29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Milieueffect-rapportage grote klus

HomeMediaAD | Milieueffect-rapportage grote klus
Milieueffect-rapportage grote klus

Oranjestad – Het College Aruba Financieel Toezicht (CAft) heeft nog veel vragen over de ontwikkelingen rond de olieraffinaderij in San Nicolas. Zo is nog niet duidelijk wat de precieze relatie is tussen het Land Aruba en het staatsbedrijf Refineria di Aruba nv (RDA).

Ook de milieueffectrapportage laat voorlopig nog op zich wachten.

In het overzicht van de werkzaamheden van het CAft in het tweede halfjaar van 2016, stelt het College: ,,Tijdens het bezoek van het CAft in juni jongstleden, gaf Aruba aan dat er een overeenkomst is bereikt met Citgo en dat de heropening van de olieraffinaderij te San Nicolas per 1 augustus 2016 zou plaatsvinden.” Hierop verzocht het CAft om zo snel mogelijk, aan de hand van een risicoanalyse, inzicht te krijgen in alle financiële gevolgen van de heropening van de raffinaderij.

,,Deze analyse zou onder andere gedetailleerde overzichten van de verwachte middelen en uitgaven en van de financiële risico’s voor de begroting moeten bevatten”, aldus de toelichting van het CAft. Daarnaast vroeg het CAft om een milieueffectrapportage, waarin de investeringen die door Aruba gedaan moeten worden om een veilige herstart van de raffinaderij waar te kunnen maken, worden gespecificeerd.

,,De heropening van de raffinaderij vond uiteindelijk plaats op 1 oktober 2016. Op eigen verzoek kreeg het secretariaat begin november inzage in de overeenkomsten tussen het Land Aruba en Citgo. Ten aanzien van de verhoudingen tussen de RDA en het Land zijn de precieze details nog niet bekend. Het is daarom nog onvoldoende inzichtelijk wat de door het Land te verwachten geldstromen zullen zijn op de korte en de lange termijn. Met name de realisatie van de geboekte eenmalige ontvangsten op de kapitaaldienst in 2017, als gevolg van de verkoop van de ‘Sales en Marketing’ Valero ter waarde van 40 miljoen florin, is nog onduidelijk’, stelt het CAft.

,,Door Aruba is aangegeven dat de toegezegde milieueffectrapportage naar verwachting begin 2018 zal worden aangeleverd. In zijn advisering op de vastgestelde begroting 2017, zal het CAft ingaan op de aangeleverde onderbouwing en kwantificering van de meerjarig verwachte middelenaanwas als gevolg van de herstart van de raffinaderij en op de betreffende financiële risicoanalyse.”

Bron: Antilliaans Dagblad / Knipselkrant KMPG/Bearingpoint

2 reacties

  1. Zoals we al eerder en bij herhaling droefgeestig moesten vaststellen, is er in de laatste 30 jaar nauwelijks iets gedaan aan milieubescherming en milieuhandhaving. Als H.K.H. Beatrix langs komt worden veel mooie woorden uit de kast getrokken, net zoals bij vergroening die alleen in woorden bestaat, maar niet in daden. Het eiland is ernstig vervuild. Er is geen houdbare oplossing voor Parkietenbos. Er wordt overal gebouwd, zonder dat altijd rekening wordt gehouden met afwatering. Na de laatste overstromingen zou dat toch moeten? Planten, bomen en flora en fauna verdwijnen in snel tempo.
    De adviezen van de ARA en de RvA worden bij voorkeur niet opgevolgd wegens gebrek aan politieke opportuniteit, terwijl die adviezen in het belang van het Land zijn. Wij hebben nog milieueffectrapportages over de laatste 30 jaar, benevens de maatregelen die moesten worden getroffen in de jaren 90 van de vorige eeuw. Kunnen we zo opzenden naar het CAft. Daar zou onze overheid echter niet blij mee zijn. Dus doen we dat niet. Hoe zou het gaan met het opgeslagen radioactief afval? Zijn de vaten al aan het roesten en wordt radioactiviteit regelmatig aldaar gemeten? Zo hebben we ook nog artikelen over de overheidsfinanciën van de laatste 30 jaar. Ook zeer interessant om kennis van te nemen en te zien hoeveel er feitelijk niet is verbeterd, ondanks alle sussende en zichzelf lovende woorden van de regering. En al dat geld wat verdiend zou worden met de heropening van de raffinaderij? Waar is dat? Iedereen wist dat het niets zou worden met Venezuela bijna bankroet en nu helemaal. Maar nog steeds wordt het een succes. Wij wachten op feitelijke groene en schone raffinaderij successen. U ook en het CAft ook? Die zijn nog niet helemaal bekwaam in slaap gesust. Dat geeft ons weer een sprankje hoop. Renée van Aller &John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties