AD | OMT: Beperkt aantal toeristen

RIVM: Bij openstellen grenzen wel risico herintroductie coronavirus | Persbureau Curacao

Willemstad – Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de Caribische delen van het Koninkrijk ‘ervaring op te gaan doen met relatief beperkte aantallen toeristen’.

Met andere woorden: het toerisme weer langzaam op te starten. Het advies is daarbij dat de activiteiten en daarmee het ‘contact met de lokale bevolking beperkt worden’ en dit ‘geleidelijk uit te breiden dan wel in te perken’. Dit schrijft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de ministers van Gezondheid van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland (in verband met de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Het OMT realiseert zich dat het voor bestuurders een ‘groot dilemma’ is om prioriteit te geven aan economische activiteiten versus volksgezondheidsrisico’s. Echter, het OMT kan naar eigen zeggen alleen uit een medische/epidemiologische/microbiologische invalshoek adviseren.

Het team benoemt de risico’s van sommige potentiële keuzes en adviseert – indien toeristen worden toegelaten – risicoreducerende maatregelen en goede voorbereidingen te treffen om een mogelijke uitbraak sneller te kunnen detecteren.

,,Het OMT concludeert dat bij het openstellen van de grenzen het niet de vraag is of, maar vooral wanneer en in welke mate er sprake is van herintroductie van het virus. Het openstellen van de grenzen voor toeristen (uit landen waar de transmissie op grote schaal plaatsvindt) zal namelijk altijd leiden tot het introduceren van het coronavirus in het ontvangende land”, schrijft Van Dissel.

Het risico hierop is sterk afhankelijk van de epidemiologische situatie in het land waar de toeristen vandaan komen. ,,Deze epidemiologische situatie verandert met de tijd. Het risico op introductie en transmissie is sterk afhankelijk van de keuze voor welke toeristen de grenzen worden opengesteld.”

De kans op een toerist met Covid-19 is momenteel 10 tot 50 keer zo hoog als deze uit de Verenigde Staten komt dan als hij uit bijvoorbeeld Nederland afkomstig is. ,,Met de keuze voor het openstellen van grenzen voor toerisme is het van belang hiermee rekening te houden.”

Vandaar het advies ‘selectiebeleid toe te passen’ voor landen waaruit toeristen worden toegelaten. Verder om triage van passagiers uit te voeren voor vertrek door middel van vragenlijsten en moleculaire testen en beoordeling direct na aankomst.

Daarnaast om goede afspraken te maken met de industrie over hygiëne en afstandbeperkende maatregelen en deze strak te controleren; laagdrempelig testbeleid en intensief bron- en contactonderzoek bij beroepsgroepen die in aanraking komen met toeristen te implementeren; en ‘de bevolking zorgvuldig te informeren’ over en voor te bereiden op de risico’s die met de komst van toeristen worden geïntroduceerd en de gedragsmatige aanpassingen die gewenst zijn om de risico’s te verlagen.

Het advies is opgesteld na het derde OMT Cariben van 29 mei. Voor dit OMT waren vertegenwoordigers van de public health, de medisch microbiologische laboratoria, de ziekenhuizen en de ambulancezorg uitgenodigd van de vier landen van het Koninkrijk.

Het OMT stelt wel randvoorwaarden, namelijk om zorg te dragen voor een adequate testcapaciteit op het eiland zelf, waarbij snelle uitslagen worden gegarandeerd; en verder zorg te dragen voor een adequate capaciteit van de publieke gezondheidszorg en in het bijzonder de infectieziektebestrijding.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | OMT: Beperkt aantal toeristen

 1. Mogen we er vanuit gaan dat Corona, zeg ,eenjaar of 3 rond blijft waren. Misschien wel veel langer.
  Kunnen we de grenzen 3 jaar dicht houden?
  Ik denk niet dat we die mogelijkheid hebben. We hebben niet de natuurlijke bronnen om een geïsoleerde economie mogelijk te maken. Ik denk ook niet dat Nederland het eiland nog 3 jaar, of langer, wil of kan sponsoren.
  Zelfs al zouden we op het eiland, het ambtenaren apparaat afslanken en efficiënt maken, de overheids NV’s efficiënt maken, loon reducties toepassen en een bestuur krijgen dat 100% integer is.
  Alle dingen waar we van mogen dromen maar niet hoeven te verwachten.
  Dan nog gaan we tekort aan deviezen krijgen.
  Zelfs als de grenzen open gaan is, voorlopig, het massa toerisme niet terug.
  Er moet een nieuwe industrie opgezet worden. Daarvoor is kapitaal nodig. Dat kapitaal komt niet met gesloten grenzen.
  Dat kapitaal komt overigens ook niet met onze elite.
  Open de grenzen maar eerst, we moeten leren leven met corona. En hopelijk kan het eiland zich ontdoen van hun elite. Dan hebben we weer een kans.

 2. Reminder

  Verdubbeling geconstateerde besmettingen sinds beleid in Nederland ook ‘testen, testen, testen’ is https://www.ad.nl/binnenland/verdubbeling-geconstateerde-besmettingen-sinds-beleid-in-nederland-ook-testen-testen-testen-is~a29c1fa4/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

  UPDATE/VIDEO

  Sinds er in Nederland een nieuw, ruimhartig testbeleid is – waarbij mensen al bij een verkoudheid of niezen getest kunnen worden, is het aantal geconstateerde besmettingen verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Sinds 1 juni zijn er bijna 17.500 test uitgevoerd en in totaal dertigduizend afspraken gemaakt.

 3. Het is dus dweilen met de kraan open. artsen, ziekenhuizen, epidemiologen doen hun uiterste best, werken dag en nacht, laten hun gezinnen alleen thuis, komen ‘s morgens even poolshoogte nemen, geven hun vrouw en kinderen een kus, nemen een douche, kleden zich vlug om, eten vlug vlug een stukje brood, geven hun vrouw weer even een kort kusje, stappen in hun auto, zwaaien even, gooien nog een kusje en rijden weg naar hun werk, wie weet kan hij (misschien?) een dutje doen in het ziekenhuis, of misschien zelfs de corona oplopen. Al hun werk voor niets met het te vroeg openstellen va de grenzen…..RIVM heeft gelijk, maar het woord “wel risico” staat niet op z’n plaats, het moet zijn: stellig, met alle zekerheid herintroductie coronavirus. Het is binnenkort erop of eronder. Tot nu toe is het 1-0 voor de corona, en dat, vóór de pauze…..tweede helft gaat binnenkort beginnen…

 4. Toeristen die uit Nederland komen staan toch soms 2 uur in de rij voor immigratie. in die 2 uur kan men meteen Corona testen doen!

 5. Joep Meloen

  Juist, dat is dus precies hetgeen ik al tijden aangeef.
  Haal de toeristen terug en 100 % zeker krijg je dan ook weer corona op het eiland. Met het totale gebrek aan discipline en het ontbreken van mondkapjes, handschoenen etc is een snelle verspreiding onder de lokale bevolking ook 100 % gegarandeerd.
  En het gevolg daarvan is dat we weer met z’n allen in een lock down gaan.

  Doen we dat niet dan gaan we Brazilië en Mexico achterna, waar men ook niets wilde doen om corona te beperken en daar zijn nu iedere dag rond de 1500 doden.

  Gaan we mondjesmaat toeristen toelaten dan heeft 90 % van de bedrijven in de toeristische sector er overigens helemaal niets aan. Ze zullen geen toerist zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *