AD | Moeizame formatie

Formateur Kenneth verwacht dat de onderhandelingen dit weekend weer verder gaan

Willemstad – De formatie van een nieuw kabinet verloopt moeizaam. De vier partijen die de regering moeten gaan vormen, zijn het niet eens over de verdeling van de negen ministerposten.

Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) heeft de onderhandelingen gisteren gestopt en de onderhandelaars gevraagd binnen hun partij een oplossing te zoeken om uit de impasse te raken. MAN (4), PAR (4), PNP (2) en Pueblo Soberano (2) hebben samen 12 van de 21 zetels in de Staten. Het zou voor de hand liggen dat MAN en PAR ieder drie ministers krijgen en dat de overige drie ministers naar PNP en PS gaan. Maar na een week onderhandelen is er geen overeenstemming over deze of een andere verdeling. Lees verder op Antilliaans Dagblad

David Dick, die de onderhandelingen voert namens PAR, wil niet met de vinger wijzen naar één partij. ,,We moeten samen consensus bereiken, dat is niet gelukt en dat ligt aan alle vier de partijen.” Dick zat gisteren in vergadering met zijn partij. ,,We overleggen op welke manier wij kunnen bijdragen om tot een oplossing te komen.” Hij verwacht dat op initiatief van MAN de onderhandelingen dit weekend weer verder gaan.

Direct na het ondertekenen van de bereidwilligheidsverklaring op 10 oktober zei Gijsbertha, toen als informateur, dat MAN in een kabinet-Koeiman de premier zou aanleveren. PNP ziet demissionair minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) graag terug in de nieuwe regering en PAR aast op de post van Economische Ontwikkeling. Vorige week zei Elmer Wilsoe (PS) tegen deze krant: ,,Er zijn geen afspraken gemaakt, maar wij gaan ervan uit dat onze minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) blijft.”

Gijsbertha werd vorige week vrijdag benoemd tot formateur en heeft tot 10 november de tijd om verslag te doen bij gouverneur Lucille George-Wout. Behalve over de verdeling van de ministerposten, moeten de partijen het nog eens worden over een regeerakkoord en de invulling van de portefeuilles.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *