32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 18:23

AD | ‘Nog steeds geen massale migratie’

Knops: Landen zelf verantwoordelijk voor crisisplan | John Samson

Den Haag – ,,Er zijn nog altijd geen signalen die duiden op een aanstaande massale migratiestroom richting het Caribisch deel van het Koninkrijk.” Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in antwoord op een van 38 vragen die de Tweede Kamer heeft gesteld bij de Rijksbegroting Koninkrijksrelaties voor 2020.

De meeste vragen en antwoorden lezen als een samenvatting van onderwerpen die het afgelopen jaar veelvuldig aan de orde zijn gekomen in debatten, overleggen en Kamervragen. Er komt dan ook weinig nieuws aan de orde. De mededeling dat er ‘nog altijd’ geen massale vluchtelingenstroom uit Venezuela naar de eilanden komt is meer een update op wat Knops al eerder heeft gezegd.

De vraag waarop de staatssecretaris antwoordt gaat over de aanwezigheid van een crisisplan voor humanitaire hulpverlening aan Venezolaanse vluchtelingen. Daarvoor zijn de landen zelf verantwoordelijk, aldus Knops. Wel wordt er door Den Haag ‘waar nodig en gevraagd’ steun verleend bij de voorbereiding op ‘mogelijke scenario’s van een toenemende migratiestroom’.

Zoals bekend heeft het kabinet afgelopen voorjaar 23,8 miljoen euro gereserveerd voor door Aruba en Curaçao gevraagde steun. Voor Bonaire, waarvoor het kabinet in Den Haag verantwoordelijk is, bestaat er wel een noodplan waarin de verschillende Caribisch Nederlandse en lokale autoriteiten samenwerken. Een actueel onderwerp in de vragenlijst is het vallen van de regering van Sint Maarten.

,,Helaas moet ik constateren dat de politieke instabiliteit en onzekerheid niet bevorderlijk zijn voor een vlot verloop van onze gemeenschappelijke inspanningen ten behoeve van de wederopbouw en de tastbare resultaten waar de bevolking zo naar uitkijkt”, antwoordt Knops.

Hij is bezorgd dat mogelijk ‘business as usual’ voor de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw binnenkort niet langer mogelijk is. Hij herhaalt wat onlangs al in het vragenuur van de Tweede Kamer door minister Kajsa Ollongren is gezegd, dat projecten waarvoor de financiering vanuit het trustfonds bij de Wereldbank al is geregeld ‘in beginsel’ doorgaan, ‘mits de overheid (van Sint Maarten, red.) zich aan de in de overeenkomst gemaakte afspraken houdt’.

Bij andere projecten moet dat nog bekeken worden en is de inschakeling van ngo’s een optie.

Een onderwerp waar Knops uitgebreid op ingaat is het vergroten van de acceptatie van LHBTI-personen, ofwel mensen met een andere dan de heteroseksuele geaardheid. Hiervoor wordt samengewerkt door lokale LHBTI’s op alle zes eilanden en de Nederlandse organisatie COC, die het Pink Orange Akkoord hebben gesloten. Het kabinet steunt dat project via een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het onderwijs in Caribisch Nederland moet seksuele diversiteit worden opgenomen in het lesprogramma.

Op dit moment wordt met het Centraal Bureau voor de Statistiek gesproken ‘over mogelijkheden om meer zicht te krijgen op de aard en omvang van sociale acceptatie van LHBTI-personen’ in Caribisch Nederland. Volgens Knops weet de LHBTI-gemeenschap goed waar ze terechtkunnen met klachten over discriminatie en gezondheidsvragen. Bij gebrek aan een meldpunt fungeert de huisarts als poortwachter en op Bonaire is belangenorganisatie Stichting EQ een aanspreekpunt.

Bij een vraag over de uitgaven aan kinderopvang en de kosten daarvan noemt Knops een aantal cijfers. In Caribisch Nederland waren in 2018 ongeveer 3.400 kinderen onder de 12 jaar. Voor verbetering van de opvang is door het kabinet en de eilandsbesturen het programma BES(t) 4 Kids opgezet. Bekend was al dat hiervoor vanaf 2020 jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar is uit de Rijksbegroting om de kosten voor opvang ‘fors naar beneden’ te brengen, zodat die voor iedereen financieel toegankelijk wordt.

Op dit moment kost dagopvang gemiddeld 395 dollar per maand en naschoolse opvang 245 dollar voor vijf dagen per week, aldus Knops. De openbare lichamen geven ook nu al subsidies, maar de staatssecretaris kan niet zeggen in hoeverre daardoor de tarieven zijn verlaagd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties