26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Naar een zelfvoorzienend eiland’

HomeMediaAD | ‘Naar een zelfvoorzienend eiland’
Aanleggen van wijkvoedselbossen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Met een oproep om oude kliko’s te doneren, kwam Benjamin Visser (34), een gedreven jongeman die zijn dromen voor een betere zelfvoorzienende wereld waarmaakt, in het vizier van het Antilliaans Dagblad.

,,In coronatijd komt mijn project voor het aanleggen van voedselbossen in wijken heel goed van pas. Het is nu chaos en we krijgen mogelijk moeilijkheden met importen. Wat is er niet beter om dan nu te zorgen voor de eigen voedselvoorziening?”, aldus Visser.

Op social media schrijft hij: ,,Ik heb onlangs met een team een wijkvoedselbos aangelegd in Scharloo. Het volgende project is een aantal kliko’s om te toveren tot zoete aardappel-torens. Bij genoeg kliko’s maar ik er een jeugdproject van met de buurtkinderen.”

Met zijn bedrijfje ‘Samyama Transitie Advies’, zet hij in de wijk Scharloo, waar hij woont en zijn vriendin een lapje grond bezit, een voedselbos op waar bewoners aan meewerken. Zo wordt duurzaamheid en het voorzien in de eigen voedselproductie gepromoot. ,,We moeten gaan leven met de regels van de natuur en niet tegen de natuur”, zo is het motto van Visser.

Het blijft niet bij Scharloo, er liggen plannen op tafel om ook wijkvoedselbossen op te zetten in Brievengat, Koraal Specht en Soto. ,,Doel is om vooral lokale fruitsoorten te planten die droogte- en klimaatbestendig zijn zoals shimaruku, zuurzak, banaan en papaja. Fruitbomen blijven langer staan en hoeven niet net als groentes weer opnieuw geplant te worden. Met de voedselbossen ontwikkelen we ook weer nieuwe natuur, fauna en biodiversiteit. Dat zijn de neveneffecten.

De buurtbewoners wordt geleerd om groente- en tuinafval te recyclen voor compost. Het principe is ‘produce no waste’. Ook wordt aan wateropvang gedaan voor de landbouw”, aldus Visser.

De projecten worden deels gefinancierd vanuit het Active Chance-fonds dat volgens de website subsidies verleent aan hen die werken aan het bouwen van een betere toekomst voor mensen van Curaçao. Visser kreeg voor zijn project 25.000 gulden toegekend voor arbeid en om materialen aan te schaffen.

In Scharloo komen buurtbewoners vanzelf aanwaaien, van een groepje van vijf tot tien kinderen die geregeld rond de tuin hangen, ook omdat er in de buurt een Cruyffcourt is, tot drugsverslaafden. ,,En iedereen helpt een handje mee. Dat is zo mooi aan dit laagdrempelige project”, aldus de gedreven Visser.

Visser heeft aan de Universiteit Utrecht een mastersopleiding ‘energy science’ gedaan waarbij onderzoek en samenwerking in duurzame energiesystemen en techno-economische- en haalbaareidsanalyses centraal staan. Hij vertelt:

,,Het gaat over alternatief energiegebruik met ook de hele technische en financiële kant daarvan op micro- (een bedrijf), macro- (een land) en mesoniveau (de wereld). Ik heb geen specifieke landbouwkennis, maar wilde als kind boer worden en was altijd met kruiden bezig die ik op Koninginnedag verkocht. Naar mijn mening hebben wij als mensen de natuur de rug toegekeerd. Als je de producten die je nuttigt en gebruikt waarde geeft, maar de oorsprong van je productie de waarde nul (0), dan is er iets mis. We moeten weer terug naar leven met de natuur.”

Naast de wijkprojecten geeft Visser les op de University of Curaçao (UoC) over duurzaamheid, en ondersteunt hij ‘kunukero’s’ (tuinders) met hun ‘permaculture design’.

Permaculture is een samensmelting van ‘permanent’ en ‘cultuur’ en houdt een set van holistische principes en ethische waarden in waarbij zo min mogelijk sprake is van ‘waste’. Dat kan ook de combinatie inhouden van landbouw bedrijven en op hetzelfde moment een toeristische attractie zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Prima project.
    Benjamin misschien een idee om contact op te nemen met Theo van Uniek Curacao.

    Marlon
    Nee. Corona heeft niks met Klikos te maken.
    Bacteriën en virussen zijn totaal verschillende dingen.
    Gewoon eens in de zoveel tijd beetje schoonmaken met chlorox
    En lekker in de zon zetten.

    Sr. Mossel,
    Misschien verstandig er eens goed over na te denken wie jou en al die ouderen in de toekomst moet gaan verzorgen. Wie dat gaat betalen en of je pensioen wel blijft.

    Dit project is ook perfect voor het toerisme als we die grijze mundi groen kunnen krijgen met bomen.
    Gaat de waarde van het eilandje met sprongen vooruit.

  2. wat een naar stukje van Mossel.ik wens je veel succes Benjamin
    ik.ken je nog van de basisschool
    groetjes aan Anna em de rest van je familie juf ans

  3. Mooi initiatief! Hopelijk wordt het eiland met dergelijke projecten minder afhankelijk van buitenlandse import en de grollen van sommige buurlanden. Grotendeels zelfvoorzienend zijn is een absolute voorwaarde voor een zichzelf respecterend land.

  4. hahaha dag iedereen, met benjamin hier…

    wat een fijne positieve opbeurende reacties toch allemaal! dank jullie wel voor die positiviteit en complimenten ;):)

    niet om het 1ofander maar als er een ‘online onder de boom zitten ouwehoeren met een rummetje’ zou dit het dichtst erop lijken..

    en yes, bananen zijn zoo droogteresistent dat ze gewoon niet doodgaan zonder water.. de resilient ondergrens zeg maar.

    hebben jullie wel een idee wat duurzaamheid is? hoe ziet dat eruit? maar vooral, wat is jullie persoonlijke bijdrage aan duurzaamheid, in je huishouden, werk en buurt?

    aub geen serieuze anwoorden!

    groet!

    ben

  5. Weer zo`n voetzoeker hoop dat het hem lukt, maar hou mijn hart vast voor hem, op curacrim werken met kinderen lukt nog wel maar als je met wat ouderen moet werken is dat moeilijker de meesten zijn onder de boom zitters met een flesje rum, krijg bijna het idee dat Visser de zelfde ideen heeft die Wereld verbeteraar Timo ki.der lok,er was en nu 3 jaar in het gevang moet zitten naast Gerrit de Raaf

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties