AD | ‘Naar magnetische school toewerken’

‘Naar magnetische school toewerken’ | Jeu Olimpio

Willemstad – De openbare scholen op Curaçao moeten zich ontwikkelen tot ‘magnetische scholen’. Dat betekent niet alleen dat het onderwijssysteem moet worden aangepast met bijvoorbeeld een nieuw curriculum, maar ook dat leerkrachten moeten worden bijgeschoold.

Gisteren werden naar schatting 800 leerkrachten tijdens de startconferentie van de Dienst Openbare Scholen (DOS) warm gemaakt voor het nieuwe concept van onderwijs. Met een lezing over ‘Leven in de klas’, met workshops over de inhoud van een mogelijk curriculum en over de gewenste aanpak en houding van docenten.

,,Binnen de mondiale realiteit met digitale ontwikkelingen en de vaardigheden die nodig zijn in deze eeuw, moeten we ons blijven richten op de toekomst van onze jeugd”, zei Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) ‘s middags in een korte toespraak tijdens een bijeenkomst met de schoolleiders. Alcalá-Wallé pleitte voor een aangepast onderwijssysteem ‘met een magnetisch effect op de leerlingen’.

,,Een systeem dat uitgaat van leerkrachten met passie die zelf ook de vaardigheden van de 21e eeuw onder de knie hebben.” De minister noemde als voorbeeld: kritisch en creatief denken, ICT, informatie, mediawijsheid en problemen oplossen. Bij het realiseren van een magnetische school hebben de schoolhoofden een voorbeeldfunctie. Leiderschapskwaliteiten zijn belangrijk om veranderingen door te voeren, aldus de minister. Zij deed de schoolleiders namens de regering de toezegging gedurende het schooljaar zorg te dragen voor coaching en ondersteuning van de schoolhoofden en voor bijscholing van de leerkrachten.

In de Verenigde Staten bestaan dergelijke ‘Magnetic Schools’ al. Het zijn openbare scholen met een speciale opzet. ‘Magnetisch’ verwijst naar hoe de scholen leerlingen weten aan te trekken met speciale programma’s. Gebruikelijke thema’s zijn bijvoorbeeld wetenschap, technologie, wiskunde en bouwkunde, kunst en beroepsmogelijkheden.

Minister Alcalá-Wallé ziet het systeem als een mogelijkheid om kinderen in een veilige omgeving goed onderwijs te kunnen laten genieten. ,,Laten we samen toewerken naar een magnetische school”, was dan ook haar oproep tijdens de startconferentie.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Naar magnetische school toewerken’

 1. @ericlapas schreef;
  “Dat maakt mij de meest intelligente man ter wereld.”

  Natuurlijk, wat je zegt, zelfs wijlen Einstein is er niets bij. (kan niet met jou vergeleken worden, zo intelligent dat jij bent…)🤣

  @ericlapas, maar voor de rest eindelijk een reactie van jou waarmee ik volledig eens ben. chapeau. 👍

 2. Mooie foto in de Extra hierover. De ongeïnteresseerde manier waarop de leerkrachten kijken, zo van weer eentje die de boel komt omgooien. Om moe van te worden…
  https://extra.cw

 3. @Eric, precies. Zo hebben ze op Curaçao de LTS afgeschaft net als in Nederland en alles samengevoegd tot een type onderwijs, zie het gevolg van ondoordachte na-aperij. Desastreus! Er zijn bijna geen geschoolde bouwvakkers meer te vinden op het eiland. Bouwvakkers moeten uit de regio gehaald worden omdat onze jongeren twee linkse handen hebben.

 4. Op zich zou je zeggen, een goed idee maar als ik lees, “In de Verenigde Staten bestaan dergelijke ‘Magnetic Schools’ al.” Haak ik gelijk af, wij moeten ophouden van denken dat als iets in Amerika en Nederland werkt dan moet het hier ook werken.

  Sorry, ik maak dezelfde fout als velen, het hoeft niet te werken. De minister wilt alleen laten zien dat ze behalve reizen ook iets heeft gedaan, nl. iets proberen te kopiëren uit het buitenland.

  Het probleem met deze minister is dat haar achterwerk vaker een business-seat heeft gevoeld dan het apparaat van haar echtgenoot.

  Opleiding is belangrijk althans dat vind ik, alles wat je in het leven wilt bereiken, heb je kennis nodig en daar heb je goed onderwijs bij nodig.

  Stel dat het ons in een beter kwaliteit van leven voor de meesten hier zou interesseren, moeten wij ook aan volwassen onderwijs meer aandacht besteden. Op dit moment hebben wij te veel mensen die langs de kant zitten. Wij kunnen met de onderstandstrekkers beginnen.

  Mensen vragen vaak aan mij, waarom denk je dat je zo intelligent bent? Heel simpel, mijn dochter leert voor het eerst rekenen op school en zij vraagt aan mij, papa kan je even mijn huiswerk controleren? Dat maakt mij de meest intelligente man ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *