AD | Militaire opstand in Venezuela mislukt

Ook in landen als Brazilië wordt geprotesteerd tegen president Maduro. © AFP

De Venezolaanse regering heeft vandaag een militaire opstand tegengehouden in het centrum van de Venezolaanse stad Valencia. Een twintigtal commandanten onder leiding van een oud-kapitein probeerden in verzet te komen tegen de regering van president Nicolás Maduro. De opstand mislukte.

Diosdado Cabello van de socialistische regeringspartij meldde op Twitter dat het regeringsleger de opstand heeft kunnen tegenhouden. Hij sprak van een ,,terroristische daad”. Maduro zelf beaamde dat niet veel later. Verscheidene mensen zijn gearresteerd.

Oud-kapitein Juan Caguaripano, die in 2014 met pensioen was gegaan, riep in een video op in opstand te komen tegen Maduro. ,,Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela. We kunnen de moordzuchtige tirannie van Maduro niet langer negeren.”

Strategische plekken

Enkele legerbronnen meldden volgens de Spaanse krant El País dat Caguaripano erin was geslaagd een klein deel van het regeringsleger te overtuigen zich tegen de regering te keren. De twintig commandanten hadden verschillende strategische plekken in de stad Valencia ingenomen. Op meerdere plekken waren schoten te horen. Volgens de regering was de opstand echter snel voorbij.

Het is niet de eerste keer dat Caguaripano in opstand komt. In 2014 was er een bevel om hem te arresteren voor zijn vermeende betrokkenheid bij een plan om Maduro af te zetten. De oud-militair ontsnapte toen aan een gevangenisstraf, omdat de autoriteiten niet wisten waar hij zich bevond.

Maduro trok vorige week zondag nog meer macht naar zich toe door een ‘grondwetgevende vergadering’ uit zijn aanhang te laten kiezen.

Bron: Algemeen Dagblad

2 Reacties op “AD | Militaire opstand in Venezuela mislukt

  1. Abraham Mossel

    Gerrit de Raaf de pathologische beroeps leugenaar is in dienst van Maduro om hem te helpen met Fake berichten te verzinnen is hij toppie in die Gerrit.

  2. Joep Meloen

    Laten we hopen dat dit het begin is van een ommezwaai binnen defensie. Zodra het leger de steun voor Maduro intrekt is het over en uit voor Maduro.
    Hij heeft alleen de generaals de mogelijkhei geboden om vele miljoenen achterover te drukken. Dat is hetgeen wat de top van defensie nog achter Maduro houdt.
    Zodra de soldaten geen zin meer hebben om op burgers te gaan schieten maken we progress. Ben benieuwd wanneer dat gaat gebeuren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *