26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Nóg minder airlift

HomeMediaAD | Nóg minder airlift
 laagseizoen | CAP

Willemstad – Niet alleen American Airlines, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Curaçao in de maanden september en oktober. Volgens Curaçao Airport Partners (CAP) gaat het om een verlies van 35.000 stoelen.

Op basis van de gemiddelde bezetting op de vluchten van de verschillende maatschappijen (70 tot 80 procent) heeft CAP, exploitant van luchthaven Hato, berekend dat er 27.000 passagiers minder naar Curaçao vliegen in die twee maanden.

,,Dat komt omdat het dan laagseizoen is”, zegt Naya Camelia, woordvoerder van CAP tegenover deze krant. ,,Maar ook omdat er in het algemeen weinig vraag is voor tickets naar Curaçao.”

Eerder deze week werd al bekend dat American Airlines in september en oktober niet twee keer, maar een keer op Curaçao vliegt vanuit Miami. Dat betekent 9.760 stoelen minder in twee maanden. Die beslissing is mede ingegeven door de problemen met de nieuwe Boeing 737 MAX die langer dan verwacht aan de grond moet blijven.

Op de website meldt American Airlines dat tot 2 november ongeveer 115 vluchten per dag worden gecanceld, zodat een MAX-route met een ander toestel kan worden uitgevoerd.

Maar nu blijkt dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die maanden ook de rechtstreekse vluchten op Charlotte schrapt. ,,Dat zijn nog eens 1.080 stoelen minder”, zegt CAP-woordvoerder Camelia. Ook bij maatschappijen die niet in afwachting zijn van een MAX-vliegtuig, zoals Jet Blue en Avianca, gaat het mes in het vliegschema. Camelia:

,,Daar heeft het dan dus niet mee te maken.”

Jet Blue heeft besloten om in september en oktober in plaats van drie keer, twee keer per week vanuit New York naar Curaçao te vliegen. Avianca brengt het aantal vluchten vanuit Bogota vanaf 15 augustus terug van elf per week naar één keer per dag, dus zeven vluchten. Copa Airlines zet in het laagseizoen een kleiner vliegtuig in op de dagelijkse vluchten vanuit Panama.

De Embraer-190 heeft ongeveer 70 stoelen minder dan de Boeing-738 waar tot nu toe mee werd gevlogen. ,,Daarmee verliezen we bijna 7.800 passagiers”, zegt Camelia. En zo komt de teller op een totaal verlies van 35.000 stoelen, wat staat voor 27.000 passagiers. Of Copa na oktober weer een groter toestel inzet is de vraag. Camelia:

,,Dat is niet duidelijk. Tot nader bericht luidt de boodschap.”

CAP vindt de situatie zorgelijk en aanleiding om gezamenlijke te zoeken naar nieuwe, creatieve initiatieven. ,,We moeten ons zo agressief mogelijk richten op deze markten en potentiële bezoekers bewust maken van Curaçao als bestemming”, zegt Camelia. Een lichtpuntje is dat Caribbean Airlines vanaf 2 augustus twee keer per week vluchten gaat uitvoeren vanuit Port of Spain in Trinidad & Tobago.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 reacties

  1. @ Gerard,

    Het verlagen van het aantal stoelen is een vrij eenvoudig concept. Er is minder vraag oftewel bezettingsgraad gaat omlaag. Dan verlaag je de frequentie, zodat passagiers van bv 5 vluchten nu over 3 vluchten worden verdeeld. Hogere bezettingsgraad en dus lagere kosten.
    De lagere vraag ligt aan veel factoren, waarbij doorgaans het laagseizoen vrij logisch te beredeneren valt. Het is in de VS en in Europa ook zomer, dus geen noodzaak om lang te gaan vliegen op zoek naar de zon. Koppel daaraan het tijdverschil en de beduidend hogere kosten en de rekensom is snel gemaakt.

    Doorgaans trekt het hier wel weer wat aan zodra het weer in de VS en Europa slechter wordt, maar men voorziet nu geen hogere vraag. Gekoppeld aan de problemen met de 737 MAX is het dus voor airlines logisch te gaan schrappen in de minder profitable routes.
    De airport tax is een belangrijk bestanddeel van de prijs van een ticket en in combinatie met de zeer hoge prijzen van hotels is Curacao gewoon een dure bestemming. Vergeleken met andere eilanden zijn we behoorlijk aan de prijs en het product voldoet daarbij ook nog eens niet aan de verwachting.
    Bedenk dan dat het cruisen steeds goedkoper is geworden en de Amerikanen derhalve ook steeds meer kiezen voor een cruise gedurende de beperkte vakantiedagen die ze hebben. In 2018 toch weer een groei van bijna 10 % (bijna 15 miljoen toeristen) in het cruise segment en dat is dan alleen de VS markt. Daar de Amerikanen maar 1 vakantie hebben is het simpel: ‘gaan ze cruisen ? komen ze dus niet hier’.
    En helaas groeit bij ons ook de cruisemarkt niet, sterker nog, die is weer aan het krimpen doordat St Maarten en de andere eilanden in het noorden weer volop mee gaan draaien.
    Met andere woorden, het prijskaartje, het product en de service van Curacao zal op de schop moeten willen we niet eindigen zoals Isla Margherita.

  2. Staar je niet blind op het aantal stoelen, die zijn namelijk niet representatief voor het aantal bezoekers. Accepteer dat er sprake is van een laag en (gelukkig) een hoogseizoen. Het ontbreekt (zoals Henk1 ook aangeeft) aan een overzicht van de bezettingsgraad van deze vliegtuigen. Nee, ik ben niet naief, er is echt wel wat aan de hand. Maar dit soort onvolledige berichten zorgen er alleen maar voor dat velen zich nog meer ongerust gaan maken, met alle nare gevolgen van dien.

  3. inderdaad de hato airport tax is onbeschoft hoog, daar boek je in Europa gewoon met Ryanair of Easyjet een hele reis voor.
    Niet dat het Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel gaat stoppen om met allerlei snoepreisjes de aandacht van de ENNIA jaarrekening afleiden.

  4. Met dank aan CAP, die het nodig vond een hypermoderne luchthaven te bouwen, voor maar liefst 4 miljoen passagiers per jaar en daarom de tarieven op een onbeschofte manier heeft zitten verhogen.
    Ik heb het een aantal jaren geleden al gezegd en herhaal het nog maar een keer:

    EEN LUCHTHAVEN IS GVD GEEN BESTEMMING !!!

    Een luchthaven is niets meer en niets minder dat een busstation, een noodzakelijk kwaad, wat dus zo min mogelijk moet kosten voor de gebruikers.
    Er is geen BELEVING, er is geen EXPERIENCE, het is gewoon aankomen, door de douane en wegwezen, plus omgekeerd precies hetzelfde.

    De consultants prietpraat heeft onze corrupte politici weer eens doen zwijmelen in verzonnen cijfers en het eiland is weer de klos.

    Hou op met deze kolder, doe gewoon je werk en breng de kosten van de luchthaven omlaag. Dan komen de reizigers vanzelf wel weer terug. We zijn het duurste eiland, qua vliegveld, in het hele Caribisch gebied, dus is het logisch dat de toeristen even gaan nadenken alvorens ze gaan boeken. Je betaalt een godsvermogen voor een ticket naar dit eiland en een groot deel daarvan zijn allerlei onnodige belastingen.

  5. Vwb de KLM die de capaciteit in 2020 flink gaat verlagen op deze route mis ik hun exacte cijfers. Bezettingsgraad, winst per bestemming, kosten p. p.p.m. (km) per type aircraft, en de financiele voordelen bij een beperkt vlootassortiment. En al helemaal niet met de van hogerhand opgelegde keuze van aircraft type.

  6. Drechi: Curacao heeft vooral baat aan een goed milieu, dus minder vliegtuigen, minder snoepreisjes, en meer gebruik maken van technologie.

  7. @Allen’
    Ik ben moe van jullie racistische opmerkingen.
    Ik kan me niet voorstellen hoe het aanvoelt om door jullie gediscrimineerd te worden…….

  8. @Marian,
    ABO en todo kaso no tin net net NADA di bisami!! Mi no tin nodi di pidi Marian NIUN karajo , y mi ta traha ora mi kier.
    Marian no ta mi chef.
    Krow no? 🙂 🙂

  9. @CR, Trui en “Johny come lately) Kaat:
    Iemand zou licht kunnen denken dat jullie eerder blij zijn dat het niet goed gaat, dan dat jullie betrokken zijn bij het welzijn van Curacao….. 🙁

  10. Jammer, ‘t gaat juist zo goed, maar de stemmers op zgn prlmtrs van mfk kdnt verpesten het dmv atrako’s met geweld op toeristen. Ook doodrijders zijn daaraan schuldig. Tasjesdieven noem het maar op.

  11. De echt grote vervuilers zijn de stemgerechtigde YdK.

    Kijk eens wat voor een rotzooi ze keer op keer in de Staten neerzetten.

  12. Ja je hebt helemaal gelijk CR helaas niet goed voor dat beetje economie die dat nog binnenbrengt.De echte grote vervuilers zijn de cruise schepen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties