AD | ‘Op korte termijn’ partner UTS

‘In belang van lokale economie’ | Extra

Willemstad – United Telecommunication Services (UTS) verwacht op korte termijn al een strategische partner te krijgen en gaat daarom deze maand nog over tot een betaling van 14,175 miljoen gulden dividend aan de overheid.

Dat blijkt uit een brief van de overheids-nv aan haar aandeelhouders, die deze krant in handen heeft. De regering heeft het schrijven als bijlage meegestuurd bij de brief aan het College financieel toezicht (Cft) en zo heeft minister van Financiën Kenneth Gijsbertha het Cft er mede van kunnen overtuigen dat de tekorten in de begroting gedekt zullen worden. UTS is op 11 september namelijk akkoord gegaan met de betaling van 42 miljoen gulden aan dividend, verdeeld over verschillende tranches, aan de landen Curaçao (87,5 procent) en Sint Maarten (12,5 procent).

En zoals deze krant eerder al meldde is het moment van de uitkering van deze reservering afhankelijk van privatisering van het bedrijf. Ofwel van de ‘aandelenoverdracht aan een derde partij’, zoals directeur van UTS Paul de Geus het in de brief omschrijft. Vooruitlopend op die ontwikkelingen, maakte De Geus eerder al bekend dat een voorschot van 3 miljoen zou worden betaald, waarvan ruim 2,6 miljoen is bestemd voor Curaçao.

Nu wordt in de brief aan de aandeelhouders ook gemeld dat de werkzaamheden voor het verkrijgen van een strategische partner al in volle gang zijn en naar verwachting ‘op korte termijn kunnen worden afgerond’. Op basis van die ontwikkelingen heeft UTS, na intern beraad met onder meer de Raad van Commissarissen, een betaalschema opgesteld. Daarin staat dat de eerste 14,175 miljoen gulden nog in oktober 2018 overgemaakt zal worden aan de overheid.

Vervolgens zal in maart 2019 een tweede tranche van 13.912.500 gulden worden betaald en in juni 2019 het laatste deel van eveneens 13.912.500 gulden. Samen goed voor de toegezegde 42 miljoen. Dit schema is echter wel onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en eventuele vorderingen en ‘is mede gerelateerd aan het feit dat de werkzaamheden die zien op het verkrijgen van een strategische partner voor UTS zodanig voortgang boeken dat UTS voorziet dat zij op korte termijn een strategisch partner krijgt’.

Vorige week werd bekend dat UTS in 2017 31 miljoen gulden verlies heeft geleden. Om desondanks toch aan de dividenduitkering te kunnen voldoen, heeft de directie van UTS nog enkele aanpassingen gedaan en projecten getemporiseerd – die volgens het strategisch plan 2016-2021 uitgevoerd hadden moeten worden – om aan de dividenduitkering te kunnen voldoen. Zo meldde het bedrijf gisteren.

‘In belang van lokale economie’

United Telecommunication Services (UTS) is naar eigen zeggen net zo bezorgd om de economie van Curaçao als elke burger en politicus. Dat is volgens de overheids- nv de reden geweest om akkoord te gaan met de betaling van 42 miljoen gulden aan dividend. ,,UTS doet dit op een verantwoorde wijze, waarbij de bedrijfsvoering gewoon door kan gaan en de nodige investeringen gedaan kunnen blijven worden om de kwaliteit van dienstverlening aan onze klanten te kunnen garanderen”, aldus een bericht van het telecombedrijf.

,,Bezuinigingen van de overheid of het verhogen van de prijzen heeft uiteindelijk alleen nog maar meer negatief effect op de koopkracht en de economie. En ook daar wordt de bedrijfsvoering niet beter van”, zo redeneert UTS.

UTS heeft in 2017 31 miljoen gulden verlies geleden, en dat heeft volgens het bedrijf vooral te maken met de slechte economie op zowel Curaçao als Sint Maarten. Om toch aan de dividenduitkering te kunnen voldoen, heeft de directie van UTS enkele aanpassingen gedaan en projecten getemporiseerd die volgens het strategisch plan 2016-2021 uitgevoerd hadden moeten worden. Telecommunicatie en bereikbaarheid zijn belangrijk voor de moderne samenleving.

,,Daarom staan we garant voor het leveren van goede telecommunicatieservice. Het is dus wel belangrijk dat het bedrijf kan blijven investeren. Als het economisch zo blijft doorgaan, dan zal UTS evenwel niet meer kunnen voldoen aan de eisen van de aandeelhouder (lees: overheid)”, zo wordt aangevoerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | ‘Op korte termijn’ partner UTS

 1. Fred Schiedam

  “Vorige week werd bekend dat UTS in 2017 31 miljoen gulden verlies heeft geleden. Om desondanks toch aan de dividenduitkering te kunnen voldoen, heeft de directie van UTS nog enkele aanpassingen gedaan en projecten getemporiseerd – die volgens het strategisch plan 2016-2021 uitgevoerd hadden moeten worden – om aan de dividenduitkering te kunnen voldoen.”
  ” ,,UTS doet dit op een verantwoorde wijze, waarbij de bedrijfsvoering gewoon door kan gaan en de nodige investeringen gedaan kunnen blijven worden om de kwaliteit van dienstverlening aan onze klanten te kunnen garanderen”, aldus een bericht van het telecombedrijf.”

  Raadsel: op welke kan je én verlies lijden én dividend uitbetalen, als ook projecten temporiseren én de kwaliteit garanderen? Jammer, dat er geen sprake is van kwaliteit verhogen (bijv. kwaliteitsslag vaste netwerk door overgang op glasvezel).

 2. caribbeancynic

  31 miljoen verlies en dan 42 miljoen uitbetalen aan de aandeelhouder. Dat is verantwoord financieel beleid op zijn Curaçaos. Snelste manier om UTS om zeep te helpen.

 3. Deelneming in UTS. Mooie manier om 600 kilo drugsgeld wit te wassen.

  Overigens is UTS zwaar verliesgevend en is er in Telecom geen droog brood meer te verdienen.

  Tenzij je door Alvin Daal bij Bureau Post bent binnengehaald natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *