28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD opinie | Parlementaire democratie?

HomeNieuwsAD opinie | Parlementaire democratie?
Asjes is premier af, maar niemand weet waarom  | Foto Persbureau Curacao
Asjes is premier af, maar niemand weet waarom | Foto Persbureau Curacao

Ruim een week na het afzetten van de ‘eigen’ minister-president willen de vijf fractieleden van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano (PS) nog altijd geen openheid van zaken geven over de reden(en) van het gedwongen vertrek van Ivar Asjes.

Terecht dat oppositiepartijen zich hier boos om maken, terwijl de drie coalitiepartners van PS zich er erg gemakkelijk van af maken door te stellen zich niet in te laten met ‘interne zaken’ van andere partijen.

Alsof Asjes er zat om enkel de belangen te dienen van Soberano, die 22,7 procent van de stemmen behaalde bij de laatste verkiezingen eind 2012. De ‘primus inter pares’ (Latijn voor de eerste onder zijns gelijken) zit er zelfs niet enkel voor de regeringspartijen PS, PAIS, PNP en Sulvaran (samen goed voor een nipte meerderheid van circa 51 procent van de kiezers), maar – als het goed is – voor de gehele bevolking van Curaçao. En toch beslissen vijf leden (van de 21), waarvan het nog maar de vraag is of alle vijf echt op dezelfde lijn zitten, op een achternamiddag dat de premier het veld moet ruimen en wel per direct. Waarom?

Die vraag wordt eenvoudigweg niet beantwoord. Hoezo transparantie? Hoezo afleggen van verantwoording? Hoezo checks and balances? Hoezo parlementair stelsel? Deze wordt met voeten getreden. Als in een absoluut regime is het ‘de partij’ die bepaalt.

Deze achterkamertjespolitiek wordt in ontwikkelde landen verfoeid. Terecht. Gekozen politici dienen op continue basis in contact te zijn en blijven met hun achterban en te communiceren over hun handelingen en besluitvorming. Om daarmee constant hun (tijdelijk) verkregen macht te legitimeren; rechtmatig te maken. Met hun onderonsjes vervreemden bestuurders zich echter van hun aanhang. Natuurlijk zijn er altijd zaken die een partij liever binnenshuis houdt en oplost, maar die aanpak werkt niet met het heen sturen van de eerste minister van een land.

De handelwijze van de vijf PS-fractieleden Córdoba, Cijntje, Ravenau, Leonora en Wilsoe druist ook 180 graden in tegen de aanpak van de man aan wie zij hun Statenzetel te danken hebben; ex-leider Helmin Wiels. Wiels schopte, schoffeerde en beledigde en schrok zelfs niet terug voor verbaal geweld, maar noemde wel man en paard.

Door als fractie dat na te laten ten aanzien van het afzetten van de eigen premier – de nummer twee op de kandidatenlijst van PS na Helmin Wiels – laadt de stuurloze partij de verdenking op zich een buitengewoon ernstig geheim met zich mee te dragen.

Een geheim dat zelfs de uitgekauwde en verslagen Asjes kennelijk niet wil onthullen om zich te verdedigen. Niet direct na zijn ontslag bij de gouverneur en ook niet na een paar dagen bedenktijd in de door hem gekochte zendtijd op de radio – veilig zonder lastige vragen van lastige media. Dit is een slechte zaak voor de democratie van Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. ja, ik denk ook dat de dombo”s weer massaal op de Maffia partijen gaan stemmen: MFK/MAN.
    hopelijk komt er bij de volgende verkiezing wel controle op omkoping en foto”s maken in het stemhokje.
    want anders zal er wel eens een maffia meerderheid kunnen komen.
    ook als schotte wel veroordeeld wordt, zal dit kunnen gebeuren.
    de maffia zit diep verankert in de politieke slangenkuil.
    hopelijk houdt NL dan wel zijn rug recht en zal dit niet accepteren.

  2. @AD, nipte meerderheid van 51 % van de stemmen???

    Wat een kolder. De leden van de huidige coalitie beschikken over niet meer dan 40.388 stemmen, versus de 43.666 stemmen die leden van de oppositie vertegenwoordigen.

    Wellicht dat dit “democratie” heet voor een groep hypocrieten op het eiland, maar voor het voetjesvolk is allang duidelijk dat zij een oor aangenaaid is.

    Wedden dat diezelfde hypocrieten morgen moord en brand scheeuwen, en iedereen behalve zichzelf de schuld geven, wanneer datzelfde voetjesvolk de MFK weer in het zadel helpt als protest en afstraffing richten degenen die 4 jaar lang de mond vol hadden van “democratie”, maar in de praktijk gewoon de minderheid vormen.

  3. het macht vacuüm waarin de PS verkeert is een gevaarlijke situatie voor ons Land. Immers de ad interim Minister President B. Whiteman is geen lid van de PS. De onderlinge verscheidenheid van de diverse PS bobo’s en het wantrouwen heeft er voor gezorgd dat de PS geen eigen Kandidaat hebben, ze gunnen elkaar het licht niet in de ogen.
    Met gevaarlijk situatie, wat als de Hr Whiteman een offer krijgt dat hij niet kan weigeren en het ontslag indient van de regering bij de Gouverneur.Staatsrechtelijk is er geen speld tussen te krijgen. Immers als hij dat doet heeft hij geen steun van de PS dus geen meerderheid in de staten.
    Tenslotte hij is de Minister President en kan nieuwe verkiezingen uitschrijven als hij denkt dat het nodig is. Een andere optie is natuurlijk dat hij met PAIS onderhandelingen opent met andere politieke groepen. Laten we eerlijk zijn we hebben ook een regering gehad FOL en PAR dus niks is onmogelijk. Erg gaan weer spannende tijden komen alleen het is niet goed voor ons Land deze politieke onzekerheid.

  4. Voor straf moeten Córdoba, Cijntje, Ravenau, Leonora en Wilsoe het standbeeld van Stuyvesant om beurten in hun tuin zetten.
    Maar: waar is het standbeeld van Stuyvesant?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties