AD opinie: de ‘sweep’ van Ivar Asjes

Jeroen Jansen2

Opinie Jeroen Jansen

Statenvoorzitter Ivar Asjes liet onlangs weten dat er een ‘sweep’ plaats had gevonden. En dat is dus geen naam voor een obscuur schoonmaakmiddel maar een bloedserieuze operatie waarbij kamers gecontroleerd worden op afluisterapparatuur.

Daar huur je een gespecialiseerd bedrijf voor in en die gaan dan op z’n James Bonds de plantenbakken in, op zoek naar verdachte apparatuur. En we weten natuurlijk uit de films dat dat helemaal niet meevalt. Ze zetten tegenwoordig een camera in je balpen en in de toiletbril zit afluisterapparatuur. Dat wil je natuurlijk niet.

Dus op zich goed dat Asjes dat eens flink laat uitzoeken. Al betrof het alleen de kamers van de coalitiebroeders, oppositieleden zijn kennelijk voor ‘hen’ die meer willen weten volstrekt oninteressant. En verdomd: er werd ook nog wat gevonden. Althans, volgens Asjes want die beweert dat er in de zaak Sint Annabaai-gate zowaar verdachte apparatuur opgedoken is.

Ik zie ze in mijn verbeelding al de eindeloze draden uit de muur trekken, op zoek naar het andere eind van de verbinding. Waar zou die naartoe leiden? Richting Scharlooweg en de Vertegenwoordiging van Nederland, de plas over naar Caracas? Of toch gewoon de sede van de PAR aan de Fokkerweg? We gaan het nooit weten want de apparatuur is direct na de vondst vernietigd.

Hè, wat jammer nou, en ook wel een beetje flauw van Asjes. Na al die kneuterige verhalen over creditcards en de kwaliteit van onze restaurants was ik wel toe aan een sappig verhaal over contraspionage, hi-tech apparatuur, mooie mannen in pak en femme fatales in bed. ‘Shaken, not stirred please!’.

We moeten nu wachten op de volgende vondst, ondertussen wantrouw ik elke achterkant van een scheurkalender. Ik wist helemaal niet dat wij ‘sweepten’. Wist u het? Kennelijk is het een heel gebruikelijke procedure. Want de oppositie had er wel wat over te zeggen, maar dat ging alleen maar over degene die ‘sweepte’ en waarom zij niet ‘gesweept’ waren. ‘Ik word gesweept dus ik besta’, zoiets.

Dus helemaal geen opmerking over ongepaste paranoia. Er ging ook geen wenkbrauw omhoog toen Asjes de link legde met mogelijke eerdere infiltratiepogingen van de Nederlandse overheid. Dat vinden we kennelijk prima in te passen in ons wereldbeeld.

Sinds Wikileaks zijn we allemaal overtuigd dat niemand onbelangrijk genoeg is om buiten een complottheorie te vallen.

Wantrouw een buurland, wantrouw een partij, wantrouw je echtgenoot. En als je bakker ineens een dubbeltje minder rekent voor een halfje bruin dan kun je er op rekenen dat ergens een tarweboer met een prop katoen in z’n mond naar een felle lamp moet staren. Dat is de realiteit anno 2011.

Ik weiger in dat beeld mee te gaan. Waar is verdorie het eiland gebleven waar je op de porch zaken deed en bij de snèk de politiek volgde? We dreigen in de greep te raken van angst en wantrouwen.

We importeren complotten over ‘New World Order’, Bilderberg-groep en Zeitgeist naar ons eiland en wanen ons een belangrijke schakel in een wereldsysteem waar niemand de voor of de achterkant van kent. En als de namen die ik noemde u niks zeggen dan bent u onwetend en een weerloos slachtoffer.

Enige remedie is dan een YouTube-behandeling en na zestien filmpjes bent u alert genoeg om het Grote Gevaar te herkennen. Kunt u het rijmen met gemeenschapszin, de straat als familie, de knusse kneuterigheid van ons eilandje? Ik niet.

Prima om wat scherper naar de wereld om ons heen te kijken, maar laten we onze eigen identiteit niet uit het oog verliezen. Dit nieuwe land kan niet verder bouwen zonder vertrouwen in jezelf en je medeburgers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *