AD | Ob omhoog bij eliminatie van schakels

Regering maakt werk van inning overdrachtsbelasting

Ob omhoog bij eliminatie van schakels

Willemstad – Als in het stelsel van de omzetbelasting (ob) de schakels worden geëlimineerd, dat wil zeggen dat niet langer ob over ob wordt geheven, zou het heffingspercentage wel flink omhoog moeten om dezelfde belastingopbrengst te realiseren.

Er is echter nog géén besluit, benadrukt minister José Jardim van Financiën tegenover het Antilliaans Dagblad. Ochtendkrant Extra berichtte gisteren dat de ob 11 procent zou gaan bedragen. De ob is nu nog 6 procent over verkochten producten en geleverde diensten. Die 11 procent zou tot bezorgdheid hebben geleid in bepaalde kringen van het bedrijfsleven.

Het is echter ook de zakenwereld die al jaren klaagt over de schakels bij het ob-stelsel, waardoor de uiteindelijke afnemer mogelijk wel ruim het dubbele aan indirecte belastingen betaalt.

Jardim zegt dat op technisch vlak berekend wordt wat het percentage zou moeten worden bij het elimineren van de ongewenste schakels.

,,Daarvoor hebben wij de Nederlandse Belastingdienst om assistentie gevraagd.”

De bewindsman: ,

,Wat het zou moeten worden, kunnen wij dus nog niet zeggen.”

Als deze krant verder aandringt, zegt Jardim:

,,Als de vraag is of de ob 11 procent gaat worden, is het antwoord dus dat we die vraag nog niet kunnen beantwoorden. De technici moet de berekeningen nog afronden.”

Als er een wijziging komt, is dit niet met het doel om meer belastinginkomsten voor de overheid te generen en zal alles worden gedaan personen met een kleine portemonnee zo veel als mogelijk te ontzien.

De eventuele verandering is om de altijd – sinds de afschaffing van de aanvankelijke algemene bestedingsbelasting (ABB) – verfoeide opeenstapeling van ob tegen te gaan. In dat geval gaat Curaçao richting een btw-stelsel (belasting over de toegevoegde waarde).

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Ob omhoog bij eliminatie van schakels

  1. Hele OB opheffen en gewoon 2 BTW tarieven invoeren. Bedrijven krijgen betaalde btw terug en ontvangen btw moeten ze afdragen, kan niet simpeler. Wat verkocht is kan eenvoudig worden gecontroleerd tussen aan- en verkoop. Koop je structureel meer in dan dat je op papier verkoopt dan is er iets goed fout oftewel het is makkelijker te controleren. Afdracht van btw alleen wanneer de rekening is betaald, niet wanneer de rekening is verstuurd.

  2. Felix D. Pinedo

    Diverse goederen worden belast met de door de diverse schakels doorgevoerde OB-heffingen. Dus er is sprake van geaccumuleerde OB-heffingen, die uiteindelijk resulteren in 6% max. 9% OB bij de consument. Feitelijk zullen die 6% en 9% OB-heffing na het opheffen van die schakels lager moeten uitkomen. Dat is de logische denkwijze. Praktijk is dat de overheid de misgelopen OB bij de diverse schakels op de consument wil verhalen. Hetgeen dient plaats te vinden is het opheffen of verminderen van geaccumuleerde OB-heffingen. Dus een verlaging van de OB in de distrubitielijn van producten in de diverse schakels naarmate deze dichter bij de consument komt. Pak degenen die de OB-heffing niet afdragen aan zoals in het geval van de toko’s en de logeergastenbelasting die in de meer dan 100 miljoen guldens loopt.

  3. caribbeancynic

    OB gaat niet omhoog maar wordt vervangen door BTW. Uiteraard worden in beide gevallen andere percentages gehanteerd. OB is lijkt 6% maar is bij 2 tussenschakels meer dan 20% (de niet verrekenbare OB op huur, elektriciteit, etc meegerekend). Vergeet die 11% maar.
    Uiteraard maakt BTW wel pijnlijk duidelijk hoeveel belasting er in werkelijkheid wordt geheven. Dat is ook waarom de politiek zo aarzelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *