AD | ‘Marktfalen corrigeren’

Behrens (SEO) Pleidooi voor openbaredienstverplichting luchttransport eilanden

Willemstad – De markt voor luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk faalt. Een openbaredienstverplichting – (public service obligation) – van de gezamenlijke overheden kan dit ‘marktfalen’ corrigeren.

Dit bericht ESB (Economisch Statistische Berichten) in Nederland. ,,De problemen in het luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben het afgelopen jaar duidelijk gemaakt dat goed, betrouwbaar en betaalbaar luchttransport van groot belang is voor burgers en bedrijven, maar onvoldoende door de markt gegarandeerd wordt. Een openbaredienstverplichting kan uitkomst bieden”, betogen Christiaan Behrens en Koert van Buiren van SEO Economisch Onderzoek.

,,Het luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk is van groot belang voor het dagelijks leven. Burgers en bedrijven zijn er voor woon-werkverkeer, zakelijke afspraken, ziekenhuisbezoek en familiebezoek van afhankelijk.” Maar het luchttransport heeft een turbulent jaar achter de rug, vervolgen zij.

,,Onbeheersbare financiële problemen (onder meer als gevolg van het uitblijven van zo’n 100 miljoen dollar aan betalingen door de Venezolaanse overheid, red. AD) volgden op onderhoudsperikelen bij de grootste lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air, waarbij een groot deel van de vloot vanwege veiligheidsoverwegingen aan de grond bleef.”

Het gevolg was dat verbindingen uitvielen en de bereikbaarheid van de eilanden onvoldoende gewaarborgd was. Behrens en Van Buiren: ,,Adequaat optreden door de overheid van Curaçao voorkwam dat Insel Air omviel, wat op korte termijn zou hebben geleid tot het wegvallen van vrijwel alle luchttransport tussen Curaçao, Sint Maarten, Aruba en Bonaire.”

Inmiddels zijn er positievere ontwikkelingen, signaleren de auteurs in ESB. ,,Het is Insel Air gelukt om toestellen weer de lucht in te krijgen. En de tweede, maar veel kleinere aanbieder (Divi Divi Air) is bezig de vloot en de dienstverlening uit te breiden.” Het artikel van ESB verzuimt te melden dat ook Aruba Airlines is begonnen met vluchten tussen de ABC-eilanden.

Toch is er bij het luchttransport in het Caribisch deel van het Koninkrijk volgens hen nog sprake van een ‘structureel probleem van marktfalen’: de marktomvang is zeer beperkt waardoor concurrentie onvoldoende tot stand komt, en de noodzakelijke investeringen in de luchthavens en luchtverkeersleiding leiden tot hoge kosten en ticketprijzen.

,,Hierdoor ontbreken de prikkels voor een efficiënte dienstverlening. Alternatieven voor luchttransport, zoals vervoer over water, ontbreken vrijwel geheel en bleken in het verleden geen effectief substituut te zijn. Hoge prijzen, vertragingen en annuleringen van vluchten tussen de eilanden zijn het zichtbare directe resultaat, met als dieptepunt de veiligheidssituatie bij Insel Air eerder dit jaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | ‘Marktfalen corrigeren’

  1. Onbeheersbare financiële problemen (onder meer als gevolg van het uitblijven van zo’n 100 miljoen dollar aan betalingen door de Venezolaanse overheid, red. AD) volgden op onderhoudsperikelen bij de grootste lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air, waarbij een groot deel van de vloot vanwege veiligheidsoverwegingen aan de grond bleef.”

    Duidelijk dat deze Behrens zijn verhaaltje vanuit Nederland heeft geschreven! Financien zijn daadwerkelijk wel beheersbaar. Te lang gebruik van dure vliegtuigen als MD80, Megasalarissen voor niet presterende Management (en dan iets van 9 managers hebben), Te lang blijven doorvliegen op Venezuela, vliegen op routes waarvan je van te voren al weet dat het niet aantrekkelijk is voor de reiziger.

  2. Woordvoerder voor kabinet Rhuggenaath, AD, nu in combinatie met een obscuur bedrijfje, ESB, proberen het ingrijpen door een liberale regering in de transportmarkt en een 33 miljoen subsidie met belastinggeld te rechtvaardigen.

  3. Goed idee! Laten we weer eens ‘n nationale luchtvaartmaatschappij beginnen.
    Ze leren het nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *