AD | Nieuwe premier Curaçao strijdt tegen woekerende corruptie

Ruben Altena | Algemeen Dagblad

‘Wil ik Gandhi of The Godfather zijn?’
Eugene Rhuggeraath, premier Curaçao | © Ruben Altena

Curaçao – Wil hij Gandhi zijn of The Godfather? Curaçaos nieuwe premier Eugene Rhuggenaath staat voor bijzondere keuzes.

Rhuggenaath heeft haast met de presentatie van zijn kabinet, een maand na de verkiezingen. Hij is bezorgd dat zijn grote politieke rivaal, oud-premier Gerrit Schotte, zijn macht op illegale wijze verder aan het uitbreiden is. Rhuggenaath: ,,Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik moest kiezen: wil ik Gandhi of The Godfather zijn?”

De Tweede Kamer reageerde opgelucht op de winst van de liberale PAR bij de verkiezingen op Curaçao. Nederland had de afgelopen jaren heel wat te stellen met de politici op het Antilliaanse eiland. Maar volgens de SP koos Curaçao nu ‘voor het koninkrijk en niet voor de maffia’.

‘Wil ik Gandhi of The Godfather zijn?’
Eugene Rhuggeraath, premier Curaçao

Strafblad

Goed bestuur is nodig om corruptie tegen te gaan, ar­moe­de­be­strij­ding net zozeer
Eugene Rhuggeraath, premier Curaçao

De veertiger Rhuggenaath keerde na een periode in het bankwezen eind 2015 terug in de politiek als minister van Economische Ontwikkeling. In 2009 was hij juist afgetreden als gedeputeerde en uit de PAR gestapt wegens zijn opvattingen over integriteit. Hij kreeg onvoldoende steun om te voorkomen dat een vriend van de partij benoemd zou worden als bestuurder bij de Dokmaatschappij, terwijl de man daar niet de juiste achtergrond voor had. ,,Ik zei: wij staan voor deugdelijk bestuur en integriteit, dan kunnen we niet iemand met een strafblad voor valsheid in geschrifte benoemen.”

Het motto van Rhuggenaaths regeerakkoord komt van Nelson Mandela: ‘onderwijs is het krachtigste wapen om de wereld te veranderen’. Daarnaast geeft hij prioriteit aan het bestrijden van armoede. ,,Goed bestuur is nodig om corruptie tegen te gaan, armoedebestrijding net zozeer.”

Schandalen

Gerrit Schotte van de MFK. © ANP

De Curaçaose politiek dreigt al jaren te verzanden in zelfverrijking en corruptie. De regering van de eerste minister-president Gerrit Schotte werd geplaagd door schandalen. Ministers traden aan zonder voltooide screening op integriteit. Twee van hen zijn verdachte in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Schotte werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld vanwege het aannemen van steekpenningen.

Schotte wordt ook verdacht van omkoping van parlementsleden: twee leden van de coalitie liepen opmerkelijk snel over naar kamp-Schotte. De ex-premier schoof direct een interim-kabinet naar voren, al kon hij vanwege zijn veroordeling zelf geen minister worden. Volgens Rhuggenaath trekt Schotte echter achter de schermen aan de touwtjes.

Integriteitskamer

Eugene Rhuggenaath © Ruben Altena

,,We hebben gehoord dat er buitengewone vergaderingen van de ministerraad gehouden worden. Niet alle stukken zijn beschikbaar, de agenda gaat niet naar de gouverneur en er worden financiële beslissingen genomen zonder advies van het ministerie van Financiën”, aldus Rhuggenaath, die een ‘integriteitskamer’ in het leven wil roepen. ,,Zodat er een onafhankelijke organisatie is waarbij ambtenaren en anderen misstanden kunnen melden, die onderzoek kan verrichten, die misdaden kan vervolgen en wellicht ook met beleid kan komen.”

Een andere maatregel die hij wil nemen, is de instelling van een onafhankelijk hoofdstembureau. Als dit er was geweest, had de interim-regering nooit een poging kunnen doen om de verkiezingen van 28 april te annuleren, een actie die volgens de Nederlandse minister Plasterk neerkwam op een staatsgreep.

De onvoorwaardelijke loyaliteit aan leider achter de schermen Schotte die hij bij de interim-regering ziet, doet hem denken aan The Godfather. Een film die nog meer indruk maakte was Gandhi. ,,Ik zag de film in 1982 als 12-jarige jongen, en daarna nog zeker dertig keer. Gandhi zette zich in voor zijn land, in het bijzonder voor de armen, en deed dat met geweldloos verzet. Hij is voor mij nog steeds een vaderfiguur.”

Cultuurverandering

Rhuggenaath wil de cultuur van patronage op het eiland veranderen. ,,De kruiwagen is heel belangrijk in onze samenleving. ‘Wat kan jij voor mij betekenen?’ Ik heb al jong gezien dat het anders kan. Mijn oom werkte bij een telecommunicatiedienst. De telefoon van mijn oma was afgesloten en zij belde hem: ‘regel dat even voor mij.’ Maar hij zei dat hij het niet ging doen.”

Ongehoord, vond Rhuggenaaths oma: ,,Ze heeft het haar zoon nooit vergeven dat hij haar geen voorrang gaf.”

Bron: Algemeen Dagblad

19 Reacties op “AD | Nieuwe premier Curaçao strijdt tegen woekerende corruptie

 1. it is not een easy job, but it has to be done..

  maar we moeten ze wel het voordeel van de twijfel geven.
  het alternatief is dat dit eiland van de maffia wordt.
  dat we een echt piratennest worden, met alle ellende van dien.
  dan wordt het hier zoals het nu in Venezuela is.
  onafhankelijk is in het belang van deze maffiakliek..
  dan kunnen ze pas echt roven..
  Wanneer gaat de grote groep die op de bende van 12 hebben gestemd, dat begrijpen?
  misschien als ze fatsoenlijk behandelt worden en wanneer ze fatsoenlijke scholing gaan krijgen.
  Ik denk dat NL hier en taak in heeft.
  geen geld sturen, maar echte hulp om deze groep te helpen.

 2. @Sander. Ik begrijp je standpunt, maar jullie helaas niet van de anderen op dit forum die jullie als tegenstanders of trollen zien. Wijlen Wiels is groot geworden door te wijzen op de onjuistheden die vooral de PAR heeft gemaakt in de jaren ’90 en later. Dit was zijn kracht. Hij had ook nog vaak geen ongelijk, maar bekeek het vanuit zijn opvatting. MFK speelde slim hierop in met geld van de nieuwe elite, die hun rijkdom hebben vergaard uit kansspelen. Dus, MFK en PS zijn aan de macht gekomen door te wijzen op de afdwalingen die de PAR had begaan. Zij noemde het corruptie en wanbeleid. Hetzelfde wat wij nu schreeuwen over MFK, MAN en PS. Ik weet dat er een wezenlijk verschil is tussen de twee, maar veel mensen zien dat niet omdat ze te weinig achtergrond informatie hebben en er teveel ongelijkheid is in de samenleving. Duidelijk is dat het afgelopen moet zijn voor ALLE partijen. Ik twijfel alleen of het wel reëel is.

 3. Chebu Sluis had zijn straf toch niet uitgezeten,hij hoefde niet want een proffescional hoort niet gestraft te worden.Dat zei Omayra Leeflang (comader )toen destijds.Chebu was ontzegging 2j.geen overheids functie te bekleden dat lapte
  de gang ook aan hun laars.
  Pleit er ook voor om de benoeming als directeur van post en utiliteiten onmiddelijk ongedaan te maken.

 4. Correct en daarom blijft alles hetzelfde zoals het was.

 5. Makkelijker gezegd dan gedaan

 6. Tien keer liever de PAR/MAN/PIN. dan die smerige dieven van de bende van twaalf.
  dat is de groep waar hij tegen moet strijden.
  deze maffiakliek m0et voor eens en voor altijd uitgeschakeld worden.
  Ze zullen hier tegen vechten met vuilspel.
  dus wat we kunnen verwachten van die bende van 12, is heel smerig.
  het overheidsgeld zullen ze niet zonder slag of stoot opgeven.
  dus ik wens hem heel veel kracht toe om deze strijd te winnen.
  en hoop dat hij dit tuig niet onderschat, ze hebben tenslotte veel te verliezen.
  dat geld ook voor de aratvocaten Peppi en Kokkie..
  die zijn pas echt smerig…

 7. De waarheid is hard. Vergeet niet dat PAIS een slap aftreksel was van de PAR. De amices van PAIS hebben ook vier jaar gezeten en hun belangen behartigd of toegelaten. Het is heel moeilijk de cultuur van patronage te bestrijden in een kleine gemeenschap. Je moet nooit tegen de wind in plassen.

 8. Abraham Mossel

  10+

 9. Hopen dat het gaat lukken,problemen zijn er heel veel.er wordt althans veel gepraat en beloofd,einde van de rit zien we het wel of iemand iets voor mekaar heeft gekregen.
  Succes Dhr Ruggenaath en veel sterkte met uw kabinet.

 10. Practice what you preach. Het tegengaan van corruptie en ophemelen van integriteit word een onmogelijke taak als dit kabinet geen harde en impopulaire maatregelen en beslissingen neemt. Begin bij de ministeries, diensten, overheid NVs en stichtingen. Ze zijn op een handvol na allemaal bedorven of verjaard, zoals het vlees in bepaalde Supermarkten. Motiveer je ambtenaren en personeel in je NVs en stichtingen door deze te herstructureren en ze verantwoordelijkheden terug te geven. Kom met een ontslagwet voor ambtenaren en stuur de rotte appels naar huis. De heer Rhuggenaath heeft gelijk als hij zegt dat er een cultuurverandering moet plaatsvinden, maar hij moet als MP het voorbeeld geven. Als hij of zijn kabinet niet persoonlijk ingrijpen en gaan schuilen achter de integriteitskamer, voorzie ik geen verandering in de komende regeringsperiode.

 11. @sander schreef;
  “het is een zware taak om de corruptici van decennia aan te pakken.

  Corruptelingen van ‘decennia’ aanpakken?!?”
  Ho, maar kan dat wel, durft hij dat aan? Daar heb ik mijn twijfels over, want het zou betekenen dat Eugene ‘Kennedy’ Ruggenaath ‘de graaiers van decennia’ om te beginnen in z’n eigen partij zal moeten opsporen en elimineren! Hij kent die graaiers wel, dus zo moeilijk zal het voor hem niet zijn om hen aan te pakken en het geroofde geld terug te vorderen.
  Dus voornamelijk PAR, wel vaak in samenwerking met de geëlimineerde partijen PNP en Frente obrero, heeft de afgelopen ‘decennia’, jaren 90 tot en met 10-10-2010, immers aan het roer van de beruchte graaiers-kabinetten gestaan..

 12. Zo te zien ben ik 24 u/d in jouw gedachten maar ik val niet op homo.

 13. Drechi pa bosnan Tur

  Update Eric: Chebu is inmiddels “Doctor” Sluis gworden….. En niet in “handwerken een op een”!
  Hij heeft toch publiekelijk zijn straf ondergaan toen???
  Laat “Afgod Rhuggenaath” hem aub met rust laten. En met hem, al zijn vazallen hier op dit forum.
  Hij (de Afgod) heeft toch ook publiekelijk vergiffenis gevraagd toen hij de werknemers van het dok in niet te misstane bewoordingen te kennen had gegeven een “nogal intieme relatie inhoudende hun moeder had”?
  Is iedereen dat vergeten?
  Selektief geheugenverlies noem ik dat Enriqueta, Bram, Henk, Miep, etc etc

  🙂

 14. Ik bedoel de coalitiepartijen binnen de Staten.
  De overigen kennen we.

 15. Ik ben niet helemaal zeker of de Staten en het nieuwe Kabinet gevrijwaard zijn van personen waar Rhuggenaath juist tegen wil optreden. Bij enkelen heb ik zo mijn gedachten. Het is bijna onmogelijk om een schone en integere regering te hebben. De corruptie is zo wijdverbreid , je kunt je er nauwelijks een voorstelling bij maken.

 16. Doe maar Gandhi. Namaste.

 17. ik wens hem veel kracht en doorzettingsvermogen.
  het is een zware taak om de corruptici van decennia aan te pakken.
  Natuurlijk gaan deze corrutici de strijd aan en zullen allerlei roddels gaan verspreiden over dit kabinet.
  onkruid is lastig uit te roeien.

 18. Het valt niet te ontkennen dat onze ‘J.F.Kennedy’, (althans volgens de Nederlandse pers en sommige NLandse politici is hij de Curaçaose Kennedy..) , flink z’n best doet om over te komen als de integriteit zelve….. “Mr. Integer” in hoogsteigen persoon lijkt het wel 😆
  Wat anders is dan geloofwaardiger om integer over te komen dan je eigen familie tot goed voorbeeld stellen van hoe het zou moeten?
  Ik geloof niet in heilige mensen, laat staan in integere politici.
  😆

 19. ericlapas

  Zo te lezen was Ruggenaath toentertijd tegen de benoeming van Chebu Sluis bij de DOK omdat Chebu Sluis niet de juiste achtergrond had. Chebu Sluis is door Camelia Römer als directeur van Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten benoemd met een salaris van 30 duizend gulden per maand. Chebu Sluis heeft geen telecommunicatie background alleen wat boekhoud cursussen en nog steeds een strafblad. De vraag is, zal Ruggenaath deze benoeming terugdraaien? Nee dat zal deze hypocriete godfather of Ghandi niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *