28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Minister wil duidelijkheid van scholen

HomeMediaAD | Minister wil duidelijkheid van scholen
Minister Alcalá-Wallé wil antwoord te willen geven op de vele klachten die bij haar ministerie binnenkomen.  ,,We weten wat we geven, maar niet wat we daarvoor terug krijgen. Het plaatje binnen het ministerie is blanco.” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) wil weten waaraan de scholen op Curacao de vergoeding voor additionele kosten en lesmateriaal precies uitgeven. De schoolbesturen hebben tot 1 april de tijd om de minister te informeren.

Een brief van het ministerie, gedateerd 6 maart 2019, is naar alle schoolbesturen gestuurd. De Onderwijsminister vraagt de verschillende schoolbesturen gedetailleerd aan te geven waaraan de vergoeding voor additionele kosten en lesmateriaal, die de scholen ‘in het kader van Enseñansa Liber ontvangen’, is besteed.

In gesprek met het Antilliaans Dagblad zegt Alcalá-Wallé een antwoord te willen geven op de vele klachten die bij haar ministerie binnenkomen, met name wat betreft het gebrek aan goed lesmateriaal. ,,We weten wat we geven, maar niet wat we daarvoor terug krijgen. Het plaatje binnen het ministerie is blanco.”

De schoolbesturen moeten in hun jaarrekening verantwoording afleggen wat betreft de uitgaven aan additionele kosten – het gaat dan om bijvoorbeeld uitstapjes, introductiedagen, vieringen en een schoolkrant – maar dat geldt niet voor de besteding van de vergoeding voor lesmateriaal, omdat die ‘geen onderdeel is van de bekostiging’, zo blijkt uit de brief.

Beide zijn ‘in het kader van Enseñansa Liber ontvangen’ zo benadrukt Alcalá-Wallé tot drie keer toe in de brief. Zij wil uiterlijk 1 april in detail weten waaraan het geld per school sinds augustus 2018 is uitgegeven. Bovendien moeten de schoolbesturen antwoord geven op de vraag of het lesmateriaal al dan niet volledig werd vernieuwd en, als dat niet zo is, ‘welk lesmateriaal uit 2012-2013 nog steeds in gebruik is’.

Vorig jaar december luidden alle schoolbesturen op Curaçao gezamenlijk nog de noodklok, juist om aandacht te vragen voor urgente knelpunten, waaronder de juiste normering en ontoereikende bekostiging via het V&V-stelsel. De directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS),

Lisette van Lamoen-Garmers, was gisteren nog in het buitenland en had de brief van minister Alcalá-Wallé nog niet gezien. Van Lamoen-Garmers wilde daarom nog niet uitvoerig reageren, maar gaf wel aan dat de cijfers waarom het ministerie vraagt ‘zo uitgedraaid kunnen worden’. ,,Dat wij gelden overhevelen van de ene naar de andere post is een publiek geheim”, zegt Van Lamoen-Garmers. ,,Dat moeten we wel doen om de rekeningen voor schoonmaak, water en elektriciteit te kunnen betalen.”

Maghalie van der Bunt-George, directeur van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), zegt de betreffende brief van 6 maart nog niet te hebben ontvangen en daarover ook niet geïnformeerd te zijn. Ook zij kan daarom niet reageren, maar is wel ‘benieuwd naar de motivatie’ van de minister.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Ik zei “…Tevens heb ik daarbij zeker 30 man 30 jaar lang mee laten vreten…”

    “mee laten vreten”. Met wie hebben ze dan mee gevreten. Met mij toch, ergo: ik vreet.
    Ach misschien ben ik ook wel een neger.

  2. Beflapas heeft, en dat is zeldzaam, gelijk.

    Weinig respectvol van La Stiwz.

    Inhoudelijk heeft La Stiwz wel gelijk, maar dan met onderstaande aanvulling:

    the “haves” have because they did something -> the “haves” have because they did something or know something

    And that ‘did something’ is op Curacao vaak something illegal.

  3. Volgens mij vreten dieren en eten mensen, een werkgever die zo over zijn vorige werknemers denkt, doet vermoeden dat het negers waren.

  4. @Jan: nee, dat zijn geen elitereisjes maar investeringen. Die investering was rond de EUR 1.200,-. Dat moet iedere 17 jarige toch wel bij elkaar kunnen werken. Ook die uit Muizenberg. Maar nee, die denkwijze zit er niet in.

    Overigens zou ik op Jan Sofat nog niet een dood gevonden willen worden.

    And the “haves” have because they did something.

    En ja, ik lig nu meer dan geregeld onder de boom, alleen ik kan me dat permiteren omdat ik wel heb gepeesd. Tevens heb ik daarbij zeker 30 man 30 jaar lang mee laten vreten.

  5. La Stiwz, dus het zijn elite reisjes?

    Die ene La Stiwz op Jan Sofat wel kan betalen maar Miep uit Muizenberg niet?

    Net zo erg.

    Een school moet dat niet willen, een scheiding tussen de haves en de havenots.

    Laat scholen minimaal de illusie in stand houden dat we allemaal gelijke kansen hebben, de kennismaking met de Jesus Leitos en de Alvin Daals in onze samenleving komt dan later wel.

  6. @Trui: dit is een prachtig initiatief van het Radulphus.
    Het zijn namelijk geen dansleraren die naar een verkeersbeurs gaan, maar beter opgeleide jonge mensen die een groot deel van hun jeugd in het buitenland gaan besteden. Iets wat hun verdere leven zal bepalen.

    Daarbij, de kosten mogen de leerlingen (ouders) zelf dragen. Wij hadden het er een aantal jaren geleden graag voor over.

    Dansleraren e.a. mogen van mij zo vaak als ze willen naar een verkeersbeurs gaan. (Als ze dit óók zelf betalen).

  7. ” Het plaatje binnen het ministerie is blanco.” Het probleem hier op Curaçao is dat er geen continuïteit van beleid is, elke minister kan alles naar zijn of haar hand zetten.

    Trouwens, ik vraag me af of deze vorm van onderwijs niet achterhaald is, geef een kind van zes een playstation en hij weet binnen korte tijd alles over wifi, ip-adres, ddos aanvallen, spreekt hij vloeiend Engels en binnen notime heeft hij jouw credit card leeggeplunderd.

  8. Worden de cijfers van de scholen gecontroleerd?

    Waarschijnlijk niet. En dan kunnen ze AlKLM Walle wijs maken wat ze willen.

    Als ik zie dat Radulphus College deze week met 100 man in Nederland is vraag ik me af of dat niet wat minder kan.

    Het spreekwoord Fout voorbeeld (naar verkeersbeurzen vliegende dansleraren en huisartsen) doet fout volgen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties