28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Mogelijke redding Ctex

HomeNieuwsAD | Mogelijke redding Ctex
Mogelijke redding Ctex door UTS
Mogelijke redding Ctex door UTS

Willemstad – Meerderheidsaandeelhouder UTS in datacenter Ctex heeft een akkoord bereikt met de kredietstrekkers. Dat maakt het voor UTS beter mogelijk om Curaçao Technology Exchange nv – al tijden balancerend op de rand van de afgrond – te redden.

Het Antilliaans Dagblad beschikt over informatie dat de financiële instellingen, die met in totaal 31 miljoen dollar aan uitstaande leningen betrokken zijn bij Ctex, hebben ingestemd met een voorstel van het telecommunicatiebedrijf. Daarmee kan UTS schoon schip maken bij het datacenter te Mahuma, dat nog maar kort geleden – namelijk in maart 2014 – op feestelijke wijze in gebruik werd genomen, maar al snel met onoverbrugbare financiële problemen kwam te zitten.

Ten eerste was er de substantiële overschrijding van de bouwsom. Maar ook daarna bleven de operationele inkomsten achter bij de beloofde prognoses, terwijl de kosten – waaronder de salarisuitgaven voor marketing- en acquisitiemedewerkers – aanzienlijk waren. Het buitengewoon groots en duur opgezette Ctex kon daardoor al snel de rekeningen van crediteuren, opgelopen tot zo’n 7 miljoen dollar aan leveranciers en aannemer, niet betalen.

Desondanks wist initiator en toenmalig ceo Anthony de Lima alle aandeelhouders en schuldeisers telkens te overtuigen dat het wel goed zou komen; dat de (internationale) cliënten zouden binnenstromen en de inkomsten spoedig zouden aantrekken, en – toen dit toch niet snel genoeg het geval bleek te zijn – dat Ctex verkocht zou kunnen worden aan een buitenlandse partij, die zou zorgen voor de benodigde kapitaalinjectie.

UTS, met circa 60 procent van de aandelen Ctex (destijds aangekocht tegen 5 miljoen dollar), vertrouwde het niet en vulde de tot dan eenmansdirectie bestaande uit enkel De Lima aan met twee hoge financiële functionarissen van UTS.

Toen begin 2015 na perspublicaties bleek dat er in het businessplan van 2011 van Ctex was gerommeld met intentieverklaringen van grote multinationals – die door het commercieel management echter niet mochten worden benaderd om tot concrete contracten met Ctex te komen – en De Lima niet kon bewijzen dat de Letters of Intent (LOI’s) authentiek waren, was voor UTS de maat vol en werd de arbeidsovereenkomst met de ceo beëindigd.

UTS nam de leiding van Ctex over. Om het gloednieuwe maar verlieslatende datacenter te redden, wil UTS – dat de afgelopen periode als enige de maandelijkse tekorten aanvulde – het heft in eigen handen nemen; door uitkoop van de overige 40 procent aan aandeelhouders (die kregen overigens nog geen bod gepresenteerd), maar óók dat de banken en overige lenders akkoord gaan met overname door UTS van de totale door het consortium verstrekte leenbedrag van 31 miljoen dollar.

Deze overname van de leningen dient dan wel tegen een flinke korting te gebeuren. Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de financiële instellingen consensus hebben bereikt en instemmen met de overname tegen een ‘behoorlijke korting’.

Daarmee gaan ook de zekerheden – verstrekte hypotheken op het gebouwencomplex – over naar UTS. Naar wat deze krant heeft begrepen gebeurt dit tegen een korting van meer dan 50 procent. Hierdoor is financiële herstructurering mogelijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Grootste probleem is eigenlijk dat, bij de geldende wereldprijzen van de services welke het datacenter levert, CTEX nimmer geld zal kunnen verdienen. Wanneer de kosten structureel de maximal mogelijke opbrengsten overschrijden dan is het een zinloos gebeuren.
    Zelfs Google weet dat de grootste kostenpost bij een datacenter de electriciteit voor koeling en de servers zelf is, maar hier op Curacao, met extreem hoge kosten voor electriciteit en een brandende zon, kon men dat niet van tevoren voorzien.
    Dan heb je ze toch niet helemaal op een rijtje als je het mij vraagt.

  2. uts moet eerst eens zijn belofte nakomen aan zijn klanten al 2 jaar probeer ik mijn 32 mb te krijgen waarvoor ik betaal. Echter leveren ho maar, diverse malen gebeld.
    maar betalen moet je wel voor 32 mb en je krijgt maar 16 mb. Uiteindelijk staat de schuld nu al van UTS op 24 x 50 gulden =1200 gulden.
    word dus tijd om richting de rechter te gaan en een vordering te eisen wegens wanprestatie.
    bij het bellenkrijg je de volgende antwoorden,
    1. uitrol van de kastjes zijn er nog niet.
    2. u wijk is nog niet aan de beurt.
    3. we nemen snel contact met u op
    4. in de UTS winkel daar weten wij niks van af u moet bij een andere winkel zijn.
    5. de kastjes zijn er maar we zijn er druk bezig u komt aan de beurt.

    zolang UTS zo bezig is zal het nooit wat worden en word het bedrijf langzamer hand kapot gemaakt met alle gevolgen van.

  3. er valt niks te redden want er is niks dat CTEX heeft om te redden, immers alle contracten zijn vervalst. Dus wat moeten ze ermee behalve dan dat je een vriendje een leuk baantje kan geven met een salaris waar een paard de hik van krijgt.

  4. Het zoveelste debakel van Erik Garcia die hiermee weer een fikse klap heeft uitgedeeld aan Girobank.

    Zijn louche vriendje Anthony de Lima (‘a true Yu di Korsow’) keerde waanzinnige salarissen uit, naar verluid ook aan Erik Garcia zelf die als toezichthouder op de payroll van Ctex stond, terwijl het tot mislukken gedoemde datacenter alleen fake klanten had.

    Kan Erik Garcia dat eens uitleggen? Misschien vanavond bij café de Heeren? Directeur Romero van de Centrale Bank is er vanaf 5.15 uur schat ik, kan die meteen even meeluisteren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties