31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Massaontslag bij Insel Air

HomeLandenArubaAD | Massaontslag bij Insel Air
Vlnr. André Delger, Gilles Filiatreault en Juni Sluis | Jeu Olimpio

Willemstad – Als gevolg van de drastische reorganisatie van het noodlijdende particuliere vliegbedrijf Insel Air is massaontslag onvermijdelijk en zullen nog eens 250 medewerkers hun baan verliezen.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Op dezelfde dag werd bekend dat de rechter voorlopige surseance van betaling heeft verleend aan Insel Air International op Curaçao, een week nadat Insel Aruba hetzelfde vroeg en kreeg.

De huidige, nieuwe directie op Curaçao besloot uitstel van betaling aan te vragen vanwege een dreigend faillissement op verzoek van twee schuldeisers. Volgens financieel directeur André Delger gaat het om dezelfde crediteuren als die eerder het faillissement van Insel Air Aruba aanvroegen.

Evenals het Arubaanse management heeft ook Insel International op Curaçao drie maanden de tijd haar schuldeisers een betalingsplan voor akkoord voor te leggen. Tegelijkertijd heeft de rechter een afkoelingsperiode van een maand gelast.

,,We hadden het verzoek om faillissement kunnen aanvechten, maar we hebben gekozen voor rust”, zegt Delger. ,,We kunnen nu het stabilisatieplan verder uitwerken, zonder de dreiging van een verzoek tot faillissement door een crediteur.” Hij begrijpt de aanleiding voor een faillissementsaanvraag niet goed. ,,Uiteindelijk hadden ze niets gekregen als het faillissement was toegekend; er moeten andere motieven spelen.”

De situatie is op Curaçao anders dan op Aruba, vindt Delger. ,,Wij hebben een stabilisatieplan en de steun van de overheid. Surseance van betaling is juist bedoeld voor dit soort omstandigheden.”

Het ontslag van 250 van de op dit moment nog ongeveer 550 personeelsleden komt niet als een verrassing en vloeit voort uit datzelfde stabilisatieplan waarmee de directie hoopt Insel Air in juni weer ‘back on track’ te hebben. Begin maart werd al aangekondigd dat voorlopig alleen nog interinsulaire vluchten vanuit Curaçao naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten zouden worden uitgevoerd en dat daardoor een flink aantal arbeidsplaatsen verloren zou gaan.

Insel krijgt maand voor Afkoeling

Het gerecht heeft ten aanzien van Insel Air International bv op Curaçao een afkoelingsperiode van één maand gelast. Gedurende die periode hebben schuldeisers geen bevoegdheid tot verhaal op tot de bedoel behorende goederen van het luchtvaartbedrijf.

Insel Air verkeert al geruime tijd in een slechte financiële toestand, maar de nieuwe top verwacht dat de onderneming levensvatbaar is indien in rust de nodige maatregelen kunnen worden genomen.

Dezelfde bedrijven, vertegenwoordigd door dezelfde Arubaanse advocaat Lincoln ‘Dello’ Gomez, die op Aruba het faillissement van Insel Air Aruba verzochten, zitten ook achter de faillissementsaanvraag van Insel Air International op Curaçao. Dat blijkt uit de stukken in het bezit van het Antilliaans Dagblad. Het gaat namelijk om Goddard Catering Group (GCG) gevestigd op Aruba, Bonaire en Curaçao en Jet Power Aruba Aircraft and Transit Company (Jet International) op Aruba. Beide worden bijgestaan door het Arubaanse advocatenkantoor Gomez & Bikker, onder andere bekend van het Statenlid Andin Bikker van Aruba. Goddard/Calloway heeft als directeur op de ABC-eilanden de in El Salvador geboren Francisco Mayorga Murcia met de Nederlandse nationaliteit. Van Jet International zijn de Arubanen Audrey Stamper-Reeberg en Claudio Stamper de directeuren.

Advocaat Gomez reageert desgevraagd niet op nadere informatie. Hij verzocht vorige maand namens Calloway Corporation (sinds 2014 onderdeel van Goddard Catering Group) het faillissement van Insel Air Aruba en zijn kantoorgenoot Bryan Coffie verzocht, volgens ingewijden opmerkelijk, in een apart verzoek namens Jet Power eveneens het faillissement van de Arubaanse luchtvaartmaatschappij.

De rechter in Oranjestad besliste op 7 maart voorlopig surseance van betaling te verlenen. Naar nu blijkt heeft dezelfde raadsman Gomez namens dezelfde cliënten op 24 februari verzocht om Insel Air International (Curaçao) failliet te verklaren. Aldus de beschikking van het gerecht in Willemstad. In antwoord hierop heeft Insel Air International gistermorgen een verzoek tot het aan haar verlenen van surseance van betaling ingediend. Het verzoek tot surseance werd op grond van de wet eerst behandeld en werden de faillissementsverzoeken aangehouden.

Er is voorlopig surseance verleend en de rechter heeft ingestemd met de door Insel gevraagde afkoelingsperiode. Advocaat Rogier van de Meer van het kantoor VanEps Kunneman VanDoorne is aangesteld tot bewindvoerder om samen met de directie van Insel Air het beheer te voeren. Dat bestuur wordt gevormd door de interimceo Gilles Filiatreault en de nieuwe cfo André Delger. Zij waren bij de zitting gisteren, samen met hun legal counsel Willem en advocaat Reno Saleh van het kantoor Spigt.

‘Arubaanse bedrijf wordt opgeheven’

Na afloop van de zitting verklaarde Gomez, die optreedt namens Goddard en Jet Power, tijdens de behandeling van de rechtszaak op Curaçao documenten gekregen te hebben waaruit blijkt dat het in het kader van de herstructurering van Insel Air International de bedoeling is dat het Arubaanse bedrijf wordt opgeheven.

,,Dat is iets anders dan destijds bij de rechtbank in Aruba is gesteld”, aldus Gomez tegenover NoticiaCla. Hij stelt een samenvatting te hebben van het door de directie opgestelde stabilisatieplan. Een verzoek van het Antilliaans Dagblad aan de nieuwe top van Insel om de samenvatting toegestuurd te krijgen, bleef vooralsnog onbeantwoord.

Eerder leek het erop dat de surseance van Insel Aruba ongehinderd aan Insel International op Curaçao voorbij zou gaan. Het zou niet van invloed zijn op het reddingsplan van het luchtvaartbedrijf op Curaçao. Insel Air Aruba is een op zichzelf staande entiteit, met een eigen bestuurder (ceo Stephan van Spaandonk), en is zelfs geen dochteronderneming of zusterbedrijf van Insel op Curaçao.

Wel zijn de aandeelhouders dezelfde en werd er, tot voor kort, nauw samengewerkt. Het stabilisatieplan was aanvankelijk in principe bedoeld voor de hele groep van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij, die door de Curaçaose overheid wordt bijgestaan door het beschikbaar stellen van 33 miljoen gulden aan overbruggingskrediet dat in fasen wordt uitgekeerd.

Maar de verslechterde situatie rond de maatschappij op Aruba, die nauwelijks tot geen inkomsten meer genereert, zorgt ervoor dat alle tijd, aandacht en geld gaat naar het in de lucht houden van het vliegbedrijf op Curaçao. Het lijkt verder uitgesloten dat er nog Curaçaos gemeenschapsgeld gaat naar de Arubaanse vennootschap.

Voor de surseance op Aruba is advocaat Jeannot de Cuba van DeCuba Wever Atorneys at Law in Oranjestad benoemd tot bewindvoerder. De vennootschap op Aruba heeft in beginsel tot 7 juni de tijd, want op die dag moeten Insel Aruba en de schuldeisers in het gerechtsgebouw verschijnen waarbij wordt beslist over het eventueel definitief verlenen van de surseance. Insel Air International op Curaçao heeft tot 9 juni de tijd om de crediteuren een ontwerp van een akkoord aan te bieden.

Toestellen al 7 weken stil

Het verzoek voor het massaontslag is ingediend bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Een beslissing daarover kan maximaal drie maanden op zich laten wachten. Begin december vorig jaar verloren al ongeveer 100 Insel- medewerkers, waarvan een deel op Aruba, hun baan, waaronder contractarbeiders en mensen die met pensioen konden. Voor 40 mensen werd een ontslagvergunning aangevraagd.

Delger: ,,Die heeft SOAW deze maand toegekend.” De financiële situatie van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij kelderde naar beneden, sinds de Arubaanse autoriteiten de vier MD’s die op Aruba geregistreerd staan aan de grond houden. De toestellen staan nu al zeven weken zonder vlieguren op Curaçao. ,,Daardoor verloren we veel inkomsten en maakten we veel onverwachte kosten in verband met wetleases van andere maatschappijen en vergoedingen aan gestrande passagiers”, legde Delger gistermiddag uit tijdens een persconferentie van de voltallige directie.

,,De cashflow nam af. We konden niet langer voldoen aan de betalingsregeling die we hadden getroffen met onze schuldeisers.”

Volgens Delger variëren de uitstaande schulden bij de verschillende schuldeisers van 10.000 gulden tot honderden duizenden guldens (de Belastingdienst niet meegerekend, red.). De speciaal voor de redding aangetrokken algemeen directeur Gilles Filiatreault geeft toe dat de maatschappij, die al aan strikte regels gebonden was voor het loskrijgen van tranches uit de lening van 33 miljoen gulden van de Curaçaose overheid, onder surseance van betaling nog strakker aan de lijn wordt gehouden door een bewindvoerder.

,,Maar Insel gaat niet failliet. No way. Het is de verbindingsbrug tussen de eilanden. Deze maatregelen waren juist nodig om het behoud van de maatschappij te garanderen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Heerenveen weg, Lippinkhof weg.

    Ik heb medelijden met de andere 248 die hun baan verliezen.

    En totaal geen vertrouwen in de ordinaire zakkenvuller Andre Delger, wat een enge kerel is dat. Kwal van een vent.

    Bij KPMG uitgekotst, maar gladjanussen als hij komen op Curacao steeds weer bovendrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties