AD | Oktober topmaand toerisme

Curaçao verwelkomde 11 procent meer verblijfstoeristen | Jeu Olimpio

Willemstad – Oktober was voor het Curaçaose toerisme, met een stijging van 11 procent meer verblijfstoeristen, een zeer goede maand. Bovengemiddeld goed, want in de eerste tien maanden van dit jaar bedroeg de groei 6 procent.

Beide voor Curaçao voornaamste toeristenmarkten – Nederland en de Verenigde Staten – presteerden opnieuw beter: in oktober kwamen er 12 procent meer Nederlandse toeristen, volgens het toeristenbureau CTB vooral in verband met de populaire herfstvakantie, en vanuit de VS bedroeg de toename 11 procent.

‘Year to date’, dat wil zeggen van januari tot en met oktober, registreerde CTB ook al dubbele groeicijfers uit beide landen: 11 procent vanuit het Europese deel van het Koninkrijk en maar liefst 18 procent vanuit Uncle Sam.

In absolute cijfers is Nederland verreweg de belangrijkste toeleverancier van bezoekers aan het eiland. Ruim vier op de tien verblijfstoeristen op Curaçao komt uit Nederland. De VS volgt op de tweede plaats met een aandeel van 15,2 procent. Duitsland levert 5,5 procent. Canada is goed voor bijna 5 procent van alle bezoekers. En Colombia 3,9 procent.

Uit Colombia kwamen in oktober bijna twee keer zoveel gasten, namelijk 99 procent meer. En het toeristenbureau registreerde 22 procent meer Brazilianen in oktober. Dat is mede het gevolg van meer vliegtuigstoelen van zowel Avianca als Copa.

De Zuid-Amerikaanse markt steeg vorige maand met 26 procent, ondanks opnieuw een daling – 12 procent – vanuit het door een ernstige crisis geplaagde Venezuela. Dit buurland van Curaçao zit over tien maanden gemeten zelfs op -54 procent.

CTB rekent ook uit wat het economisch effect is van het toerisme: van januari tot en met oktober gaat het dan om 514 miljoen dollar aan directe inkomsten voor de lokale economie. Bijna de helft daarvan, om precies te zijn 47 procent, is afkomstig van bezoekers uit Europa: 241,5 miljoen dollar. Noord-Amerika levert Curaçao 118,4 miljoen dollar op, Zuid-Amerika 87 miljoen dollar en de Caribische regio 67 miljoen dollar.

In totaal verwelkomde Curaçao in oktober 35.551 verblijfstoeristen en in de eerste tien maanden 345.282. Naast verblijfsbezoekers zijn er nog de dagjesmensen aan boord van cruiseschepen. Dat waren er bijna 50.000 in oktober.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Oktober topmaand toerisme

  1. Er zijn momenteel weinig hotels op Curacao. Waar verblijven al die toeristen dan?

  2. Toerisme is met 11% meer verblijfstoeristen gegroeid, de vraag is, waarom hebben we de Jamaican, Paul Pennicook tegen een astronomische salaris als nieuwe directeur van CTB nodig? Het lijkt inderdaad alsof Steven Martina zijn vriendje een gunst wilde bewijzen.

  3. Abraham Mossel

    CTB, het blijven pathologische beroeps leugenaars, toveren met getallen die niet te controleren zijn, alleen maar om hen dik betaalde salaris te behouden, deze figuren trekken heel het eiland leeg met hun leugen’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *