AD | ‘Naweeën door Insel’

‘Naweeën door Insel’ | Jeu Olimpio

Willemstad – De effecten van het schrappen van verschillende routes door Insel Air, beginnen zichtbaar te worden. De cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar tekenen een ernstig beeld voor de toeristensector; bijna alle regio’s staan in de min.

Dat bleek uit een gezamenlijke persconferentie van het ministerie van Economische Ontwikkeling, de Curaçao Tourist Board (CTB), de hospitality-vereniging Chata en Curaçao Ports Authority (CPA).

Uit cijfers waar deze krant over beschikt, blijkt dat de Europese regio in zijn geheel in januari voor wat betreft het verblijfstoerisme een negatief resultaat boekte van -1 procent; in februari was dit -6 procent en in maart -7 procent. De Noord-Amerikaanse regio registreerde in januari een resultaat van -4 procent, in februari van -3 procent en in maart van -1 procent.

De Caribische regio boekte in de eerste maand van dit jaar nog een positief saldo van 3 procent, maar ging in de twee daaropvolgende maanden ernstig achteruit: in februari was het resultaat van deze markt -10 procent en in maart -42 procent.
Het ergste zijn de cijfers uit Zuid-Amerika.

In januari bezochten 7.818 verblijfstoeristen Curaçao, ten opzichte van 10.041 toeristen een jaar eerder. Dit is een daling van wel 22 procent, zo blijkt uit de cijfers waar deze krant over beschikt. In februari van dit jaar bracht deze regio 6.112 verblijfstoeristen naar Curaçao. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog 9.527; een daling van 36 procent. En in maart van dit jaar werden uit Zuid-Amerika 5.049 verblijfstoeristen geregistreerd. In dezelfde maand in 2016 was dit aantal 12.392; hier is sprake van een daling van wel 59 procent.

Tegenover deze krant laat Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB, weten dat de situatie in Venezuela de toeristenstroom negatief blijft beïnvloeden. Daarbij komt ook nog dat Insel verschillende vluchten heeft geannuleerd. ,,Insel Air vertegenwoordigt 20 procent van het toeristenverkeer naar ons eiland. Logischerwijs dat het schrappen van verschillende vluchten dan een daling in het aantal toeristen met zich meebrengt.” Een pluspunt in het eerste kwartaal van dit jaar is dat het aantal toeristen wel langer op Curaçao verblijven. ,,Dat is positief voor de hotelsector, want de bezetting stijgt. Ondertussen besteden de toeristen ook meer op het eiland.”

Clarinda is positiever gezind over de rest van 2017: ,,In mei en verder gaat Venezuela ons niet meer zo erg beïnvloeden; de markt is al zo ernstig gedaald dat verdere daling onwaarschijnlijk is. Ondertussen zijn we op de Amerikaanse markt bezig met verschillende promotiecampagnes, waarvan we de komende maanden positieve resultaten verwachten te zien.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Naweeën door Insel’

 1. KKC redactie,
  graag gedaan.
  Keep up your important work !
  Chapeau !

 2. redactie curacao

  Beste Ton,

  Die hebben we gelijk gezet: https://www.knipselkrant-curacao.com/noticiacla-ultimatum-voor-inselair-anders-gaat-de-stekker-er-uit/
  Danki voor de tip.

  Met vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 3. Op NoticiaCla een interessant verslag van de bewindvoerder van Insel Air waarin staat dat op de balans van 2014 voor het eerst een post wordt opgenomen ad. zo’n 45 mio zijnde een vordering op Venezuela.
  En dat er de laatste maanden weinig tot niets is gebeurd is ter redding van Insel Air, als ik het goed interpreteer. Faillissement is zeer waarschijnlijk .

 4. Gevolg van het handhaven van falende onbenullen (Heerenveen en Lippinkhof) in de top, naar oeroude Curacaose traditie (Fraudelyne Wiels!).

  De aandeelhouder van Insel was er waarschijnlijk niet eens van op de hoogte, diens enige zorg was dat zijn glas gevuld bleef in de Heeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *