AD | OM tekent cassatie aan in ‘Saffier’

Nog niet zeker: AG stelde termijn zeker en neemt zijn tijd om het vonnis te bestuderen

Willemstad – Het Openbaar Ministerie heeft cassatie aangetekend in de zaak Saffier, waarbij oud-president-directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wordt verdacht van belastingfraude in de privésfeer.

De Juan Duarte vsbo-school is vrij van asbest. Na de kerstvakantie krijgen de vsbo-leerlingen weer les in hun eigen gebouw. Links op de foto

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd tegenover deze krant. Het is daarmee nog niet zeker of het OM de gang naar de Hoge Raad doorzet, maar op deze manier is het zeker dat het aantekenen van cassatie binnen de vastgestelde periode van twee weken gebeurt.

,,De advocaat-generaal neemt zijn tijd om het vonnis grondig te bestuderen”,

aldus de reactie van het OM. Vorige week deed het Hof uitspraak in de zaak en werd Tromp – evenals in eerste aanleg – integraal vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.

Tromp werd belastingfraude in de privésfeer – met zijn pensioenstichting ETP (Emsley Tromp Pensioenen) – ten laste gelegd. Hij zou volgens het OM van 2006 tot en met 2014 opzettelijk onjuist – te laag – aangifte hebben gedaan van de inkomstenbelasting. In dit kader werd op 10 augustus 2016 onder leiding van de rechter- commissaris en in aanwezigheid van de officier van justitie een huiszoeking verricht in de woning van de voormalige directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het OM eiste een taakstraf van 240 uur of een vervangende hechtenis van 120 dagen en een geldboete van 10 miljoen gulden. Anders dan het Gerecht in Eerste Aanleg was het Hof bij de uitspraak van vorige week van oordeel dat niet buiten redelijke twijfel is komen vast te staan dat de aangiften inkomstenbelasting 2006 tot en met 2014 onjuist zijn gedaan, zoals het Openbaar Ministerie ten laste heeft gelegd.

,,Reeds om die reden dient de verdachte te worden vrijgesproken”, aldus het Hof. ,,Maar zelfs als ervan wordt uitgegaan dat de aangiften onjuist zijn gedaan, kan niet buiten redelijke twijfel worden vastgesteld dat, zoals de verdachte door het Openbaar Ministerie wordt verweten, het aan zijn opzet is te wijten dat deze aangiften onjuist zijn gedaan.”

De verdediging van Tromp uitte tijdens de inhoudelijke behandeling van deze zaak en ook bij de uitspraak van het Hof vorige week de hoop ‘dat het OM het hierbij laat en geen beroep in cassatie instelt, want – zoals bij pleidooi gesteld – ‘enough is enough!’. Het OM kondigde eerder al de zaak Saffier 2 aan, waarbij onderzoek zou worden verricht naar verdenkingen van corruptie en witwassen door Tromp.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *