AD | GCB: Loterij zonder vergunning

Doing Good Kòrsou: Trekking gaat sowieso door

Willemstad – De Gaming Control Board maakte gisteren bekend dat Fundashon Doing Good Kòrsou geen vergunning heeft voor de verloting van een huis. De uitslag zou morgen worden bepaald via een trekking van Wega di Number Kòrsou.

Ondanks een uitspraak van de rechter gisteren waarmee de Gaming Control Board groen licht kreeg voor het bekendmaken van de illegale loterij, gaat de trekking gewoon door. ,,Sowieso”, zegt Shakin Eustatius, penningmeester van de stichting. ,,Want er zijn veel loten verkocht en we hebben veel geïnvesteerd in promotie.”

Volgens Eustatius heeft de rechter geen uitspraak gedaan over het al dan niet illegaal zijn van de loterij. Doing Good Kòrsou begrijpt niet dat allerlei andere loterijen wel door mogen gaan zonder vergunning, zonder dat de Gaming Control Board optreedt en spreekt van ‘een heksenjacht op een organisatie van jongeren’.

De stichting had woensdag een kort geding aangespannen tegen de Gaming Control Board (GCB) juist om te voorkomen dat naar buiten zou worden gebracht dat sprake is van een illegale loterij. In vervolg op het vonnis van gisteren wijst de GCB er in een mededeling elders in deze krant op dat de loterij niet door mag gaan en als dat toch gebeurt Doing Good Kòrsou zich ‘schuldig maakt aan een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf van maximaal twee jaar staat of een geldboete van maximaal 25.000 gulden’.

,,Ook personen die meespelen in een illegale loterij kunnen worden gestraft met een gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 500 gulden.”

De rechter oordeelt dat voor de loterij een vergunning nodig is op basis van de Loterijverordening. GCB heeft Doing Good Kòrsou daar in brieven van 8 en 29 maart op gewezen en uitgenodigd alsnog een aanvraagformulier in te vullen voor het verkrijgen van een vergunning. Zo niet dan zou worden ‘overgegaan tot bekendmaking aan het publiek dat een vergunning voor de georganiseerde loterij ontbreekt’ en ‘aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie van het organiseren van een illegale loterij’.

Doing Good Kòrsou heeft het aanvraagformulier niet ingediend, omdat volgens de stichting het huis de prijs is die mensen kunnen winnen bij de aankoop van een e-book voor 15 gulden. ,,Dat kan niet wegnemen dat het in de kern blijft gaan om een goederenloterij als bedoeld in artikel 3 van de Loterijverordening”, schrijft de rechter in zijn vonnis. ,,De loterij is geen bijkomstigheid bij de verkoop en koop van e-books, maar het omgekeerde is het geval.”

De rechter weegt in zijn uitspraak mee dat het verkrijgen van een vergunning ‘niet louter een formaliteit is’. De GCB toetst onder andere ‘of voldoende gegarandeerd is dat de uitgeloofde prijs daadwerkelijk wordt uitgekeerd en of de trekking eerlijk – met uitsluiting van niet-verkochte loten – geschiedt’.

 ‘Stichting die bijdrage wil leveren’

De advertentie die de Gaming Control Board vandaag liet plaatsen tegen Fundashon Doing Good Kòrsou

In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat Fundashon Doing Good Kòrsou, opgericht in 2016, ingeschreven als een stichting die ‘een bijdrage wil leveren aan het welzijn van de Curaçaose jeugd’ via onder andere sport, onderwijs en vorming, sociale vaardigheid, cultuur, werk, leefklimaat, landbouw en milieu.

Voorzitter van de stichting is Tusya Eustatius (1989), secretaris Akoni Eustatius (1991) en penningmeester Shakin Eustatius (1995), alle drie op Curaçao geboren. Op de website van Doing Good Kòrsou wordt de bezoeker met pakkende teksten geïnformeerd over de activiteiten van de stichting en de kans om een huis te winnen.

‘What are you doing for others?’, verschijnt als eerste op het scherm met daaronder een button ‘donate now’. Dan: ‘To exercise your soul lift up another’. En vervolgens: ‘Purchase our e-book to win a Caribbean home’. Wie op de button ‘get e-book’ klikt, ziet dat het boek ‘Curaçao. Best of Curaçao’ 12 dollar kost.

Op de website noemt de stichting twee projecten. Op 7 oktober 2018 trok de eerste jaarlijkse expositie ‘Mom2Be Shower Experience’ 502 bezoekers. Daarnaast worden mensen opgeroepen het initiatief voor sociale woningen te steunen.

Doing Good Kòrsou wil een bijdrage leveren aan een oplossing voor de grote behoefte aan woningen. Volgens de stichting lukt het vooral de minderbedeelden op het eiland door financiële en andere oorzaken vaak niet een huis af te bouwen.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | GCB: Loterij zonder vergunning

  1. Ave wat deze rat allemaal uitvreet wil je toch niet weten, ja eigenlijk wel zodat hij nog langer in de petoet kan zitten.

  2. Ave Struss

    What about de geldwitwasmachine van Stichting Gerrit Schotte? Heeft die wel een vergunning om continue auto’s en van alles te verloten onder voorwendsel van een donnatie van Fl. 5,00, waarvoor je een lot krijgt die dan speelt op de trekkingen van de landsloterij. Heel weinig donnaties komen binnen maar wel een stroom deposito’s bij de banken.!!??!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *