AD | Nieuwe verkiezingen

Kabinet-Koeiman dient ontslag in en ontbindt Staten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Amper vier maanden na de laatste Statenverkiezingen van 5 oktober 2016 zijn de Staten ontbonden en zijn nieuwe verkiezingen uitgeroepen. Dat is gisteren door de Raad van Ministers (RvM) besloten.

Dit besluit is ook al bij de gouverneur ingediend.

Het kabinet-Koeiman zou gisteravond nog haar ontslag indienen bij gouverneur Lucille George-Wout. Daarmee is de regering met premier Hensley Koeiman (MAN) aan het hoofd – na slechts acht weken in functie te zijn – demissionair. De nieuwe verkiezingen vinden vooralsnog op 28 april plaats.

Bij de Raad van Ministers die gisteravond plaatsvond, was de minister-president aanwezig, evenals minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Milieu en Natuur, minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Justitie, minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en PNP-voorman Humphrey Davelaar.

De grote afwezigen waren de ministers van Pueblo Soberano; de partij die haar steun aan de regering heeft ingetrokken. Het gaat hierbij om minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, en tevens voorman van PS, Jaime Córdoba en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Bestuur, Planning en Dienstverlening.

De laatste keer dat de Staten werden ontbonden, was in 2012. Toen verloor het kabinet-Schotte de meerderheid in de Staten nadat toenmalig MFK-lid Dean Rozier en voormalig MAN-lid Eugène Cleopa hun steun aan de regering introkken.

Deze keer zijn het de PS-leden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora die hun steun aan de regering hebben introkken. Hierover is door het tweetal gisteren ook een brief naar de gouverneur gestuurd, vergezeld met een bereidwilligheidsverklaring van de oppositiepartijen MFK, Kòrsou di Nos Tur, het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam (voorheen PAR) en Marilyn Moses van Movementu Progresivo, om samen een nieuwe regering te vormen. Samen vormen deze partijen nu een meerderheid in de Staten met 11 van de 21 Statenzetels.

De twee Statenleden van PS hebben hun steun aan het kabinet ingetrokken na een politiek tumultueuze week waarin de coalitie probeerde om de steun aan het kabinet-Koeiman te verbreden met de deelname van Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang. Het was de week waarin er een vertrouwensbreuk ontstond tussen de coalitiepartners PNP en PS naar aanleiding van ‘smart zoning’.

Zoals het Antilliaans Dagblad in de editie van afgelopen zaterdag berichtte, was er zowel bij de coalitie als de oppositie de afgelopen dagen een strijd gaande om de macht. In deze strijd ging het om de vraag wie er als eerste in zou slagen om een meerderheid in de Staten te krijgen. Die strijd is nu in het voordeel van de oppositie beslecht.

In een eerste reactie op de val van de regering verklaarde Koeiman het te betreuren dat zijn kabinet is gevallen op het punt van smart zoning. ,,Het land staat nu voor hele grote opgaven”, aldus de premier. Hij noemde in dit verband de ontwikkelingen bij het noodlijdende Insel Air en de onderhandelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE). ,,Het land is nu niet gebaat met de huidige situatie.”

Koeiman zei ook dat de situatie economische gevolgen kan hebben, terwijl het land nu juist investeerders nodig heeft. Volgens de politiek leider van MAN stond de coalitie op het punt met Omayra Leeflang van ‘Un Kòrsou Hustu’ te tekenen om de steun voor de coalitie uit te breiden.

Koeiman wist tot gistermiddag niet dat zijn kabinet was gevallen. Dat bleek uit een interview op TeleCuracao. Op de beelden werd een aangeslagen Koeiman getoond die op afstand werd gefilmd op het moment dat hij het nieuws via de telefoon vernam.

Bron: Antilliaans Dagblad

Lees ook: AD | Schotte verwelkomt nieuwe verkiezingen

Naschrift KKC

2017 02 12 – Oproep Ontslag Statenvoorzitter 11 Parlementariers Groep Schotte by Black Lion on Scribd

Brief Sherwin Leonora Mac Cijntje – Kabinet Koeiman Steun regering Ingetrokken 20170212 by Black Lion on Scribd

Brief Schotte MFK KdNT, Braam Mose PS Meerderheid 20170212 by Black Lion on Scribd

27 Reacties op “AD | Nieuwe verkiezingen

 1. Nieuwe verkiezingen, na de carnaval.
  Geld is op, dus hup uit de mondi en snel naar het mfk gebouw.
  FF het stemgeld ophalen

 2. Kortom je bent het met al die meningen eens.

 3. Wat een genot om al deze meningen te lezen. De MAN is schuldig. PS is niet te vertrouwen. Schotte is een groot crimineel. Moses heeft iedereen bedrogen. Prachtig. Iemand durft zelfs te opperen dat PAIS moet terugkomen. Lachen. De waarheid is dat we geen integere politici meer hebben. Belangen en ego’s domineren. De schuldigen zijn de coalitiepartners zelf. MAN wilde vanaf het begin een brede coalitie, maar de PAR, PNP en PS voelde niets voor een uitbreiding met Hustu en MP. Braam stapt uit de PAR over een ministerpost. PS blijft star over het onderwijs en MDTP. PNP regelt een opleidingscursus. Er is geen minister van Onderwijs. Hallo? Dan gaat het mis. De oppositie hoefde niets te doen. Schotte krijgt teveel eer toegeschoven door zijn eigen tegenstanders. Het is te triest voor woorden. Er is geen goed en kwaad meer te herkennen. Het is één pot nat. Het verschil ligt in slecht en slechter.

 4. Niet te ver vooruitlopen en te veel rageren op elkaar.
  Hoort zegt het voort zorgen dat mensen daadwerkelijk gaan stemmen, en niet “ik stem al sinds 2010 niet meer”.
  Gebruikmaken van je democratisch recht dat is de message.
  Ik las recent ook in de Volkskrant; hoe hoger de opkomst hoe minder kans figuren als Wilders hebben op een hoog zetelaantal. Alles heeft te maken met een kiesdrempel, ook hier.
  Komt goed allemaal, binnenkort klaar met mavo S, en de rest vd clowns.
  Het is natuurlijk al 45 jr hommeles hier, maar met een beetje vertrouwen in de future komt het “vast” wel goed.

 5. gerrit schotte juigt nieuwe verkiezing toe,zijn laatste strohalm.Er moet snel
  een wet komen dat men geen foto mag maken van zijn/haar stem.
  Ik vrees het ergste wanneer dat niet het geval zal zijn.
  Aan OM nu de zaak schotte’s gevangenis straf van 3 jaren niet langer uit te stellen weer een wet invoere staats belang straf direct uitvoerbaar

 6. Ps dient de route FOL en PLKP te volgen. Afgestraft wegens corruptie.

  Ze zijn afgelopen verkiezingen al ingemaakt en hadden mazzel met dat ze 1 rest zetel kregen.

 7. Allemaal onbetrouwbaar.

 8. en wat te denken van Cordoba?
  ook onbetrouwbaar.

 9. Als je echt een Wiels aanhanger bent dan eis je dat Cijntje en Leonora de partij verlaten. Hoe kan je gaan samenwerken met de partij die achter de moord van Helmin Wiels zit>

 10. Nieuwe verkiezingen:
  Braam uitgerangeerd, Moses uitgerangeerd, PS 1 zetel. Dat ruimt op. PAIS terug ?

 11. Ik heb mijn weddenschap verloren, had dit kabinet 2 maanden gegeven, helaas het werd nog korter.

 12. Het jammere is dat degenen die de kritische vragen zouden moeten stellen er zelf vaak ook geen bal van weten, of gekleurd zijn omdat ze hun sponsors moeten dienen, of alleen maar het eigenbelang en dat van hun familie/vriendjes voor ogen hebben.

 13. Fred Schiedam

  ‘Ieder land krijgt de regering die het verdient.’
  Momenteel wordt door de partijvoorzitters in ijltempo beslist wie de ministers voor hun partij zullen zijn. Een voldragen democratie functioneert echter niet op deze manier. Een echte democratie laat de controle over deze beslissing over aan haar democratisch orgaan bij uitstek: haar parlement. Geef daarom de vertegenwoordigers van de bevolking de mogelijkheid om tijdens een hoorzitting te peilen naar de capaciteiten van een kandidaat-minister vooraleer te stemmen over zijn benoeming. Dat is kiezen voor democratische benoemingen in plaats van de achterkamerpolitiek die bij regeringsvormingen heerst.

  Door de kandidaat-ministers aan een democratisch vragenvuur te onderwerpen over de materie waarvoor ze bevoegd zullen zijn, garandeer je bovendien dat de kandidaten de kwaliteiten hebben om hun beleidstaken uit te voeren.

 14. Fred Schiedam

  Te laat!!! Spijt komt achteraf …..

 15. Abraham Mossel

  Gerrit de Raaf hoopt dat het kabinet snel wordt ontbonden. Ik hoop dat ik eerdaags in de krant lees, er is iet’s bij het strandje bij Mariepampoen in zee gevonden, het kadaver is in verre staat van ontbinding, men kan moeilijk zien of het een dier of menselijk lichaam is, er wordt overwogen om het kadaver gewoon in zee terug te gooien en er zomin mogelijk aandacht aan te geven. opgeruimd staat netjes moet je maar denken.

 16. Lukas Bouwman
 17. Lukas Bouwman

  Voor wie het nog niet weet! Hier de C.V. van Gerrit Schotte! Beoogd premier?
  Is er geen schaamte?
  https://inhetnieuwsblog.wordpress.com/tag/gerrit-schotte/

 18. Mozes toch! Ik kan jou niet meer begrijpen/volgen. Jij moest niets van de MFK e.d. hebben. Meerdere met mij voelen zich door jou belazerd. Op jou stem ik nooit meer!

 19. Veel denk ik. Vooral van de PS die de MFK vaak heeft uitgemaakt voor criminelen en de MFK die leden heeft die achter de moord van Helmin Wiels zitten

 20. Precies hetzelfde als veel vrouwen liever een crimineel of badboy als man hebben dan een lulletje rozenwater ondanks dat de badguy vreemdgaat en hun mishandeld.. Zo is het volk van Curacao ook wel een beetje.
  Daartegen valt het ook niet mee om met een PAR te regeren die steeds zetelrovers heeft

 21. Arbraham Mossle

  Hoeveel zou Gerrit de Raaf en zijn maffia vrienden Corallo, Ampilemous Dos Santos, nu weer betaald hebben voor de zetels van pedofief Braam, lelijk eentje Mozes en aan de SP partij leiding.

 22. Waar we vooraf al bang voor waren is gebeurd: het zwakke leiderschap van Koeiman en zijn zwakke manier van presenteren hebben de coalitie al snel de kop gekost. MAN moet Koeiman onmiddelijk het leiderschap ontnemen en bij de volgende verkiezingen een sterke persoonlijkheid presenteren. Misschien Cleopa, ex MAN en ex PAIS?

  In deze bananenrepubliek kun je beter een welbespraakt crimineel of een schreeuwende proleet zijn, daar trek je stemmen mee.

 23. Met een staten van 21 mensen is een statenzetel veel meer waard dan in NL waar je 150 zetels hebt. Dat hebben we de laatste jaren ook steeds gezien. Naast het feit dat het type politici op Curacao schandalig is.

 24. Goed stelsel hebben we hier, en bijzonder democratisch. De oppositie heeft zichzelf in de voet geschoten door evente denken wij hebben de meerderheid. Een cursus staatshuishoudkunde zal hen niet misstaan.
  jammer van Koeiman, hoe kan je als politiek leider niet op de hoogte zijn.

 25. Curaçao Independiente, ons stelsel is prima.
  Het probleem zit bij de nieuwe type politici die we tegenwoordig hebben.
  “Ik-gehalte” is erg hoog en niemand is meer loyaal.
  Niet loyaal aan Partij, volk of welk consessie dan ook.
  {olitici die willens en wetens iets kapot laten gaan, als zij maar persoonlijk er beter van worden. Welk stelsel je ook invoert met deze type politici, zal problemen blijven geven.

 26. Het ligt niet aan het stelsel, maar aan de poppetjes.

 27. Curaçao Independiente

  De politieke systeem wat afgeleid is van Nederlandse stelsel is werkt niet voor Curaçao. Zolang een partij niet overtuigend genoeg is om mintens tussen de 60%-70% van de stemmen te krijgen ziet er naar uit dat de bevolking om de 2 maanden naar nieuwe verkeizingen moet. Dit is zowel m.b.t. financieringskosten politieke campanjes en electorele kosten voor de Curaçao niet wenselijk. De roer moet om, en mischien kan de Governeur hier een pragmatisch rol in spelen, dit is geen democratie meer! B.V. kiezen voor een alternatieve verkiezing methodiek, waar de partij met meeste stemmen (min. 14 zetels in de staten) tijdens een 1st eventueel 2de ronde verkiezingen gaat regeren . Coalitie vorming voor een kleine gebied als Curaçao werkt niet en is bewezen verre van effectief te zijn. De enige waartoe het heeft geleid, is een politieke instabiele land die niet vooruit kan gaan door de verdeel en heers politieke stelsel van coalitie vorming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *