32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Nv-wet Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten hindert UTS

HomeMediaAD | Nv-wet Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten hindert UTS
UTS: “geen van de andere entiteiten exploiteert op commerciële basis een internationaal opererend ‘high tech’ bedrijf in zware internationale concurrentiestrijd”

Willemstad – Telecombedrijf UTS wenst uitgesloten te worden van de werkingssfeer van de omstreden Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten van minister José Jardim van Financiën.
Dat mandaat heeft de directie de eigen vakbond Sitkom gegeven bij de onderhandelingen die op dit moment plaatsvinden over de wet. De landsverordening is volgens UTS niet alleen schadelijk voor het personeel, maar heeft ook verstrekkende negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering, met als mogelijk gevolg het niet langer meer kunnen concurreren in de telecommunicatiemarkt, zo schrijft de UTS-directie in een brief naar Sitkom. De brief is in handen van deze krant.

Hoewel de landsverordening uit de koker van de minister van Financiën Jardim, in de Staten werd aangenomen, is sindsdien vanuit verschillende sectoren – waaronder de Kamer van Koophandel (KvK), Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), de vakbonden, de Raad van Advies (RvA), verschillende juristen en de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) – stevige kritiek geuit. Lees verder op Antilliaans Dagblad

UTS beschouwt zichzelf en de dochterondernemingen als beduidend anders dan de andere overheidsentiteiten.

,,Immers geen van de andere entiteiten exploiteert op commerciële basis een internationaal opererend ‘high tech’ bedrijf dat in een zware internationale concurrentiestrijd is verwikkeld”, zo staat in de brief.

Concurrentiepositie onderuit

Uit een opgesteld memorandum waarin meer concreet op de gevolgen van de wet voor UTS wordt ingegaan, blijkt dat in alle opzichten de concurrentiepositie van het telecombedrijf onderuit gehaald wordt. Zo zal UTS worden beperkt in het vrij beschikken over haar vermogen omdat een nieuw op te richten toezichthouder daar goedkeuring voor moet verlenen en in gevallen zelfs de minister van Financiën zelf, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) of de Ministerraad. Er worden verschillende heffingen in rekening gebracht (bij alle overheidsentiteiten) die concreet voor UTS een lastenverzwaring inhouden met een orde van grootte van ongeveer 5 miljoen gulden, berekend over de geprognotiseerde jaarcijfers 2016. Hiermee wordt de concurrentie aangetast.

Slecht voor de concurrentie is ook een verzwaard aanbestedingsregime in vergelijking met Digicel, Flow en Tres, met als gevolg dat UTS vanwege de bureaucratie in haar zakelijke reactievermogen vertraagd wordt. Bovendien blijkt uit het wetsvoorstel dat alle opdrachten met een waarde van boven de 250.000 gulden openbaar aanbesteed moeten worden. ,,Dat zal resulteren in de situatie waarbij haar directe concurrenten kunnen inspelen op de commerciële plannen van UTS, waarbij zij haar ’edge’ in de telecommunicatiemarkt verliest”, zo wordt in het memorandum vastgesteld.

De wet beperkt ook de onderhandelingsruimte van het telecombedrijf. Bovendien, staat in de wet:

,,In oktober van elk jaar moet een lijst met alle voor de komende periode van 12 maanden voorgenomen opdrachten vanaf 25.000 worden gepubliceerd in drie lokale dagbladen.”

UTS Daarover:

,,Dit is uit vertrouwelijkheids-, veiligheids-, maar zeker uit concurrentieoverwegingen voor UTS niet wenselijk.”

Ten aanzien van investeringen wordt nog het volgende opgemerkt: De nieuwe eisen komen erop neer dat UTS geen investeringen zal kunnen doen die hoger zijn dan een fractie van de totale afschrijvingen in een boekjaar. Concreet gesteld blijkt dat als UTS 1 miljoen gulden per jaar afschrijft, haar investeringen in kapitaalgoederen in beginsel maar 12.500 mogen zijn. UTS:

,,Dat is volstrekt onrealistisch, omdat UTS een kapitaalintensief bedrijf is met een uitgebreid nationaal netwerk en telecommunicatie- infrastructuur, welke miljoenen investeringen per jaar noodzakelijk maakt die doorgaans meer bedragen dan 1,25 procent van de afschrijvingen. Daarnaast speelt technologische veroudering bij UTS als telecommunicatiebedrijf een grote rol, waardoor een veroudering kan plaatsvinden zonder dat een investering al is afgeschreven. Daarnaast zal een beslissing van de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) voor hogere investeringen vertragend werken, met alle gevolgen van dien voor de bedrijfsvoering van UTS. Dit levert voor UTS een volstrekt onwerkbare situatie op. Bovendien bestaat de AVA niet alleen uit het Land Curaçao, waardoor de andere landen, zijnde minderheidsaandeelhouders, betrokken moeten worden bij een proces dat voor hun geen wettelijke vereiste is.”

De landsverordening beperkt overheidsnv’s ook tot het doen van reclame tot 2 procent van de operationele begroting. Maar zo voert UTS aan:

,,UTS opereert in een markt met hoge concurrentie tussen de spelers en is daardoor, net als haar concurrenten, voor een groot deel afhankelijk van reclame en advertenties om haar doelgroep te bereiken. Een beperking in de reclame- en advertentiekosten zal averechts werken op de omzetgeneratie en dus de inkomsten van UTS.”

Sponsoring wordt ook beperkt, maar UTS voert aan dat telecombedrijven hun merk vooral bij publieke evenementen willen promoten, omdat mobiele telefoons en internet nu eenmaal massagoederen zijn. Ook daarin beperkt worden, ziet het telecombedrijf dus niet zitten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties