AD | Militairen Venezuela blokkeren grens om hulpgoederen tegen te houden

De Tienditas-brug, bij de grens tussen Venezuela en Colombia geblokkeerd. © AFP

Venezolaanse militairen hebben met behulp van een olietanker en twee schipcontainers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug is sinds 2016 klaar voor gebruik, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen. Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.

Konvooi

Een eerste konvooi met hulpgoederen, gedoneerd door de Verenigde Staten, is vandaag vanuit Bogotá vertrokken richting de grens. Het bereikt deze vanwege het bergachtige landschap pas morgen.

Venezolaanse troepen houden de wacht bij de Tienditas-brug. © AFP

De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.

Massale protesten

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president. Hij heeft als ‘president’ snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika, de belangrijkste in Zuid-Amerika en ook van een reeks Europese landen, inclusief Nederland.

In Venezuela heerst honger door jarenlang wanbeleid en corruptie. Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *