AD | MAN wil gevolgen red tape op agenda

De MAN-fractie heeft een vergadering aangevraagd over red tape. Giselle Mc William en Elsa Rozendal en Eugene Cleopa, Yaël Plet en Wimbert Hato.

Willemstad – De fractie van coalitiepartij MAN wil dat de Staten bij elkaar komen om meer duidelijkheid te krijgen over het fenomeen ‘red tape’ en de gevolgen daarvan voor de Curaçaose economie.

De partij vraagt Statenvoorzitter William Millerson (PAR) een vergadering van de Centrale Commissie uit te roepen en daarvoor vier ministers uit te nodigen: premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in diens hoedanigheid als minister van Algemene Zaken, minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Natuur en Milieu en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

Volgens de MAN-fractie klinkt er sinds Curaçao in 2010 een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, kritiek vanuit de commerciële wereld en de samenleving dat het jaren duurt voordat vergunningen worden toegekend en dat het proces veel te veel tijd in beslag neemt.

,,Jaar in jaar uit zegt de overheid het probleem uit de weg te helpen, maar tot de dag van vandaag, zien wij geen verandering”, aldus de fractie in een persbericht.

De partij vindt het belangrijk dat, gezien de huidige slechte economische situatie waarin het eiland verkeert, een discussie wordt gevoerd over wat red tape precies is en ‘welke oplossing we samen kunnen bereiken’.

Vorige week reageerde de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Billy Jonckheer, in het Antilliaans Dagblad op de verontrustende economische cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt onder andere dat het bruto binnenlands product van Curaçao met 1,7 procent is gedaald, dat de inflatie 1,6 procent is en de jeugdwerkloosheid 32,8 procent. De tegenvallende cijfers zijn geen verrassing voor de kamer, zei Jonckheer.

,,Wij vragen al jaren om de red tape aan te pakken, maar het gebeurt niet.”

Volgens de KvK-voorzitter haken zowel lokale als buitenlandse investeerders af door de bureaucratie van het overheidsapparaat. Daardoor hapert de economische ontwikkeling van het eiland.

Zoals gisteren in deze krant was te lezen, heeft het CBS inmiddels ook de cijfers in verband met de internationale handel in 2017 gepresenteerd en was de verkoop van producten aan het buitenland in tien jaar niet zo laag als vorig jaar. De export in 2017 bedroeg 186 miljoen gulden, terwijl voor 2.275 miljoen gulden werd geïmporteerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | MAN wil gevolgen red tape op agenda

 1. Verder blijft het aanmodderen met dit incompetente clubje, en natuurlijk hoor je coalitie partij MAN daar niet over. Ze zijn veel te bang dat het zaakje dan in elkaar stort!

 2. Deze overheid is zo incompetent. Dat geldt voor alle ministeries en uitvoerende diensten, geen enkele uitgezonderd. Wet- en regelgeving is hopeloos verouderd of niet-bestaand. Ambtenaren lijken de baas te zijn en verzinnen regels waar je bij staat. En dan hebben ze ook ‘lange tenen’. Als je maar iets zegt dat op kritiek lijkt, worden ze boos.

  Vele afdelingen van de overheid hebben tussen de middag tweeenhalf uur pauze en sluiten ruim voor die tijd, want anders kunnen ze niet op tijd aan de pauze beginnen. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en vaak ook weer terug. Op brieven/bezwaren wordt niet gereageerd. Je zou haast iedereen die wil investeren of een bedrijf wil opstarten op Curacao voor gek verklaren. Behalve als je zelf een slimme (sluwe) ambtenaar bent, dan kan je op slinkse wijze je eigen bedrijfje oprichten en volop profiteren van overheidsgeld en al het geld dat wordt verdient, in je eigen zak steken.

  Maar vertrouwen in deze actie van statenleden heb ik ook niet. Wat krijgt dit parlement nu eigenlijk voor elkaar? Helemaal niets en ze vinden het beschermen van de bewindslieden van hun eigen partij erg belangrijk.

 3. Daan Banaan

  Eindelijk is het signaal doorgedrongen. Nu werk van maken. Kijk vooral naar waar procedures en vergunningen afhankelijkheden hebben van meerdere ministeries. Daar zitten de grootste knelpunten.
  Het is belachelijk om voor het melden van een verhuizing bij Kranshi je eerst een huisnummer moet aanvragen bij een andere instantie, om maar iets te noemen. De burger doet één verzoek en de overheidsinstantie moet zorg dragen dat dat ene verzoek verwerkt wordt. Daar hebben we tenslotte zoveel ambtenaren voor.

 4. Zet ook het eindeloze peperdure snoepreizen van regering en parlement eens op de agenda!

  Het eiland heeft gigantische tekorten, maar Al-KLM Walle is voor de zoveelste keer dit jaar naar Amsterdam (en Madurodam!) – businessclass en 5 sterren hotel met mega daggeldvergoeding op bezoek bij haar kinderen.

  Suzy Romer en haar schoothondje, beroepsprofiteur Alvin Daal, idem ditto, gezellig samen op een eindeloze peperdure rondreis langs alle landbouwbeurzen en medische congressen van de hele wereld.

  Maar daar hoor je coalitiepartner MAN niet over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *