AD | ‘Niet meer snijden bij Staatsorganen’

Raad van Advies RvA | Jeu Olimpio

Willemstad – De Raad van Advies (RvA) organiseert deze week de eerste bijeenkomst van 2019 van de Hoge Colleges van Staat.

Een van de gespreksonderwerpen aanstaande vrijdag is dat er niet meer zal worden getornd aan de begrotingen (kapitaaldienst en gewone dienst) van de staatsorganen.

Het gaat dan om de Raad van Advies (RvA), de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), de Ombudsman en de Sociaal Economische Raad (SER), oftewel de niet-politieke bestuurlijke organen die op afstand staan en controlerend en adviserend optreden ten opzichte van de regering en het parlement.

Het beknibbelen op de begroting doet namelijk flinke afbreuk aan de controlerende en adviserende taken van deze organen en komt de checks and balances en ook de democratische rechtstaat niet ten goede, zo wordt nader uitgelegd.

De staatsorganen baseren zich op de Landsverordening comptabiliteit, waarin duidelijk omschreven staat dat bij een voorlopige verplichtingenstop de staatsorganen uitgesloten zijn. In de ministeriële beschikking van 20 september 2018 van de minister van Financiën is een voorlopige verplichtingenstop met betrekking tot alle kapitaaluitgaven vastgelegd.

De wet schept de mogelijkheid voor de minister van Financiën om al dan niet tijdelijk voorafgaand toezicht in te stellen op delen van de begroting. Maar, zo wordt door de staatsorganen uitgelegd, de mogelijkheid van het uitoefenen van voorafgaand toezicht op de begroting van de staatsorganen is binnen de Landsverordening comptabiliteit uitdrukkelijk uitgesloten.

Onlangs heeft minister van Algemene Zaken Eugene Rhuggenaath (PAR) bij de begrotingsbehandeling in de Staten gesuggereerd dat de staatsorganen meer zouden kunnen samenwerken en daarmee kosten kunnen besparen. Zo zou een faciliteit als een bibliotheek volgens Rhuggenaath gedeeld kunnen worden.

De staatsorganen vinden dit echter geen goed voorbeeld omdat de organen totaal verschillende vakliteratuur erop naslaan. Maar het gezamenlijk gebruik van vergaderruimtes is wel mogelijk. Een vergaderruimte kan ook met een ander overheidsorgaan gedeeld worden. Uit oogpunt van kostenbesparing kunnen de Staatsorganen sowieso altijd gebruik maken van overheidseigendommen.
Trainingen worden overigens al wel samen gedaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | ‘Niet meer snijden bij Staatsorganen’

  1. Kunnen we beter niet praten hoe deze controlerende staatsorganen niet functioneren? Gerrit Schotte kon gewoon de schatlist leegroven en waar waren de staatsorganen?

  2. Niet meer snijden in de RvA, stelt de RvA voor.

    Zo lust ik er nog wel een paar.

    Zolang de enge Wildred Flocker in de RvA zit mag daar van mij flink gekort worden.

    Als lid van de Raad van Toezicht van de UNA was Fucker, samen met Dennis Dambruck, verantwoordelijk voor het peperdure (door de rechter teruggedraaide) ontslag van de rector daar. Heeft de UNA miljoenen gekost.

    Maar Wilfred Fucker werd beloond met een baantje in de RvA en Dennis Damfuck zit zelfs nog steeds in de Raad van Toezicht van de UNA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *