29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Ombudsman miskend

HomeMediaAD | Ombudsman miskend
Ombudsman miskend

Willemstad – De ombudsman voelt zich als instituut miskend, waar het gaat om aanbevelingen die het doet aan de regering.

De regering reageert namelijk mondjesmaat, terwijl in de wet duidelijk staat beschreven dat ‘een bestuursorgaan altijd moet reageren op aanbevelingen van de ombudsman’. Uitgelegd wordt: ,,Een aanbeveling van de ombudsman is niet bindend. Ingevolge de Landsverordening ombudsman is een bestuursorgaan echter steeds verplicht om gemotiveerd aan te geven in hoeverre het een aanbeveling van de ombudsman wel of niet zal overnemen. Een aanbeveling is dus niet vrijblijvend.” Het is een ‘zeer belangrijk uitgangspunt’ bij het meten van de effectiviteit van het instituut, zo staat in het onlangs aan de Staten aangeboden jaarverslag 2017.

In 2015 werden er twee rapporten geschreven met daarin dertien formele aanbevelingen. ,,De overheid heeft in nul procent van de gevallen schriftelijk aangegeven de aanbevelingen van de ombudsman wel of niet te zullen overnemen.”

Ook heeft de ombudsman in 2015 één zorgbrief geschreven aan een minister, waarop geen reactie is gekomen. In 2016 gaat het ietsje beter. Dan doet de ombudsman in twaalf rapporten zeventien aanbevelingen. Ook worden er drie zorgbrieven geschreven. De ombudsman heeft in 8,33 procent van de gevallen een schriftelijke reactie ontvangen op de rapporten en op twee van de drie geschreven zorgbrieven.

,,Nog afgezien van de negatieve gevolgen die het niet halen van de vastgestelde norm voor de effectiviteit van het instituut heeft, betekent het vorenstaande dat degene die een verzoek heeft ingediend bij de ombudsman in principe niet tot zijn recht komt, zelfs nadat het proces bij de ombudsman is afgerond. Het behoeft geen betoog dat de kwaliteit van het bestuur door deze ontwikkeling in het gedrang kan komen”, zo concludeert de ombudsman dan ook. Het instituut wil daarom nader onderzoek doen naar de oorzaak van deze situatie om deze te kunnen verbeteren. Zo zal onderzocht moeten worden in hoeverre de aanbevelingen van de ombudsman ook uitvoerbaar zijn en naar de capaciteit van de overheid om daadwerkelijk uitvoering te geven aan de door de wetgever bepaalde norm.

Een groot deel van de klachten die bij de ombudsman wordt ingediend, wordt doorgaans opgelost door middel van een interventie bij de ambtelijke organisatie van de overheid. De interventie vindt over het algemeen telefonisch of via e-mail plaats en is er voornamelijk op gericht om een snelle en praktische oplossing te vinden voor mogelijke knelpunten waarmee de rechtzoekende burger of het rechtzoekende bedrijf zit. In sommige gevallen kiest de ombudsman ervoor om de formele weg te bewandelen door zijn conclusies en aanbevelingen in een rapport (of zorgbrief) vast te leggen. Hier wordt dus niet serieus genoeg mee omgegaan, zo vindt de ombudsman.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Zoveel rapporten en 8,33 procent response zo veel.. wow die guy leest geen 4 kranten s. ochtends.
    Maar he Maurice onze Secretaris Generaal van het Ministerie van GMN heeft een personeel zaken achtergrond en zo zijn er nog een paar. Personeels zaken is super belangrijk hier op Curaçao belangrijk je schopt t ver daar mee hier. Je bepaald wel wie wordt aangenomen en wie niet en je selecteert mensen persoonlijk. Een beetje personeel zaken is ook vaak bysite van iemand belangrijk. Beetje respect dus.
    Ja Lips vond het niet meer leuk om met pistool in bikini rond te lopen, elke dag op de beech is leuk maar echt groot is het niet hier en iedereen die je in de bak zet heeft familie of bekenden die je op straat tegenkomt. En hier kom je met je neus is de krant dus iedereen kent je ook meteen. Anonimiteit nul.

    ——–Voor de redactie ——–
    Kunnen jullie die wordpress spelling checker niet op Nederlandse zetten.. Ik word gek van al die rode woorden die soms uit zichzelf naar Engels verbeteren en verspringen zonder dat je het ziet.
    Functions.php en anders in het settings menu.

  2. Vanaf het moment dat het rapport van ex-ombudsman Alba Martijn m.b.t. toenmalig gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels een politiek getouwtrek werd heeft de functie Ombudsman aan waarde en effectiviteit ingevoerd. Aan de hand van het rapport was de positie van Wiels niet meer houdbaar. Maar wat gebeurde er Asjes trad af en Whiteman nam Wiels mee naar de Paus.

  3. Inderdaad, de ombudsman is als het hoofd personeelszaken op kantoor: beiden worden door niemand serieus genomen en je wordt het pas als je helemaal niets anders kunt.

    Overbodige functie, ombudsman: via de rechter kun je je gelijk halen.

    Dat is als je niet de pech hebt dat die rechter Irma Lips is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties