AD | Nederland wil overleg over Venezuela

De onderhandelingen tussen het regime van president Nicolás Maduro en de oppositie zitten muurvast. Maar een politieke oplossing blijft het streven van de EU.

Den Haag – Nederland wil in Europa een rol spelen rond de problematiek in Venezuela. Dat blijkt uit het verslag van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken van de bijeenkomst afgelopen maandag van de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie (EU).

Er werd door de buitenlandministers van de EU-lidstaten kort gesproken over Venezuela, aldus Blok. Hij heeft daarbij aangeboden een bijeenkomst te organiseren van de Internationale Contact Groep voor Venezuela. Daarin zitten naast landen uit de Europese Unie ook Latijns-Amerikaanse landen. Spanje heeft zich ook opgeworpen als organisator van zo’n bijeenkomst.

Volgens Blok moeten, wie de bijeenkomst ook organiseert, de landen met spoed bijeenkomen. De Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU, de Spanjaard Josep Borrell, gaf in de Raad Buitenlandse Zaken aan dat het Oslo-proces in een impasse verkeert.

De onderhandelingen tussen het regime van president Nicolás Maduro en de oppositie zitten muurvast. Maar een politieke oplossing blijft het streven van de EU. Borrell heeft voorgesteld om de vorig jaar benoemde speciaal adviseur voor Venezuela, Enrique Iglesias, naar met Venezuela bevriende landen te sturen.

Specifiek noemde hij Rusland, Cuba en China. Iglesias zou deze landen moeten aanmoedigen om een constructieve rol te spelen in de problematiek rond Venezuela. Nederland heeft dat idee volgens Blok verwelkomd. Nederland heeft er verder nogmaals voor gepleit om de druk op Maduro op te voeren.

Dat zou moeten gebeuren door nieuwe sancties, gericht op individuele leden van het Madurobewind. Het doel hiervan is om hen terug te krijgen aan de onderhandelingstafel.

Bron: Antilliaans Dagblad van 24 januari 2020

Een Reactie op “AD | Nederland wil overleg over Venezuela

  1. Nederland heeft er verder nogmaals voor gepleit om de druk op Maduro op te voeren. Dat zou moeten gebeuren door nieuwe sancties, gericht op individuele leden van het Madurobewind. Wat een domme en stomme leeghoofdige verstandeloze, waardeloze gedachte/uitspraak. Denkt Nederland dat Maduro (net zoals zijn voorganger Chávez) bang is voor bedreigingen, sancties en dwangorde??? Rusland en Cuba (China niet) die een hekel hebben aan Noord-Amerika en Europa deinzen voor niets en niemand terug, zelfs voor de duvel zijn ze niet bang, en Maduro heeft grote steun, troost, en enorme veel vertrouwen in hen. Wolfgang Larrazábal, Edgar Sanabria, don Rómulo Betancourt, Rafael Caldera, Carlos Andrés Pérez, Luis Herrera campins etcétera etcétera, en vele vroegere Venezolaanse presidenten hadden slechts één motto; ni siquiera la muerte nos podrá separar.(vert.) Zelfs de dood kan ons niet scheiden. Laat dus elk land gewillig handelen, en never onder dwang. Nederland moet scherp in de gaten houden dat nadat het een “schoothondje” van andere landen is geworden, ( zoals van Noord. Am) dat het (Ned.) geen na trap krijgt en dat Venezuela en andere Z.Am. landen zich keren tegen Nederland. Nederland moet eerst aan eigen volk denken voordat het andere land(en) gaat helpen. Het volk heeft je nodig. Nederland maakt het licht aan in andermans huis, terwijl haar (Ned.) eigen huis zelf in het donker blijft. Hulanda ta corta su nanishi y daña su cara. Nogmaals, Nederland, hou je erbuiten, blijf buiten en bemoei je je niet met deze gevoelige zaak. Zij lossen het zelf op. HUICHEL niet, het helpt geenszins bij Midden, Zuid, en Latijns Amerikaanse landen. huichel met de E.U.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *