstad – ,,Ik kon niet eens praten. Ik dacht: wat is dit?” Zo verrast – ‘blíj verrast’ – was Allan van der Ree (67) toen de adjudant van de gouverneur hem thuis opbelde met de aankondiging dat hij een koninklijke onderscheiding zou krijgen.

Hij wordt onderscheiden voor zijn jarenlange toewijding aan het oorlogsverleden van Curaçao. Hij benadrukt: ,,Ook hier woedde de Tweede Wereldoorlog.”

‘Een verscholen geschiedenis’ noemt hij dit verleden in een gesprek met deze krant. ,,Mijn drijfveer is het uitdragen van deze geschiedenis.”

Vandaag is het zover en krijgt Van der Ree het lintje opgespeld door gouverneur Lucille George-Wout. ,,Ik wil mezelf niet op de voorgrond zetten”, benadrukt de oud-directeur van een beveiligingsbedrijf. ,,Het is heel erg belangrijk dat deze geschiedenis wordt getoond.”

Curaçao was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste leveranciers van brandstof, dus al snel kwamen de Duitsers om de toevoer vanuit de raffinaderij te stoppen. Omdat de Nederlandse Defensie te zwak was, werden daarom Amerikaanse mariniers op Curaçao gestationeerd.

Ook werden 3.000 dienstplichtige ‘Antilliaanse jongens’ opgeroepen door Defensie voor de schutterij. ,,Er is nooit aandacht aan hen besteed”, aldus Van der Ree, die zelf is geboren op Curaçao. ,,Wij hebben een groot deel bijgedragen.”

In het tijdelijke onderkomen van zijn collectie in zijn woonplaats Julianadorp legt hij uit dat hij in 1993 begon met verzamelen. Hij werkte toen aan een beveiligingsproject bij Blauwbaai, waar hij stuitte op de oude basis van de Amerikanen. ,,Ik begon colaflesjes te vinden”, zegt hij, en pakt er een uit de kast waar in het glaswerk op de bodem staat ‘Miami, 1942’. Op een ander: ‘Fort Lauderdale, 1943’. ,,Coca-Cola was natuurlijk heel belangrijk voor de Amerikanen.”

Zijn collectie zou zich in de jaren erna uitbreiden naar een scala van militaire artefacten: wapens en legeruitrusting van de Nederlandse Defensie en de Amerikaanse mariniers, niet-afgevuurde projectielen, machetes, draagbare telefoons. Zelfs een stalen plaat van het oorlogsschip USS Erie dat in 1942 door een U-boot tot zinken werd gebracht voor de kust van Curaçao.

Als voorzitter van stichting Battle-Station Blaauw Force Curaçao 1942 zet hij zich in voor de herdenking van de gestationeerde Amerikaanse mariniers, en het uitdragen van het Curaçaose oorlogsverleden. ,,Je kunt het niet een keer vertellen en dan hopen dat men het onthoudt”, zegt Van der Ree. ,,Je moet het blijven vertellen.”

Al jaren streeft hij naar de oprichting van een oorlogsmuseum op Curaçao, en loopt daarbij tegen de nodige ambtelijke stroperigheid aan. In november moet het oorlogsmuseum bij Blauwbaai openen. Er is politieke wil nodig om de vergunningen door te drukken. Dus zegt hij over zijn onderscheiding. ,,Laat het een signaal aan de overheid zijn.”

Allan van Ree, nu vijf jaar gepensioneerd, geeft aan de lopende band lezingen bij organisaties en gaat naar scholen om de nieuwe generatie les te geven over ‘hun’ oorlogsverleden. Dan ziet hij dat de fascinatie van zakenlui en schoolkinderen niet verschilt. En de oud-schutters die hij spreekt, ‘fragiele oude mannetjes’, vertellen ineens vol energie wanneer Van der Ree ze vraagt over hun tijd bij de schutters. ,,Je maakt het wakker.”

Daarom zegt hij nu: ,,We moeten het verhaal blijven brengen.” Nu in de voormalige Antillen de banden met het Koninkrijk openlijk in twijfel worden getrokken is het belangrijk dat mensen de gedeelde geschiedenis kennen. ,,Wij hebben veel bijgedragen door ook de vlag hoog te houden”. De band met het Koninkrijk is sterk, zegt Van der Ree, en die zal ook zo blijven: ,,Wij zijn een koningsgezind eiland.” Bovendien, zegt de historicus: ,,De geschiedenis moet je kennen om de toekomst te kennen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. @J, ik tel nu 3 mensen die geïnteresseerd zijn in het Curaçao verleden rond de tweede wereldoorlog. Het monument moet nu zeker komen.

  2. John- John,
    Dank voor je waardevolle informatie. Ik ga zijn (Makdoembaks) boek zeker lezen. Dit zijn de waardevolle en interessante dingen waar Curaçao beter van wordt. En je hebt gelijk: jalouzie is killing!!!

  3. NB
    Overigens is de arts Makdoembaks al vele jaren bezig met een Nationaal Monument Curacao en heeft op 18/4 j.l. bij de N.A.A.M.
    zijn nieuwste boek Killing Camp Suffisant, gepresenteerd en besproken.
    Ik ken Makdoembaks nog uit de tijd dat ik in Amsterdam studeerde (1997) en in de Bijlmermeer woonde, hij was mijn huisarts.
    Killing Camp Suffisant gaat grotendeels over de Chinese zeelieden, de aprilmoorden genaamd, die in 1942 werden doodgeschoten tijdens stakingsakties. Het betrof wel degelijk een verhulde oorlogsmisdaad alhoewel de NL regering dit ontkend.
    De moeite van het lezen waard. Een stuk historie die onbekend is bij veel mensen, maar natuurlijk wel bij de geschiedenis van Curacao hoort.

  4. @Alerta
    Jalouzie is 1 van de grote problemen hier bij ons, darom loopt alles ook al jaren mis, men gunt elkaar het licht in de ogen niet.
    Dat is jammer, erg jammer eigenlijk.

  5. Ericlapas,
    Natuurlijk bedoel ik een monument voor de betrokkenen die zich hebben ingezet in 1942 op Curaçao. Valt me tegen dat je dát niet begrijpt. Om nog even op jouw andere commentaar op de KKC terug te komen: Geweldig dat er lintjes worden uitgereikt. Dan krijgen de personen, die zich belangeloos hebben ingezet voor de samenleving, toch een eervolle waardering. Ik ben het helemaal eens met de mensen die zeggen dat het normaal functioneren in je baan waar je voor betaald wordt, niet genoeg is om een lintje te krijgen. Maar juist dat extra’s doen en dan ook nog belangeloos. Ik ben blij dat er lintjes zijn, ik word er soms een beetje emotioneel van. Ik proef vaak iets van jaloezie bij mensen die zo afgeven op lintjes. Ja, de een heeft mensen die zich ervoor inzetten om voor een ander een lintje aan te vragen en dat is best nog een arbeidsintensieve klus. Dat doe je niet zomaar. Mooie traditie om in ons koninkrijk dit nog steeds te doen. Laten we zuinig zijn op onze tradities.

  6. @Alerta, als je wat moeite had gedaan, dan was jou dit allemaal wel bekend. Bedoel je een monument om de tweede wereld oorlog te herdenken of een monument voor dhr. Van Ree. Dat laatste lijkt mij een beetje overdreven we kunnen wel aan de gang blijven. Verder zie ik ook niet in waarom de regering zich hiermee bezig moet houden.

  7. Ik ben een trouwe lezer van veel berichten die met de Antillen te maken hebben en heb zelfs jarenlang op Curaçao gewoond, maar dit was mij totaal onbekend. Wat goed dat er mensen zijn als Allan van der Ree die deze geschiedenis levend houden. Een lintje is dan ook helemaal op zijn plaats. Geweldig dat deze man zich hierin vastbijt en er ook voor gaat zorgen dat het de aandacht krijgt, vooral van de jeugd. Als ik weer op Curaçao ben ga ik beslist even bij hem langs, want ik wil zijn verzameling graag zien en… hopelijk staat er dan ook een monument! Kom op, regering, onderneem eens actie!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties