AD | Nederland: Laatste kans voor Aruba

Na de recente aanwijzing aan Curaçao, lijkt nu ook het geduld met Aruba een eindpunt te hebben bereikt.

Oranjestad – De regering moet binnen een maand de omzetbelasting bbo verhogen, een belasting op suiker invoeren en minimaal 300 overheidsdienaren ontslaan. Dat staat in een brandbrief van de Nederlandse regering aan minister-president Evelyn Wever-Croes.

Volgens nieuwssite 24Ora.com wil de Nederlandse regering niet langer met minister Xiomara Ruiz-Maduro van Economische Zaken, Financiën en Cultuur overleggen, maar alleen nog rechtstreeks met de premier en is de brief dan ook aan haar gestuurd.

Na de recente aanwijzing aan Curaçao, lijkt nu ook het geduld met Aruba een eindpunt te hebben bereikt. De Nederlandse regering eist dat kabinet-Wever-Croes de afspraken nakomt, die in het protocol 2019-2021 zijn vastgelegd. Dat betekent dat de inkomsten nog dit jaar fors omhoog moeten en de uitgaven omlaag.

Concreet staat in het protocol dat de salariskosten niet hoger mogen zijn dan 479 miljoen florin. De Nederlandse regering laat weten niet akkoord te gaan met de ‘rekentruc’ van Aruba om het Sociaal Crisisplan (SCP) buiten de begroting te houden. De Arubaanse regering heeft een deel van het ambtenarenbestand ondergebracht in het SCP en stelde dat de kosten voor deze mensen dus niet meer op de begroting drukten. Het gaat om ruim 300 ambtenaren.
Een belasting op suikerhoudende producten zou nog dit jaar 18 miljoen florin moeten opleveren.

Als het de Nederlandse regering ernst is, zal Statenvoorzitter Juan ‘Ady’ Thijsen het parlement terug moeten laten komen van het zomerreces, om deze crisis op te lossen.

De regering wilde niet reageren op het bericht.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Nederland: Laatste kans voor Aruba

  1. InUrFace46

    Tjaaa, nu zit deze regering met de gebakken peren. De regering van de AVP heeft zonder enige schaamte de begrotingstekort doen oplopen met allerlei zinloze projecten. Mike Eman (de grote visionaire) heeft na de verloren verkiezingen van 2017 zijn duizenden stemmers de rug toegekeerd en is tegenwoordig allerlei speeches rondom de wereld aan het geven. Het CITGO-project is een andere debacle. Intussen moet deze regering allerlei maatregelen nemen om de financieringstekort terug te dringen. En de Green visie? Daar hoor je nergens meer wat van. #DaksDenWowo

  2. Curacao revisited

    helemaal terecht: anders mans geld uitgeven (dat van de nederlandse belasting betaler) is altijd een stuk gemakkelijker dan je eigen geld uitgeven. Minder netflixen en meer de mouwen opstropen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *