AD | Olietanker voor kust Bullenbaai

Er bestond gisteren veel onduidelijkheid over de tanker, die onder Liberiaanse vlag vaart, en wat deze in Curaçaose wateren doet | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De olietanker Diamondway lag gisteren voor de zuidkust van Curaçao, volgens Marinetraffic met als bestemming de olieterminal bij Bullenbaai.

Dezelfde website meldt dat het schip op donderdag 10 oktober arriveerde, nadat het op 9 oktober vanuit Amuay in Venezuela was vertrokken. Amuay is de haven waar ook de grote Paraguaná-raffinaderij van Petróleos de Venezuela (PdVSA) staat.

Er bestond gisteren veel onduidelijkheid over de tanker, die onder Liberiaanse vlag vaart, en wat deze in Curaçaose wateren doet. Overheids-nv Curoil, belast met de lokale distributie en leverantie van brandstof, is niet op de hoogte. Ook Refineria di Kòrsou (RdK), eveneens van de overheid, is niet geïnformeerd.

De woordvoerder van Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van PdVSA, heeft geen informatie over het schip. Toch lijkt alles erop te wijzen dat Diamondway hier is voor de Isla-raffinaderij. Tussen Bullenbaai en Isla is er een oliepijpverbinding.

Havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) verwijst voor antwoorden naar de lokale agent Rocargo Services. Een medewerker van Rocargo bevestigt de aanwezigheid van Diamondway voor de kust en dat het hiervoor uit Amuay afkomstig is met de bedoeling aan een van de pieren van Bullenbaai aan te meren, maar ‘uit voorzichtigheid’ zegt hij er ‘in dit stadium verder niets over’. Ook op de vraag of de tanker voor Refineria Isla komt, kan de medewerker geen mededelingen doen.

Het is maanden geleden dat een tanker met ruwe olie Curaçao aandeed. Reden waarom de Isla-raffinaderij vrijwel droogstaat en de facto platligt. Dit komt omdat de toevoer van olie is opgehouden door een combinatie van factoren: Venezuela produceert minder ruwe olie, het land en staatsoliebedrijf PdVSA kampen met astronomische schulden en als gevolg daarvan beslagleggingen en de sancties van de Verenigde Staten zorgen ervoor dat het nationale petroleumconcern van Venezuela nog nauwelijks uit de voeten kan. De gevolgen daarvan merkt Curaçao al bijna anderhalf jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Olietanker voor kust Bullenbaai

  1. De Waarheid.

    Abraham Mossel, waar hebt u het vandaan?

  2. JohnJohn Bash

    Haalt idd de laatste druppel olie op richting Cuba. Kan er geen beslg worden gelegd door Curaçao?

  3. Abraham Mossel

    Zijn ze hier (regering & co) nou zo achterlijk of stom, of zijn ze blind daar in Fortie, elke boeren lxl kan toch op ze boerenklompen aan voelen dat een lege olie tanker geen olie komt brengen bij een stil liggende raf, maar de laatste druppels olie komt weg halen om nog ff gauw Maduro & Co zijn zakken te latten vullen als Trump er geen stokje voor steekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *