AD | Militaire ‘aanval’ op Ascencion

Militaire eindoefening op Landhuis Ascension | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Koninklijke Landmacht is op Curaçao bezig met een uitdagende eindoefening. Militairen uit legerplaats Oirschot voeren diverse offensieve acties uit bij zowel Koraal Tabak als in het westen van het eiland, te Wacao en Landhuis Ascencion.

De landstrijdkrachten bereiden zich op Curaçao voor op uitzending naar Irak, Afghanistan of Mali, zegt woordvoerder Maartje van der Maas. ,,Dit is niet nieuw: elke vier maanden komt er een eenheid vanuit Nederland naar Curaçao om hier te oefenen. Het kwartaal wordt afgesloten met een eindoefening, waarbij alle verworven klimatologische en geografische kennis wordt getoetst. Daarbij worden de wapensystemen gebruikt zoals dat in een echte oorlogssituatie ook het geval zou zijn.”

Bij Wacao wordt er met scherp geschoten op militaire doelen. Op Koraal Tabak hebben de militairen losse flodders gebruikt, ‘omdat in dat gebied mensen kunnen lopen’. Voor de militairen is het een aparte en belangrijke ervaring om met scherp te schieten, aldus Van der Maas. ,,Dat heeft impact, letterlijk en figuurlijk. Het is voor de strijdkrachten belangrijk om zich psychisch en emotioneel voor te kunnen bereiden op inzet in een oorlogssituatie.”

Afgelopen vrijdag werd Landhuis Ascencion door de strijdkrachten ingenomen. Het landhuis, waar doorgaans culturele activiteiten plaatsvinden, was het doelwit van een aanval door een compagnie zwaarbewapende, volledig bepakte en bezakte militairen. ,,Dit is het resultaat van vier maanden training”, zegt Van der Maas. ,,Wanneer de jongens uit Nederland komen, krijgen ze eerst twee weken om aan het klimaat te wennen. Dan lopen ze voornamelijk in sportkleding, doen wat lichte oefeningen, en bereiden zich langzaam voor op het zwaardere werk. Uiteindelijk is het de bedoeling, dat zij de militaire skills en drills die zij in Nederland hebben geleerd, hier op het eiland herhalen.”

Het tropisch klimaat en de natuurlijke omgeving te Wacao en andere plekken op het eiland komen overeen met omstandigheden die de strijdkrachten in het Midden-Oosten en Afrika zullen aantreffen, aldus Van der Maas. ,,Daarom is het voor de militairen prettig om hier te kunnen oefenen, zij zijn enthousiast over de oorlogstraining op Curaçao.” De compagnie die nu op het eiland is, keert weldra terug naar legerplaats Oirschot. Intussen wordt in Nederland en nieuwe compagnie voorbereid op de reis naar Curaçao.

Landmacht in de stad

De voertuigen van de Koninklijke Landmacht die in cordon tal van wijken van Willemstad passeerden zorgden voor ophef bij het publiek. Menig voetganger schrok van de gepantserde wagens, elk met militair met mitrailleur op het dak, die in hoog tempo woongebieden doorkruisten.

Op social media is door bewoners kritiek geuit op het passeren van de colonne gewapende strijdkrachten door Willemstad. ,,Doen ze dat ook in Den Haag, of in het centrum van Amsterdam?” vraagt een Facebookvolger zich af. Volgens woordvoerder Maartje van der Maas heeft de landmacht op Curaçao vrij toegang tot de openbare weg.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *