27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Nu of nooit voor nalatenschap Helmin Wiels’

HomeMediaAD | 'Nu of nooit voor nalatenschap Helmin Wiels’
Maximus moordveradchte Elmer Wilsoe ook aanwezig bij herdenking | Jeu Olimpio

Willemstad – Een man loopt hoofdschuddend rond bij de plek waar Helmin Wiels, politiek leider van Pueblo Soberano (PS), vijf jaar geleden is doodgeschoten.

,,Dit doet pijn. Kijk hoe weinig mensen vandaag hier bijeen zijn gekomen om respect te tonen aan Helmin Wiels. Dit heeft Wiels niet verdiend.”De opkomst van plusminus 80 mensen afgelopen zaterdag voor de herdenking op de plek van de moord, is verpletterend laag voor een leider die in zijn glorietijd meer dan 19.000 stemmen kreeg.

Overigens lijkt de opkomst wel in lijn met de dramatische verkiezingsnederlaag van vorig jaar waarbij PS van vijf zetels naar amper één zetel in de Staten kelderde.

De voormalige PS-ministers zijn bij de herdenking afwezig, met uitzondering van Ruthmilda Larmonie Cecilia, voormalig minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), ex-stemmenkanon van de partij en ondertussen ook ex-lid van PS. Larmonie-Cecilia wordt nu hardnekkig genoemd als de nieuwe politiek leider van de PNP, die bij de laatste verkiezingen uit het parlement verdween.

Van de voormalige Statenleden zijn Wini Raveneau en Elmer Wilsoe aanwezig bij Marie Pampoen. Grote afwezigen zijn de vertegenwoordigers van de coalitie en oppositiepartijen met uitzondering van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die naar eigen zeggen niet om politieke maar meer op persoonlijke titel aanwezig is. Bij de herdenking later op de avond bij de sede, het partijgebouw, is de opkomst zelfs nóg iets lager.

De Statiaanse politicus Clyde van Putten (PLP) en voorvechter voor de autonomie van het Sint Eustatius, Carlyle Corbin en Disrael Orphelin zijn ook bij Marie Pampoen aanwezig. De drie traden gisteren als spreker op bij een symposium van PS.Zaterdagmiddag omschrijft Van Putten Wiels bij de herdenking als een legendarische leider. Het is Van Putten die zaterdagavond bij de sede een oproep doet om de nalatenschap van Wiels ‘a.u.b. niet verloren te laten gaan’.

Wiels heeft gezaaid, maar de plant moet wel verzorgd worden en water krijgen, aldus Van Putten. De PS moet niet toestaan dat het offer, de visie en het werk van Wiels verloren gaan. Als de partij faalt om de nalatenschap van Wiels te behouden, dan is de leider vergeefs gestorven, aldus Van Putten.

Closure van belang

De Statiaanse politicus verklaart ook bezorgd te zijn om de ontwikkeling die hij signaleert. De PS was ooit de grootste politieke partij. Wiels streed voor het vrije onderwijs, hij was tegen corruptie en kwam op voor de minima. De leider wilde een onafhankelijk Curaçao, zo zei Van Putten.

De PLP-politicus van Sint Eustatius roept de leden van Soberano op om hun meningsverschillen te overbruggen en op zoek te gaan naar oplossingen. Alleen zo is het mogelijk om sterker uit de huidige situatie te komen. De partij moet weer de wijken in, van huis tot huis gaan om PS weer groot te maken.

Werner Wiels, broer van de vermoorde politiek leider, heeft zaterdagmiddag het woord gevoerd bij het monument op Marie Pampoen. Hij is het enige aanwezige familielid en lijkt ook de enige schakel te zijn tussen de familie van de leider en de partij die hij oprichtte. Broer Aubert Wiels is afwezig. Hij scheidde zich na de moord van de PS af en richtte 1 Tim Magno op. Tijdens een recent interview bij CBA Television verklaarde hij dat de regering met PS-signatuur vier jaar niets heeft uitgericht.

,,Zelfs Stevie Wonder kan zien dat de partij niets heeft gedaan”, aldus Aubert.

Deze broer van de vermoorde leider wil niets met de PS te maken hebben zolang het is toegestaan dat Elmer Wilsoe, voormalig Statenlid en minister, nog bij de partij betrokken is. Wilsoe geldt immers voor het Openbaar Ministerie nog als verdachte in het onderzoek naar de intellectuele daders – opdrachtgevers – van de moord op Wiels, aldus Aubert Wiels aan deze krant.

Werner Wiels staat zaterdagmiddag stil bij de grote uitdagingen voor Curaçao. Zo noemt de voormalige voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) de ontwikkelingen rond de Isla-raffinaderij. Hij verwijst onder andere ook naar de rol van Nederland en Nederlandstalige media op het eiland daarin.

De moord op Wiels is nog steeds in nevelen gehuld, aldus Werner. De broer doet een oproep om de schuldigen van de moord op de volksleider in handen van God te laten. Curaçao is niet van één persoon of van één partij, iedereen moet de handen ineenslaan om uit de financiële crisis te raken en een oplossing te vinden voor gezinnen die niet te eten hebben, aldus Werner Wiels. Er is bij Marie Pampoen een man die rondloopt met een bord om aandacht te vragen voor de moord die na vijf jaar nog steeds niet is opgelost.

Premier Rhuggenaath benadrukt voor aanvang van de herdenking het belang van ‘closure’. De moord op Wiels heeft wonden in de samenleving geslagen en voor veel verdriet gezorgd, aldus de minister-president. De bevolking vraagt zich af wat de reden was voor zo’n dramatisch en gewelddadig incident. Zolang justitie de zaak niet afrondt, zal het volk niet toekomen aan closure, zo zegt de regeringsleider.

Bij het monument op Marie Pampoen en op de achtergrond van het podium voor sprekers bij de sede, staat een grote afbeelding van Wiels en de uitspraak die hij aan de Arubaanse politicus wijlen Betico Croes van MEP ontleende: ,

,Als ik onderweg sneuvel, pak dan de vlag op en ga door met de strijd.”

Sinds de moord op Wiels is het aantal demonstranten of toehoorders tegenover de borden almaar geslonken tot het recente dieptepunt van circa 80 bij Marie Pampoen en circa 60 bij de sede. Volgend jaar zal bij de zesde herdenking van de moord op Wiels blijken of de partij erin is geslaagd om zijn erfenis voor de toekomst te verzekeren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties