AD | Lokkertjes KLM en TUI stellen teleur

Tickets Amsterdam vaak veel duurder dan geadverteerd | Persbureau Curacao

Tickets Amsterdam vaak veel duurder dan geadverteerd

Willemstad – KLM adverteert met ‘vanaf ANG 939’ naar Amsterdam, terwijl concurrent TUI via sociale media tot voor kort nog reclame maakte met ‘vanaf 499’ naar de Nederlandse hoofdstad. Lokkertjes. Want in werkelijkheid betaalt de reiziger vanuit Curaçao in de meeste gevallen een stuk meer.

De vanaf ‘499,- p.p.’ van TUI – zonder nadere aanduiding of het om guldens of euro’s (het dubbele van de gulden) gaat – betreft overigens slecht een enkele reis. Wil iemand ook weer terug, dan moet hij er dus rekening mee houden dat hij met die 499 (het betreft trouwens dure euro’s) nog niet thuis is.

Inmiddels werft TUI met ‘Vliegticket Amsterdam vanaf 569 euro per persoon’. ,,Op zoek naar een vliegticket Amsterdam? Boek nu je voordelige retourticket op TUI.nl”, staat erbij. Dat lijkt realistischer; meestal is het ticket dat iemand zoekt toch kostbaarder.

De prijs waarmee KLM ‘stunt’ is voor een retour, maar het is volgens een frequent reiziger ‘makkelijker de hoofdprijs van de loterij te winnen dan een ticket te vinden voor die aantrekkelijke speciale prijs’. Veel vaker moet de passagier anderhalf keer zoveel of soms zelf (bijna) het dubbele neertellen.
Het lokken door luchtvaartmaatschappijen – iets wat overal ter wereld gebeurt – leidt dan ook tot teleurgestelde en soms zelfs boze reacties, zoals van deze krantenabonnee: ,,KLM biedt per e-mail en in advertenties aan haar reizigers aan dat retourvluchten naar Amsterdam, nu geboekt voor de maanden januari, februari en maart ‘vanaf ANG 947’ kosten, inclusief belastingen en boekingskosten. Als je gaat boeken blijkt zo’n vlucht ANG 2.435 te kosten.

Gewoon boerenbedrog. Probeert u het zelf maar eens uit op de website van klm.com. Zijn oude tijden van misbruik door de KLM van haar bijna monopoliepositie weer teruggekeerd?”

Een zoektocht op de website van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij leert inderdaad dat de prijzen in de meeste gevallen variëren van 1.447 tot 2.111 gulden voor economy class. Die ANG 939 of ANG 947 zijn een zeldzaamheid.

Wat verder opvalt, is dat het soms wel degelijk goedkoper kán, maar dat KLM de Curaçaose reiziger dan wel dwingt om een omweg te maken: vanaf Curaçao (waar elke dag rechtstreekse KLM-vluchten landen en opstijgen) met Windward Islands Airways van Sint Maarten of met Copa Airways via Panama.

Maar dan duurt de reis wel bijna twee keer zolang. In plaats van 9 uur en 15 minuten wordt het dan 16 uur en 47 minuten of zelfs 18 uur en 50 minuten. Dit in verband met de overstaptijd van soms wel 7 uur; vertraging(en) niet meegerekend.

Voor deze prijs ‘mag’ de passagier van KLM wel een koffer meenemen (de ANG 939 is overigens ‘hand luggage only’), waarvoor hij extra betaalt; dat is namelijk het verschil tussen ‘light’ en ‘standard’ reizen.

TUI biedt geen of niet altijd soelaas voor degene die tegen het goedkope tarief op en neer wil. Zoals een klant schrijft aan de redactie: ,,Ik zit nu op de website van TUI en zie dat deze niet veel voordeliger is. Kennelijk stemt TUI haar prijzen af op die van de KLM. Of omgekeerd?”

Deze maatschappij bood recentelijk ‘goedkope vliegtickets naar Amsterdam tijdens de TUI Ticket Sale’ aan. Dat gebeurde, zoals gezegd, met 499 (euro) en momenteel met vanaf 569 euro per persoon. In de praktijk kost een retour economy tussen de 834 euro of, met iets meer pech, 1.164 euro. In guldens gaat het dan om zo’n 1.700 en 2.328. Voor koffers – en wie reist op deze lange afstand nou niet met koffer? – moet nog wel apart worden bijbetaald. TUI vliegt vanuit Curaçao in de meeste gevallen non-stop en soms met een tussenlanding.

Kortom, potentiële reizigers – vakantiegangers of personen die vanuit Curaçao hun familie in Nederland bezoeken – worden in deze periode lekker gemaakt met op het eerst oog aantrekkelijke tarieven, in veel gevallen echter moet er uiteindelijk meer worden betaald voor de oversteek en weer terug.

Daarbij valt het op dat beide concurrenten qua prijs niet altijd (heel) veel van elkaar verschillen. En dat voor een – vaak (te) krappe – stoel op de vlucht Hato-Schiphol en terug.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 Reacties op “AD | Lokkertjes KLM en TUI stellen teleur

 1. Er moet gewoon een verbod komen op reizen van 9 uur zonder baggage.

 2. Heer John Bash,
  U heeft een gouden tip gegeven over het vacuümbag in de handbagage !! Daar ben ik heel erg blij mee en ik ga het direct toepassen. Masha Masha danki

 3. @Maurice: ik snapniet wat daar gierig aan is. Ik neem nog steeds dezelfde laptop, dezelfde handbagage en dezelfde kleding mee. Qua kilo’s veranderd er niets. Ik reis alleen wat comfortabeler omdat mijn grote koffer een maatje kleiner is.

 4. De liefhebbers van “adult movies” weten dat verpleegsters en stewardessen een geliefd onderwerp in die films zijn, veel van die films spelen zich af in ziekenhuizen of in de cockpit of toiletten van vliegtuigen.

  Laatst vroeg ik aan een stewardess, vind je het niet erg om als lustobject in die films neergezet te worden? Ze zei ze kan het gelijk merken als een nieuwe “adult film” uit is want de meeste mannen willen plotseling allemaal aan het gangpad zitten en dat ze moeilijk langs kan zonder lichamelijk contact te maken.

 5. Heb hetzelfde,
  Ticket klm aanbieding 569 euro februari. Plus 200 en bijkomende
  Kosten bijna 900 euro!!!!.
  Jammer maar blijf toch met klm vliegen.
  Hans.

 6. @Mevrouwtje Ans. Zo leuk altijd hoe je kan reageren als een kip zonder kop. Ik heb nml altijd een plek bij de uitgang, zonder stoelen voor mij. Heerlijk die extra beenruimte.
  @Meneertje Maurice. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik geen grote koffer hoef mee te nemen. Ik heb nml ook nog een huis in Nederland waar wij onze kleding in een inloopkast hangen en leggen.

 7. Joep Meloen

  @ Zon,

  Wees blij dat er een werk- en rusttijden regeling is en dat het een harde regeling is. Het laatste dat je namelijk zou willen is een oververmoeide crew, die niet in staat is om het vliegtuig op de juiste manier te landen. Dan heb je de hele vlucht overleefd, alleen het laatste deel net niet.
  De werk- en rusttijden zijn vrij simpel. Ze vangen aan op het moment dat je het hotel verlaat en eindigen grofweg 1 uur na de landing. De hele vluchtvoorbereiding, de vlucht en de vluchtafhandeling na afloop dient binnen dat tijdsbestek te geschieden. Wanneer je na 5 uur al weet dat je niet binnen de maximale uren kunt blijven dan is een ontheffing mogelijk, maar dan alleen wanneer daar operationele noodzaak toe bestaat. Oftewel, vlieg je boven de oceaan dan lijkt het mij logisch dat je dan niet op dat moment zegt: ‘zo dat was het, morgen is er weer een dag’.
  Maar, wanneer je nog met de vlucht moet beginnen en die is om allerlei redenen vertraagd, dan kan het gebeuren dat je dus voor de vlucht begint al weet dat je buiten de maximaal toelaatbare uren komt. In zo’n geval mag je dus niet met de vlucht beginnen en kunnen de passagiers weer naar huis.
  TUI heeft hier geen extra bemanningen, dus vandaar dat je dan een dag vertraging hebt.

  Dus voordat je hier weer allerlei verwensingen komt uiten zou het wel aardig zijn wanneer je eerst eens leert waarom die beperkingen er zijn. En die beperkingen zijn er voor jouw veiligheid en geloof me, die veiligheid is voor velen iets meer waard dan een dagje moeten wachten.
  Oftewel, boek jij nu maar gewoon KLM, dan hoef je ook niet meer te klagen over TUI.

 8. Toppunt van gierigheid, je handbagage vacuum zuigen. What’s next, met ketelpakken vol baggage vliegen?

  Maar goed, als je het toch wilt doen en geen stofzuiger hebt breng dan je baggage naar Stella van Rijn.

  Die kan heel goed zuigen. Ze heeft er zelfs haar positie van secretaris generaal aan over gehouden.

 9. @DpbT: ja een vacuumbag. Dat doe ik ook. Wordt het volume aan kleding zeker 1/3e minder en past het in een kleinere koffer.

  Alleen lukt dat de gemiddelde Curacaoenaar niet. Met een basora is het moeilijk zuigen en een stofzuiger hebben ze niet.

 10. Drechi pa bosnan Tur

  @JB:
  Wat een uitermate domme respons van Gans weer… Het slaat werkelijk als mijn jongeheer op een aambeeld 🙂 Hij heeft het toch over “vacuum bag in handbagage?????????”

 11. Een groot verschil is dat KLM vliegt ! Afgelopen zaterdag was er weer een vlucht van TUI naar NL gecancelled met een lulverhaal over te lange werktijden van het vliegend personeel. Wat een K maatschappij is dat TUI.

 12. Ik wil niet lullig doen , als KLM en TUI niet op curacao zou vliegen hoe komen we dan op deze rots of andersom terecht .
  Dus je betaald de hoofdprijs .

 13. Wat een verschrikkelijk dom verhaal. Heb vandaag een retour vlucht bij KLM geboekt voor 946 ang. Voor een maand. Heenvlucht half februari en retour half maart. Alleen handbage. En daar kan heel veel in met een vacuum bag.

 14. Drechi pa bosnan Tur

  @Lionfish:
  Je doet je naam eer aan: je teert op je omgeving….. Uitheemse vissoort die inheemse vissen constant naar het leven staat. Een Gans valt ook alles aan wat haar niet zint aan….

 15. Tja, tegen de tijd dat de gemiddelde bewoner van deze rots z’n bed uitkomt zijn die paar voordelige stoelen reeds uren verkocht. Heeft niets met monopolie te maken maar meer met luiheid. Tickets binnen Europa zijn trouwens ook vaak net zo duur als tickets naar bv st. maarten. Dat komt net als hier vooral door de luchthavenbelastingen. Niet zeuren dus Drechi.

 16. Drechi pa bosnan Tur

  Ans “….” Gans praat het natuurlijk weer goed!
  Het is afkomstig van Nederlandse maatschappijen, dus voor Ans Gans bij voorbaat goed …. Het mag. “Het is redelijk”……
  Bah…

 17. De Rechtsstaat

  Hoe was dat woord weer?

  Ow ja, oligopolie en van de bovenste plank nog wel.

  Van onze koninklijke en de zijnen, om nog wat bij te voegen.

 18. En als kers op de taart rekent TUI de prijs in euro’s (mag zo niet aangeboden worden, maar MEO doet natuurlijk niets) tegen óók nog eens een veel te hoge koers om in ANG, want zo moet je wel afrekenen. Hoezo wordt de klant belazerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *