AD | Ontslag Ctex-topman

Ontslag voor Ceo Ctex Anthony

Ontslag voor Ceo Ctex Anthony

Willemstad – Ctex-ceo Anthony de Lima, die eerder door de general board van Curaçao Technology Exchange (Ctex) was geschorst, is onlangs ontslagen.
Vandaag dient een rechtszaak van De Lima tegen Ctex, bedoeld om zijn schorsing aan te vechten, maar vermoedelijk zal de procedure nu ook in het teken staan van het recente ontslag als hoogste baas van het datacenter te Mahuma dat amper een jaar geleden de deuren officieel opende.
De schorsing volgde op 15 januari, nadat deze krant op 10 januari onder de kop ‘Nepbrieven Ctex’ onthulde dat zes letters of intent (LOI’s) van vooraanstaande buitenlandse ondernemingen in het officiële businessplan van Ctex volledig gefabriceerd en dus vervalst bleken. Ctex is (groten)deels gefinancierd met gemeenschapsgelden, onder andere door grootaandeelhouder overheidstelecombedrijf UTS.
De general board, waar De Lima aanvankelijk voorzitter van was naast zijn functie als ceo en (aanvankelijk enig) lid van de executive board, gelaste direct een onderzoek en stelde hem op non-actief omdat De Lima de authenticiteit van de brieven niet kon aantonen. Hijzelf bleef altijd volhouden niet bij de vervalsing betrokken te zijn geweest en nooit van de vervalsingen te hebben geweten.
Dat laatste wordt betwijfeld, aangezien de kwestie al eind 2013 speelde in een rechtszaak tussen Ctex en een ex-werknemer, die naar eigen zeggen geen contact mocht opnemen met de zes bewuste concerns van de LOI’s. Aandeelhouders noch kredietverstrekkers werden geïnformeerd.
Het ontslag is van 9 maart jongstleden. De Lima zelf zou niet bij die bijeenkomst zijn geweest, maar hij heeft schriftelijk geprotesteerd. Zelf reageren De Lima en zijn advocaat al enige tijd niet meer op vragen van het Antilliaans Dagblad, maar uit welingelichte bronnen blijkt dat hem onder andere ‘mismanagement’ en ‘misleiding’ wordt verweten, maar ook zijn er issues met zijn declaraties en salaris. De kredietverleners zijn intussen op de hoogte gesteld.
De zaak van De Lima tegen Ctex staat los van het onderzoek naar de vervalsingen en mogelijk andere onregelmatigheden in onder andere het businessplan. Daarvoor is onder andere de forensische tak van Deloitte Amsterdam ingeschakeld.
Bij de realisatie van datacenter Ctex te Mahuma zijn naast UTS, ook aandeelhouders Girobank en de met publieke middelen gefinancierde Stichting Ontwikkeling Projecten Logistieke Sector betrokken; en als externe financiers Giro, MCB, Orco, PSB, Aruba Bank, ontwikkelingsbank Obna, pensioenfonds APC en de Aruban Investment Bank (AIB) als agent.
Na het bekend worden van de vervalsingen, bleef De Lima lange tijd het belang van de brieven bagatelliseren. De LOI’s zouden voor investeerders en financiers van het project niet belangrijk zijn geweest voor hun beslissing om miljoenen in Ctex te steken. De general board denkt daar anders over. Ctex wordt in de executive board momenteel aangestuurd door Randell Hato en Mihaila Hansen, beiden uit de financiële top van UTS.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *