31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Nederlandse leden uit bestuur GreenTown gezet

HomeMediaAD | Nederlandse leden uit bestuur GreenTown gezet
Nederlandse leden uit bestuur GreenTown gezet

Willemstad – Het bestuur van GreenTown Curaçao had nog wel eenzelfde einddoel voor ogen, maar over de manier waarop dat moest worden nagestreefd verschilden de leden uit Nederland en die op Curaçao van mening. Daarom zijn de twee Nederlandse bestuurders uit de stichting gezet.

Dat blijkt uit een brief van voorzitter Ron Pin aan de leden Orlando Meulens en Sven Rusticus. ,,De bedoelingen van jullie in Nederland liggen fundamenteel anders dan die van ons op Curaçao”, aldus Pin in de brief. ,,In meerderheid hebben wij besloten dat we jullie bestuurslidmaatschap beëindigen. De belangen liggen te ver uit elkaar.”

Pin noemt in zijn brief het vermoeden dat Meulens en Rusticus willen dat de raffinaderij onmiddellijk verdwijnt en vervolgens zelf persoonlijk deel uit willen maken van de ontwikkeling van het gebied. Een miljardenproject. Dit terwijl de leden op Curaçao kiezen voor een transitiemodel om uiteindelijk een Willemstad zonder raffinaderij na te streven.

In een gevraagde reactie aan het bestuur vertellen Harm Rooijakkers en Sinuhe Oomen, beiden gevestigd op Curaçao, dat ze het liever anders hadden gezien. ,,We hebben nota bene de medeoprichter van de stichting (Rusticus, red.) uit het bestuur moeten zetten. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. We hebben echt ons best gedaan om dit te voorkomen. Maar uiteindelijk gaat het om het einddoel, niet om de poppetjes die dat willen bereiken”, aldus Oomen.
Rooijakkers legt uit dat ‘de schoen is gaan wringen op het gebied van afspraken over de manier van actie ondernemen en het communiceren naar de buitenwereld, je moet als bestuur dezelfde boodschap prediken’.

,,Onze stichting heeft als doel om de duurzame ontwikkeling van Curaçao op en rondom het Schottegatgebied, waar Isla een groot deel van uitmaakt, te bevorderen. Maar wij respecteren als stichting op Curaçao wel de besluiten die hier op democratisch wijze worden genomen door het parlement; dat de raffinaderij voorlopig openblijft. Daarom besloten wij om binnen dat kader te kijken naar de mogelijkheden om de duurzaamheid zo veel mogelijk te handhaven”, aldus het bestuurslid.

,,Onze overtuiging is dat het raffinageproces op Curaçao uiteindelijk een keer stopt. Of dat nu gebeurt, of eind 2019 als het contract afloopt, of nog later, dat is niet iets wat wij alleen voor het zeggen hebben. Als stichting kunnen wij wel lobbyen over de voorwaarden na 2019 en de mogelijkheden rondom de raffinaderij. Bijvoorbeeld hoe we van start kunnen gaan met duurzame industrieën, en dat de huidige raffinaderij geen lucht-, bodem- en waterverontreiniging meer veroorzaakt”, vervolgt Rooijakkers zijn verhaal.

Daarbij is het volgens de bestuursleden op Curaçao belangrijk om rekening te houden met de verschillende belangen.

,,Het belang van de raffinaderij voor de economie is nu nog te groot om er in één keer mee te stoppen, maar het moet schoner! Wij hebben contact met betrokkenen, met beleidsmakers. Met mensen die de zorgen delen. Er is hier een open dialoog. En wij merken dat de afstand met de bestuursleden in Nederland te groot was. Op 9.000 kilometer afstand zeggen ‘het is een schande’ en ‘dat moet stoppen’, begrijpen we, maar is niet reëel. Dat is het ideale scenario, maar niet de werkelijkheid en dáár hebben wij wel mee te werken.”

Die ‘realistische aanpak’ bleek te werken.

,,We hebben het momentum bereikt dat we als GreenTown serieus genomen worden; wij zijn opgenomen in het onderhandelingstraject over de toekomst van het gebied. Wij zijn bijvoorbeeld met de minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina en premier Eugene Rhuggenaath in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn zolang het raffinageproces nog op Curaçao blijft”, aldus Rooijakkers.

Maar dat werd ondermijnd door de acties van de bestuursleden in Nederland. Zij stuurden verklaringen de wereld in die verschilden van de afspraken die bestuursleden op Curaçao maakten. ,,Dat kwam onze geloofwaardigheid niet ten goede. We werden er op een gegeven moment zelfs door de overheid op aangesproken. Toen hebben wij besloten dat het beter is om onze paden te scheiden”, aldus Oomen. Dit gebeurde volgens hem pas na zeven maanden, waarin het bestuur intern verschillende keren afspraken maakte, die verschillende keren niet werden nagekomen.

Rusticus en Meulens zijn schriftelijk tegen het besluit van de andere bestuursleden ingegaan. Zij stellen dat er geen sprake is van belangenverstrengeling en beschuldigen de Curaçaose bestuursleden ervan dat zij de doelstellingen van de stichting hebben veranderd zonder akkoord van het gehele bestuur. Zij opperen dat het voltallige bestuur opstapt en middels een openbare sollicitatie wordt gezocht naar nieuwe leden.

Oomen laat weten dat GreenTown zich momenteel laat adviseren over ‘wat wordt geponeerd in die brief’. ,,Het duurt daarom even voor wij een reactie geven. Maar dat gaan we zeker doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Waar is het vergezicht van de Annabaai gebleven op de foto? Het ontwerp lijkt nergens op en de ligging is goed fout! Zet Green Town gewoon aan de kant, uh aan de kant van de baai. Op de foto zie ik horizonvervuiling. Zo´n prachtige natuurlijke haven wordt verpest door Green Town monster.
    Maar ja, ze gaan het (miljardenproject) toch daar bouwen om het na jaren weer af te breken omdat ze achter zijn gekomen dat het scheepsverkeer in de weg zit en omdat niemand het niet vindt passen op die plek.
    We zijn in de aap gelogeerd…

  2. Natuurlijk moet de Isla zo snel mogelijk dicht en weg. Natiurlijk moet daarna het gebied zo snel mogelijk duurzaam worden ontwikkeld. En natuurlijk zien projectontwikkelaars het grote geld. Maar dan is het aan de overheid om dat in goede banen te leiden opdat Curacao en haar bevolking daar optimaal van profiteren. Maar of dat ooit gaat lukken, is de vraag. De grootste (niet altijd zichtbare) graaiers in dit land zitten bij de politici en ambtenaren die graag een graantje meepikken van die ontwikkelaars, die er tenminste eerlijk voor uitkomen dat ze aan een dergelijk project willen verdienen (en onderhands het nodige willen toeschuiven). Het zal moeilijk worden op Curacao om een dergelijk project ordelijk en integer te laten verlopen, ook met deze regering. Maar alles beter dan die gore, onveilige raffinaderij!

  3. op dit moment zou greentown de regering bij kunnen staan in het zoeken naar een alternatief.
    financiering schoonmaak en nieuwe ontwikkeling schottegat…
    het personeel dat nu werkloos wordt kan aangenomen worden voor de grote schoonmaak.
    en misschien toch later een terminal bouwen bij Bullenbaai
    2 vliegen in 1 klap…
    een crisis kan positief uitvallen..

  4. De aasgieren en overige ‘scavengers’ ruiken bloed. Dus nu de zet met ConocoPhillips is gedaan, vecht iedereen om positie om een zo groot mogelijke hap uit het kadaver te nemen. Martina en Rhuggenaath doen alsof hun neus bloed en hopen dat de beslaglegging de ‘Antias Restruktura’ nu eindelijk zal bewerkstelligen. Het (hongerige) volk kijkt toe hoe de buit verdeeld gaat worden zonder dat zij haar rechtmatige deel krijgt. Maduro zijn aandacht is momenteel op de presidentsverkiezingen gericht. Zodra dit achter de rug is zal blijken wat de ‘Nederlandse Roots’ van Maduro werkelijk waard zijn.

  5. Pin noemt in zijn brief het vermoeden dat Meulens en Rusticus willen dat de raffinaderij onmiddellijk verdwijnt en vervolgens zelf persoonlijk deel uit willen maken van de ontwikkeling van het gebied. Een miljardenproject. […]

    Huh? Het houdt dus nooit op, niet vanzelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties