26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Nieuwe ARC-wet noodzaak’

HomeMediaAD | ‘Nieuwe ARC-wet noodzaak’
Jesus-Leito reageert op cassatiestop zaak ARC-UTS | Extra

Willemstad – De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), vindt dat er een nieuwe wet voor de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) in werking moet treden waarbij duidelijker de mogelijkheid geboden wordt onderzoek te doen binnen overheids-nv’s.

Bijna kerst Dat het einde van het jaar nadert, werd gisteren nog eens goed duidelijk. Hoewel het nog ruim 2,5 maanden duurt voor Kerstmis, is gisteren begonnen met het plaatsen van kerst- en eindejaarsversiering op het eiland. Op de rotonde in Otrobanda is in dit kader een reuzenkerstman geplaatst om de Curaçaose gemeenschap vast in de eindejaarsstemming te krijgen. FOTO JEU OLIMPIO

,,Daarmee wordt aan een structurele oplossing gewerkt in plaats van het uitvechten van een juridische strijd”, zo reageert Jesus-Leito op het feit dat de ministerraad besloten heeft het cassatieberoep in de zaak Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) – United Telecommunication Services (UTS) stop te zetten.

De ARC beklaagt zich in een brief naar de Staten over het feit dat de regering, zonder medeweten van de ARC, heeft besloten niet meer in cassatie te gaan tegen het hoger beroepvonnis van 10 januari van dit jaar, waarbij UTS won. Daardoor kon de ARC geen rechtmatigheids- en doelmatigheidsonderzoek uitvoeren binnen UTS, zoals in januari 2015 middels een motie in de Staten was opgedragen.

De overheids-nv weigerde daarna een kijkje in de keuken waarop de ARC een rechtszaak aanspande. In het vonnis staat dat ARC alleen toegang heeft tot ‘het Land en diens organen’ en UTS als private onderneming hier niet toe behoort. De ARC legt uit dat zowel de cassatieadvocaat – een speciaal daartoe opgeleide en gekwalificeerde specialist – heeft geoordeeld dat er voldoende gronden aanwezig zijn om een cassatieberoep in te stellen.

De advocaat heeft vervolgens een cassatieverzoekschrift ingediend bij de Hoge Raad (HR) der Nederlanden. De HR heeft het cassatieverzoekschrift op 28 april 2017 geaccepteerd en in behandeling genomen. ARC: ,,Uit het voorgaande mag geconcludeerd worden dat ook de HR van mening is dat er ten minste nog een keer moet worden onderzocht of met het vonnis van 10 januari 2017 het recht inderdaad goed is toegepast.”

De cassatie is overigens ingesteld door de toenmalige minister- president, Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), omdat de Rekenkamer zelf geen rechtspersoonlijkheid heeft. De Rekenkamer betreurt de intrekking en stelt dat hiermee de onafhankelijkheid van dit Hoge College van Staat ‘zwaarwegend wordt ingeperkt’. Want, zo is ook na de vonnissen al aangevoerd: dit betekent dat de ARC in geen enkele op afstand geplaatste overheids-nv bevoegd is rechtmatigheids- en doelmatigheidsonderzoeken uit te voeren terwijl dit volgens de ARC wel is voorgeschreven in de Landsverordening ARC.

In de rechtszaken is overigens door UTS telkens aangevoerd dat het bedrijf niet tegen een audit of onafhankelijk onderzoek is, maar dat de gegevens geheim moeten blijven, vanwege de concurrentiegevoeligheid ervan. Overigens blijkt het niet goed te gaan met het telecombedrijf, dat deze week aankondigde toch over te moeten gaan op gedwongen ontslag van personeel.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. De cassatie overegens ingesteld door de toenmalige minister precident Cilmar ” PIK ” Pisas?. Hier had toch duidelijk de naam vaan Gerrit de Raaf moeten staan, PIK was de schoothond van deze pathologische beroeps leugenaar. En Gerrit de Raaf? blijft maar doorgaan met het land curacao en de regering te destabiliseren en voolop te terorriseren en te saboteren?

  2. citaat :”De minister van VVRP, Zita Jesus-Leito (PAR), vindt dat er een nieuwe wet voor de Algemene Rekenkamer Curaçao in werking moet treden waarbij duidelijker de mogelijkheid geboden wordt onderzoek te doen binnen overheids-nv’s”.
    Maar dat is toch geen reden om de toetsing van de beoordeling van de huidige regeling/landbesluit inzake de bevoegdheden van de ARC door eerdere gerechtelijke uitspraken door de Hoge Raad in te trekken?
    Ook Ruggenaath c.s. willen m.i. de vuile was niet buiten hangen. Teveel duistere belangen? Maar ja, zo te lezen kan binnenkort een curator de boeken van UTS inzien.
    Ruggenaath wilde transparant zijn maar dat zei hij in de verkiezingstijd, het zijn nu andere tijden voor hem.

  3. De politiek heeft ook boter op haar hoofd inzake de ARC.

    Toen de arrogante despoot Ensley Tromp van de Centrale Bank weigerde antwoord te geven op vragen die hem in een slecht daglicht zouden plaatsen deed de politiek niets.

    En datzelfde geld voor de dikbetaalde raad van commissarissen van de Centrale Bank (types als Karel Frielink en Rem igio Booi).

    Politiek en RvC keken ook zwijgzaam toe toen Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy door Tromp benoemd werden. Taco Tara met een CV vol verloren rechtszaken en faillissementen, om te huilen, en in beide gevallen zonder vacatures en zonder sollicitatieprocedures.

    De altijd een kritische houding acterende kranten Amigoe en Antilliaans Dagblad waren hierover ook oorverdovend stil. Wellicht staan zij ook op de payroll van Tromp en zijn zij Tromps trollen?

  4. Dat het niet goed ging was duidelijk. Waarom zou men anders de Curaçaose burger willen roven van zijn beltegoed? Na twee weken foetsie! Triest, misschien maar beter als ze over de kop gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties