AD | Mount Scenery Saba nu beschermd natuurpark

Het al bestaande Muriel Thissel Park is erin opgenomen. Het onderwaterpark Saba Marine Park grenst er direct aan.

The Bottom – Een kwart van Saba is sinds enkele maanden een ruig nationaal natuurpark. Het gaat om het gebied van Mount Scenery boven 550 meter naar het noorden.

Het al bestaande Muriel Thissel Park is erin opgenomen. Het onderwaterpark Saba Marine Park grenst er direct aan.

Voor het opzetten van het park heeft Saba 855.000 dollar gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Unie. Met dat geld zijn verbeteringen aangebracht aan bestaande wandelpaden en informatieborden en -folders gemaakt over het verlaten dorpje Mary’s Point. Ook is er een managementplan geschreven en zullen dit jaar twee rangers worden opgeleid.

In het ongerepte 350 hectare grote gebied leven bijzondere diersoorten als de Sabaanse zwarte leguaan, de roodsnavelkeerkringvogel, slangen en vleermuizen. De flora van het nationaal park Mount Scenery kent soorten als de bergmahonie, orchideeën en varens. En verder hebben Mary’s Point en Plum Piece een beschermde status gekregen. De natuur in het park varieert van droog tropisch woud tot regen- en nevelwoud.

Het is een ruig gebied en daardoor moeilijk begaanbaar met zijn steile hellingen en diepe ravijnen. De aanwezige kleinschalige landbouw blijft bestaan en er wordt geen grond onteigend. Wel zullen bij nieuwe initiatieven de regels voor het natuurpark gelden. De Eilandsraad stemde op 18 september 2018 in met het park, dat wordt beheerd door Saba Conservation Foundation en Saba Archeological Center.

De 887 meter hoge Mount Scenery was altijd al een trekpleister met zijn woud en bijzondere flora. Bovendien sinds 2010 het hoogste punt van Nederland. De ruïnes van Mary’s Point, dat 80 jaar geleden werd ontruimd wegens onder andere erosiegevaar, behoren nu ook tot het park. De overblijfselen van dertien huizen, regenbak en wat landbouwgrond zijn nog steeds zichtbaar. Bij Plum Piece zijn resten van oude indiaanse nederzettingen gevonden.

Met het park en dit erfgoed krijgt het ecotoerisme op Saba weer een nieuwe impuls, terwijl het landschap beter beschermd wordt. Zo zal erop worden toegezien dat er niets wordt meegenomen uit het park. Het biedt ook nieuwe kansen voor duurzame landbouw.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *