26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AlgemeenDagblad | Nederlandse multimiljonair koopt deel Bonaire: eilandbewoners vrezen voor de natuur

HomeMediaAlgemeenDagblad | Nederlandse multimiljonair koopt deel Bonaire: eilandbewoners vrezen voor de natuur

Jasper van Loo | Algemeen Dagblad

Meine Breemhaar groeide op als boerenzoon en is inmiddels multimiljonair als eigenaar van een groep met 36 bedrijven © Rob Voss

Multimiljonair Meine Breemhaar uit Dronten koopt een deel van Bonaire om daar 1500 woningen te bouwen. Eilandbewoners en natuurbeschermers vrezen voor de gevolgen van de bouw op een voormalige plantage. ,,Het wordt een mooi natuurproject”, reageert Breemhaar.

Breemhaar, die in de Quote 500 staat, wordt de eigenaar van Bolivia en enkele andere kleinere voormalige plantages op Bonaire, het eiland in het Caribische deel van Nederland. Bolivia was in het verleden een geitenplantage en ligt aan de oostkust van Bonaire. Het gebied bestaat uit ongeveer tien procent van Bonaire. Breemhaar bevestigt berichtgeving van Trouw dat hij Bonaire Properties NV, de firma die tot voor kort in het bezit van het gebied was, heeft gekocht.

Kwetsbaar tropisch bos

Bolivia is voor een deel begroeid met droog en kwetsbaar tropisch bos. Door de jarenlange begrazing van loslopende dieren, zoals geiten en ezels, is een stuk van de grond aangetast. Natuurorganisaties en bewoners van Bonaire zeggen tegen Trouw dat ze bang zijn dat door woningbouw veel natuur verdwijnt.

,,Het wordt juist een mooi natuurproject”, zegt Breemhaar, die vrijdag kort wil reageren op zijn aankoop. ,,Het gebied is de laatste jaren sterk verwaarloosd en kaalgevreten. Je ziet nu juist dat de natuur het onderspit delft, we werken samen met natuurorganisaties om er iets moois van te maken. We gaan het eiland mooier maken en niet minder mooi maken.”

Plantage Bolivia Bonaire

Dure huizen langs de klif

Breemhaar wil op zijn 3000 hectare grote gebied 1500 huizen gaan bouwen. Dit gaat volgens hem gebeuren op twee procent van de totale oppervlakte. Er moeten zowel dure huizen langs de klif als goedkopere woningen elders in het gebied komen. Op de website van Plantage Bolivia staat dat het plan is om een fietsroute langs de kust aan te leggen, recreatiemogelijkheden te creëren en de natuur te verbeteren.

Het is niet bekend hoeveel Breemhaar betaalt voor een deel van Bonaire. Bonaire Properties NV heeft het hele gebied kortgeleden voor twaalf miljoen Amerikaanse dollars te koop aangeboden. Breemhaar is eigenaar van een kleine veertig bedrijven in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Hij is dit jaar gestopt als directeur van vastgoedorganisatie MAC3PARK, de naamgever van het stadion van PEC Zwolle. De multimiljonair zit in het bestuur van deze voetbalclub.

Bron: Algemeen Dagblad

16 reacties

  1. Waarschijnlijk wordt dit t mooiste stukje natuur.
    Omdat die dertig duizend geiten de rest al hebben kaal gevreten..
    En Diana grow up…

  2. Waar de macht aan de gekleurde toe lijdt hebben wij gezien in Suriname (vanaf onafhankelijkheid) en Curacao vanaf 2010.

    ‘Lijdt’ is in dit geval geen taalfout, Drechi.

  3. Draai de kleuren in het verhaaltje van @I.Diana om, en je wordt door de zwartman (en de politiek correcte blanke burger) uitgemaakt voor de grootste racist.

    Waarom gebeurt dit niet als een zwartman dat doet?

  4. En we zijn weer terug bij af. White bad, black good.
    Free your self from metal slavery, non but our self can free our minds.
    Tenzij er voor gezorgd word dat onze hersennen niet ontwikkeld worden en we vast blijven zitten in een onzalig patroon. Breemhaar is een goed joodse naam dus die zal wel, geschiedkundige problemen hebben met babyloniers, Egyptenaren, Romeinen, filistijnen, Duitsers en nog wat meer of zouden ze zich zelf al bevrijd hebben?

  5. Mensen sta s.v.p. op want slavernij is voorbij. met jullie koloniale angst voor de witteman.

    Gezien het feit dat wij juist massaal naar het makamba land verhuizen hebben wij weinig te zeggen. Onze angst voor onze eigen bestuurders is een veel groter probleem!

  6. Beste dagblad,en lezers,
    Ik vind dat men dit niet moet toelaten dat dit groot stuk van Bonaire te kopen. laatstaan plantages, kent men de geschiedenis niet van dit land met een nazaat van een voormalige slavendrijvers.
    Wie verkoopt zon stukje land voor zo´n Hollander of welke witteman dan ook. Zijn het de Mulatoes die het systeem voortzetten van hun voormalige slavendrijvers. En de bewoners en natuur organisaties maken zich druk om de natuur, terecht, maar men moet zich niet alleen druk maken om de natuur, maar ook om de bewoners en de kinderen, de mensen die het al moeilijk hebben in het land, en niet alleen om de natuur.
    De Antillianen, Bonairianen moeten de handen in elkaar slaan om hun voormalige slavendrijvers te stoppen om hun koloniale systeem te continueren en Zuid Afrikaanse toestanden daar voor te zetten. Men moet dit verkoop zsm stop zetten. Je vraagt je af als deze mensen hun geschiedenis wel kennen, wat zich allemaal daar heeft voltrokken en desnoods naar de VN te gaan. of naar het internationale justitiële hof in Den Haag. Men moet zich eigenlijk schamen door die passieve houding dat zij hierin nemen en meer zaken die deze witte mensen op Curaçao doen ook onder het mom van toerisme en misbruik van jongeren o.a. veel jongetjes, daarom is men ook bezig om dat homo gedoe te propageren, maar afro fobie, ho maar. Ik roep e Antilliaanse , Bonaire organisaties op en ook Hollanders die tegen dit verkoop zijn van dit groot stuk van het Eiland om deze mensen te ondersteunen en dit tegen te gaan. Deze mr. moet weten dat niet alles te koop is.
    Mensen sta s.v.p. op want slavernij is voorbij. met jullie koloniale angst voor de witteman.

  7. Deze communicatie beschouw ik als manipulatie met nieuws voor hun eigenbelang.
    Het is niet duidelijk hoe deze project zal worden uitgevoerd en ook niet dat deze plan is voorgesteld aan de O.L.B. Gouvernement.
    De plantage Bolivia was en is nog steeds een eigendom privé terrein, en was nooit toegankelijk voor het publiek.
    Het verhaal over het vrezen voor de natuur is een flauwe kul, omdat er veel strenge regels zijn om rekening te houden met de natuur.
    Het gaat niet zo maar als het lijkt of blijkt te zijn, dit is het geven van een slechte informatie aan anderen die niet weet.
    En het is een ophitsen van de Bonairiaanse volk tegenover deze project, om te voorkomen dat het project zou kunnen door gaan.
    Deze project zal de economie en het werkgelegenheid op wekken voor het eiland Bonaire.
    Deze project is voor de Gouvernement een substantieel opbrengst aan inkomsten.
    Tegenwerking tegen ontwikkeling van onze eiland is voor mij niet toegestaan.

  8. Blijf het altijd apart vinden dat ‘men’ zich gaat roeren wanneer de grond eenmaal is verkocht. De Bonairianen hadden ook kunnen protesteren toen de grond te koop werd gezet of beter nog, ze hadden het zelf kunnen kopen.

    Ik ken het terrein waar het om is te doen en geloof me, dat was echt geen mooi, goed bijgehouden, stuk ‘natuur’. Het woord natuur is al teveel eer voor die vlakte.

  9. Michel, @Ans, alias, alias, alias moet je echt niet serieus nemen. Dit soort figuren poppen iedere keer weer op, maar dan onder andere namen. Believe me.

  10. Wordt vast milieubewuster en met betere infrastructuur aangelegd dan de wijken die ze op Curaçao uit de grond stampen.

    Men vreest met dit project voor de natuur? Blijkbaar alleen wanneer de zakken van de lokale politici er niet mee gevuld kunnen worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties