AD | ‘Meer vertrouwen in rechter Curaçao’

Advocaten vechten strijd erfgenamen tegen Liechtensteinse trustees
in Willemstad uit

Solid Holding en SPF, gevestigd aan de Hoogstraat in Otrobanda in The Triangle Unit

Willemstad – De advocaten van de erfgenamen van de in 2015 overleden Israëlische multimiljonair Israel Perry hebben in een ‘reddingsactie’, die erop gericht is om de familie te beschermen tegen ‘kaping van hun bezittingen’ door trustees van Lopag in Liechtenstein, een Curaçaose SPF (Stichting Particulier Fonds) gekozen en opgericht.

,,Omdat de familie honderd keer meer vertrouwen heeft in het Curaçaose en Nederlandse recht dan in het Liechtensteinse en Kaaiman-rechtssysteem.” Aldus advocaat Marc van Campen tegen het Antilliaans Dagblad in vervolg op het artikel ‘Curaçao strijdtoneel juridisch conflict’ in de editie van donderdag, gebaseerd op een eerdere publicatie van Het Financieele Dagblad.

,,Het Nederlandse en Curaçaose systeem doet recht aan alle betrokken belangen en heeft een goed juridisch systeem en betrouwbare rechters. In Liechtenstein kunnen de trustees een vonnis krijgen op basis van bewijs dat je zelf niet te zien krijgt en een vonnis wijzen zonder dat je weet dat je gedaagd bent. Als ‘beneficiaries’ heb je in Liechtenstein geen enkel recht en geen standing bij het gerecht daar.”

Vorige week vrijdag is een rechtszaak op Curaçao aanhangig gemaakt waarin te zijner tijd wordt beslist of het zittende bestuur van de op Curaçao geregistreerde Solid Holding nv recht had om – in verband met de reddingsactie – de aandelen uit te geven aan de SPF The Solid Fund Private Foundation. ,,Er komen spannende twee weken aan”, meent Van Campen.

Solid Holding, gevestigd aan de Hoogstraat in Otrobanda in The Triangle Unit, had 4,3 miljoen aandelen die voor ruim 62 dollar per stuk zijn verkocht. ,,Wij hebben in mei vorig jaar een reddingsactie uitgevoerd om deze assets te beschermen tegen kaping door Lopag-trustees en Dieter Neupert (degene die door de erfgenamen van Perry ‘de grootste boef’ wordt genoemd, red.). Als je hem googelt zie je wat hij allemaal op z’n kerfstok heeft. Zo wordt hij gezocht door Interpol, code rood, voor verdenking van assistentie bij witwassen door de ex-premier van Pakistan. Hij zal bij iedere luchthaven buiten Liechtenstein en Zwitserland meteen worden ingerekend,” stelt advocaat Van Campen.

,,We hebben toen na analyse van de statuten vastgesteld dat het bestuur bevoegd was om aandelen uit te geven. En het voorkeursrecht van de bestaande aandeelhouders uit te sluiten. We hebben een SPF opgezet die precies dezelfde beneficiaries heeft als de oorspronkelijke trust. En daar hebben we aandelen aan uitgegeven zodat de stichting 99 procent aandeelhouder werd. Op die manier gingen de assets van Solid nv naar een entiteit die de centjes netjes zou beheren voor de familie in plaats van naar een trust waar boeven het geld zouden beheren.”

Boeven zijn het volgens Van Campen, want de trustees en Neupert hebben de weduwe haar woning in Zuid-Frankrijk ‘ontfutseld via Delaware’. Hij stuurt ter ondersteuning van deze stelling een vonnis mee waarin is te lezen dat de Amerikaanse rechter het een ‘conspiracy to defraud Mrs. Perry’ noemt. Neupert en Lopag hebben volgens hem ook een FBI-onderzoek tegen zich lopen voor de fraude in Delaware. Maar intussen speelt er ‘veel meer’, vervolgt de advocaat die ook optrekt met advocaten van andere kantoren in Nederland en op Curaçao.

,,Het blijkt dat de trustees bij de trust van de zus van Tamar Perry ook 9 miljoen hebben weggetrokken ondanks haar expliciete afkeuring van die onttrekking. Ze hebben dat geld gebruikt om tegen de familie Perry te vechten. Zo wordt het geld van de trusts gebruikt om tegen de beneficiaries te vechten. Je eigen geld wordt tegen je uitgegeven.”

Interimprotector

In Liechtenstein heeft de rechtbank intussen op verzoek van Lopag Peter Schierser als ‘interimprotector’ aangesteld. Deze aanstelling geschiedde, aldus advocaat Van Campen, zonder dat de zittende protector of de beneficiaries de kans kregen om hier iets over te zeggen.

,,Zij werden op verzoek van Lopag niet opgeroepen. De heer Schierser heeft sindsdien alle acties van Lopag zonder enig overleg goedgekeurd. Intussen wil Lopag als trustee terugtreden maar de heer Schierser houdt dat nog tegen. Volgende week zal deze zaak in de rechtszaal op de Kaaimaneilanden een spannend vervolg krijgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *