28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Nepbrieven van Ctex

HomeMediaAD | Nepbrieven van Ctex
  • Businessplan bevat vervalste intentieverklaringen
  • UTS grootste ‘slachtoffer’
  • Top CTEX versterkt met 2 UTS Directeuren
Nepbrieven van Ctex
Nepbrieven van Ctex

Willemstad – Ctex, het datacenter te Mahuma dat nog geen jaar geleden de deuren officieel opende maar al spoedig daarna in grote financiële nood belandde, heeft aandeelhouders en financiers – die voor tientallen miljoenen dollars in het project hebben gestoken – valselijk opgemaakte informatie verstrekt.

Dat blijkt uit wekenlang onderzoek door het Antilliaans Dagblad waarbij het Business Plan 2011 van Curaçao Technology Exchange nv (Ctex) grondig werd bestudeerd. In de gereviseerde versie nummer 10.6 van 25 augustus 2011, maar vermoedelijk ook in eerdere versies van het businessplan, worden valselijk opgemaakte zogenaamde ‘Client Commitments’ getoond.

Het zijn intentieverklaringen van allemaal wereldmerken, zoals American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander. Genoemde multinationals hebben volgens het businessplan stuk voor stuk schriftelijk aangegeven het Ctex-project in principe te steunen en er ook zaken mee te willen doen als het zover is.

Nu is duidelijk geworden dat deze brieven valselijk zijn gefabriceerd. Vermoedelijk door Ctex zelf. En zeer waarschijnlijk door de top of in elk geval met medeweten van de top. Handtekeningen van soms willekeurige al dan niet bestaande personen, dus nog niet eens werkzaam bij de genoemde internationaal opererende concerns, zijn – vrij eenvoudig – gekopieerd van Google Images.

Deze krant heeft de nephandtekeningen op het internet kunnen traceren. Niet alleen de handtekeningen zijn fake, ook de namen van hoge functionarissen – bijna allemaal zogenaamd VP (vicepresident) – blijken niet of niet altijd te bestaan, of de handtekening is niet door henzelf gezet.

Zo meldt één van hen desgevraagd:

,,The letter was not written by me. The signature on the letter is not mine. I am not a senior vice president at (…). When you sent me the letter, that was the first time I saw this letter.”

Tevens is dus gebleken dat de bedrijven waar het om gaat zelf niet op de hoogte zijn dat er recommandatiebrieven met hun logo en al zijn opgesteld en gebruikt; duidelijk met het doel om indruk te maken om zo investeerders en banken, maar ook crediteuren, over de streep te trekken.

Dergelijke intentieverklaringen hebben dan ook tot doel om partijen te overtuigen van de levensvatbaarheid van het bedrijf, zeker als het een nieuwkomer op de (wereld)markt betreft, zoals Ctex.

Het is ook mede op basis van deze intentieverklaringen dat investeerders bereid werden gevonden om 28 miljoen dollar in het project te Seru Mahuma te steken. Naar verluidt is de uiteindelijke bouw overigens veel duurder dan gepland uitgevallen.

Ctex, dat in maart 2014 officieel van start ging, heeft aanzienlijke schulden aan leveranciers, maar ook het consortium van banken dat het project financierde, zoekt al maanden naarstig naar een oplossing.

CTEX
Het Curacao Technology Exchange (CTEX) Datacenter op Mahuma

De directie, gevormd door ceo Anthony de Lima, speelde daarbij telkens een centrale rol. Maar het ziet ernaar uit dat hij de stakeholders, die miljoenen in het bedrijf investeerden, nooit heeft ingelicht over de valse commitmentdocumenten.

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat ook de rest van het businessplan – dat bol staat van grafieken en tabellen, om het beloofde succes dat Ctex te wachten stond kracht bij te zetten – gebaseerd is op verzinsels, zullen velen nu wel vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid ervan.

Grootste ‘slachtoffer’ is overheids- nv UTS, het nationale telecombedrijf dat in handen is van de overheid. UTS is met circa 60 procent de grootste aandeelhouder in Ctex. Ook Girobank zit met zo’n 30 procent zwaar in Ctex, namelijk als aandeelhouder en als kredietverlener. Girobank werd ruim een jaar geleden, in december 2013, door middel van de noodregeling onder verscherpt toezicht van de Centrale Bank CBCS geplaatst. Zij en de overige geldschieters zijn de gedupeerden van bedrog en valsheid in geschrifte.

Maar ook Curaçao als geheel, dat met het geavanceerde telecommunicatie- datacenter een paar jaar terug fors inzette op een nieuwe economische pijler, loopt behalve financiële schade tevens grote reputatieschade op.

In internationaal opzicht. Want American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander zullen het niet bepaald waarderen dat hun naam zonder toestemming is misbruikt. Wie verantwoordelijk is voor dit debacle, is nog moeilijk te zeggen, hoewel de ogen al snel gericht zullen zijn op directeur De Lima.

Maar de vraag is of de Raad van Commissarissen (RvC) – de ‘general board’ waar De Lima zelf deel van uitmaakte, die toezicht hield op de ‘executive board’ die tot voor kort alleen bestond uit De Lima – hiervan op de hoogte was.

En de overheid, die Ctex niet alleen de beloofde vergunning voor de E-zone (Economische Zone) verstrekte, maar op grond daarvan ook schriftelijk toezegde miljoenen aan belastinggeld terug te betalen.

Ctex en De Lima willen doen geloven dat Ctex zelf ook slachtoffer is, namelijk dat de Letters of Intent (LOI’s) zouden zijn verzameld door Walking Fingers Telemarketing en dat Ctex zelf hiermee niets van doen had.

Walking Fingers stond echter in rechtstreeks contact met De Lima, bovendien bleef de rol van Walking Fingers beperkt tot telemarketing. In het businessplan meldt Ctex dat Walking Fingers was ingehuurd voor het opstellen van een marktanalyse om een ‘reëel’ beeld van de marktmogelijkheden te verkrijgen; en dat Ctex zelf presentaties en informatiesessies hield voor grote Fortune 500-bedrijven.

Personeel van Ctex dat (te veel en/of kritische) vragen stelde aan ceo De Lima, specifiek over het zestal intentieverklaringen, werd het zwijgen opgelegd of de pas afgesneden.

De zogenaamde potentiële klanten, die wél in het businessplan met naam en toenaam worden vermeld, mochten niet worden benaderd. Dat werd eerst afgehouden door De Lima en later zelfs met klem verboden. Dat wekte natuurlijk argwaan.

Hooggeplaatste medewerkers kwamen er toen zelf achter dat de documenten van American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander niet echt zijn. Fake dus. Nepbrieven met vaak van het internet ‘geplukte’ handtekeningen van fictieve personen. Het (ex-)personeel heeft dit nooit naar buiten gebracht. Maar in ten minste één rechtszaak het afgelopen jaar is de kwestie wel naar voren gekomen.

Het Antilliaans Dagblad heeft grote moeite moeten doen om de stukken, waaronder het vonnis en onderliggende documenten, te pakken te krijgen. Ook daaruit blijkt dat de informatie van Ctex ‘aantoonbaar onjuist’ is. In het zakelijk verkeer, waarin het verstrekken van financiële middelen (kapitaal en leningen) is gebaseerd op vertrouwen, betekent dit dat aandeelhouders, banken en leveranciers volstrekt verkeerd zijn voorgelicht.

Vooral de investeerders zullen zich achter de oren krabben, want er is voor ettelijke tientallen miljoenen dollars gestoken in het project, dat alleen nog gered kan worden door een overname. In dat verband waren er – volgens De Lima – eerst gegadigden uit de Verenigde Staten.

En onlangs berichtte deze krant dat UTS’ lokale concurrent Digicel interesse heeft. Naast UTS en Girobank is ook de Stichting Ontwikkeling Projecten Logistieke Sector (gefinancierd met publieke middelen) aandeelhouder.

Voorzitter van deze stichting is Arthur Adams, terwijl het bestuur verschillende bekende directeuren van overheids-nv’s kent. Verder zijn veel financiële instellingen betrokken met leningen, zoals Girobank, MCB, Orco, PSB, Aruba Bank, ontwikkelingsbank Obna, pensioenfonds APC en de Aruban Investment AIB Bank als agent.

Volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) staan als bestuurders enkel geregistreerd ‘chairman/ceo’ Anthony de Lima, ‘general board member’ Emil Wallé en procuratiehouder Sunita Bottse- Angnoe.

Top CTEX versterkt met 2 UTS Directeuren

De grootste aandeelhouders van Ctex hebben enige tijd terug ceo Anthony de Lima enigszins op een zijspoor gezet, althans er zijn naast hem twee hoge functionarissen van UTS aan de directie toegevoegd.

Alleen met de goedkeuring van minimaal twee directeuren kan er een besluit worden genomen. Naast De Lima zitten in de ‘executive board’ nu ook Randell Hato, chief financial officer (cfo) van UTS, en Mihaila Hansen, finance manager van UTS. Ceo De Lima heeft geheel niet gereageerd op het verzoek om commentaar van het Antilliaans Dagblad.

Financieel directeur Hato van UTS, sinds enige maanden dus ook in de top van Ctex, bevestigt ‘geruchten’ over de vervalste brieven in het businessplan te hebben gehoord. UTS heeft dit nog niet kunnen onderzoeken, maar zal dat zeker spoedig doen, zegt hij.

Op dit moment is het echter prioriteit om Ctex te verkopen of om een partner te vinden. Ook algemeen directeur Paul de Geus van UTS geeft aan dat de situatie bij Ctex zo ‘acuut’ is dat alle aandacht momenteel uitgaat naar een spoedige redding door overname door een andere partij.

De Geus – die recentelijk ook van de geruchten op de hoogte werd gesteld – wijst erop dat UTS nooit in Ctex is gestapt om Ctex als onderneming zelf, maar met als doel om telecommunicatiediensten te kunnen verkopen aan de (internationale) klanten en gebruikers van Ctex en om daarmee optimaal gebruik te maken van de telecomkabels waarover UTS beschikt.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

 

4 reacties

  1. Als je de foto van de Lima ziet weet je meteen dat je nooit een tweedehands auto van hem moet kopen.

    De onbetrouwbaarheid straalt er vanaf.

  2. Hoe kon dit gebeuren? Heeft iedereen zitten te slapen? Wie had er voordeel van? Dat kan een indicatie zijn wie en wat er schuldige zijn aan deze onverkwikkelijke situatie. Kennelijk weer een fenomenaal voorbeeld dat oneerlijk optreden veel langer en beter is, dan eerlijk optreden. Waarom moet Curaçao eigenlijk zo’n immens datacentrum hebben? Zijn er links met bekende en onbekende criminele organisaties?

  3. Ik heb nooit begrepen hoe er hier in hemelsnaam een datacenter zou overleven.
    Datacenters hebben veel (goedkope) elektriciteit nodig en moeten dicht bij de core van het internet liggen. En vervolgens moet ook de warmte efficient kunnen worden afgevoerd. Curaçao voldoet aan geen van die eisen.
    Zelf dacht ik altijd dat alleen gokbedrijven belang hadden bij een datacenter hier, er vanuit gaande dat hier niet zou worden opgetreden tegen illegaal opererende gokbedrijven.
    Breek maar weer af dat datacenter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties