30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Opleverdatum HNO niet erg reëel

HomeMediaAD | Opleverdatum HNO niet erg reëel
Suzy Camelia-Romer vs Sona, the continuing story | Extra

Willemstad – Het door Sona noemen van mei 2018, over iets minder dan twee maanden, als het moment waarop de ruwbouw van het nieuwe ziekenhuis HNO (Hospital Nobo Otrobanda) afgerond zou zijn, geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

Zo verneemt deze krant uit goede bronnen rond minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid en de zogeheten Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT) Stanley Betrian.

Afgelopen week bracht Sona een persbericht uit waarin onder andere wordt verwezen naar een schrijven dat Sona op 20 februari stuurde naar de MRT over de stand van zaken omtrent de opleveringsdata. ,,Conform de plannen van de hoofdaannemer is het nieuwe ziekenhuisgebouw in mei 2018 bouwkundig gereed en start de technische validatie ervan”, aldus Sona in het persbericht. De technische oplevering staat gepland voor medio augustus 2018.

Dit laatste blijkt de vereiste contractafspraak te zijn. Het noemen van mei in diverse mediaberichten wordt als ‘contraproductief’ gezien. Aannemer Ballast Nedam Infra houdt zelf formeel nog vast aan 18 april voor het opstarten van het klimatiseren, oftewel koelen, van het gebouw; 28 mei voor een integrale test; 13 augustus de technische oplevering; 15 december de functionele oplevering met vaste medische inrichting en 21 april 2019 is de streefdatum voor de ‘First Patient Treatment’.

AT Osborne, de bouwtoezichthouder van Sona, constateert echter een reële kans op uitloop van de technische oplevering met twee tot vier maanden. De verwachting is dat de bouw dan technisch grotendeels klaar zal zijn, uitgezonderd onder meer de elektrische installaties.

Sona stelde in het persbericht keihard dat minister Camelia Römer ‘onvolledige, incorrecte en ongefundeerde verklaringen’ over Sona heeft afgelegd tijdens een vergadering van de Centrale Commissie van de Staten. De bewindsvrouw laat echter weten het parlement naar beste weten te hebben geïnformeerd, waarbij zij zich heeft gebaseerd op kwartaalcijfers van Sona, bekende en gedocumenteerde historie en informatie van een werknemer en meerdere onderaannemers van Sona werkzaam in de domeinen omgeving, bouw en ICT.

Sona heeft zich, naar het oordeel van de minister en haar adviseurs, niet geheel gehouden aan het in de beheersovereenkomst gestelde. Zo hebben geen geauditeerde verantwoordingen plaatsgevonden en is de transitie van het bestaande ziekenhuis Sehos naar HNO om nog onbekende redenen langer dan een jaar stilgelegd. Ook zijn ingrijpende wijzigingen – zoals overeengekomen in de beheersovereenkomst – niet gemeld aan opdrachtgever Land Curaçao, zoals statutenwijziging en het vervangen van uitvoeringsorganisatie Berenschot door zichzelf, waardoor de checks en balances niet in orde zijn.

Verder wordt niet meegedacht met het Land inzake belangrijke zaken als het inpassen van HNO in de zorgstructuur en de transformatie van de gezondheidszorg als geheel.

Overigens wordt een kanttekening geplaatst bij de vele juridische procedures die door Sona worden gevoerd, waarschijnlijk ten laste van het projectbudget: Sona vs. Ballast Nedam (twee claims en mogelijk drie), Sona vs. Berenschot (bodemprocedure), Berenschot vs. AT Osborne met voeging van Sona (schadevergoeding) en dreiging kort geding Sona versus Land Curaçao (inzake overmaking HNO-gelden).

Instemming niet bekend

,,Minister Camelia-Römer is ervan op de hoogte dat de financiële administratie achtergehouden wordt door het bureau Berenschot”, aldus het persbericht van Sona. In reactie hierop verneemt deze krant dat Berenschot in november 2016 de jaarrekeningen 2013-2015 en enkele maanden later de halfjaarcijfers 2016 heeft ingediend bij Sona, onderhands bij het ministerie van Financiën en de accountant van Sona.

De accountant heeft te kennen gegeven niet tot controle over te kunnen gaan omdat de opdracht van Sona had moeten komen. De beweerde instemming van de regering om de overeenkomst met Berenschot te beëindigen, is bij de huidige minister en de twee laatste ministers van Gezondheid niet bekend en zal nader worden onderzocht, verneemt de redactie.

,,Vanaf de dag dat de overeenkomst met Berenschot was afgelopen, weigert deze consultant de administratie van Sona over te dragen. Na tussenkomst van de rechter en met medeweten van minister Camelia-Römer voert Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) de regie om tot een oplossing te komen”,

meldde Sona in het persbericht. Het is voor Sona ‘onbegrijpelijk’ waarom de minister volhoudt dat Sona op dit punt niet meewerkt, als Berenschot zelf heeft bevestigd dat zij de bewuste administratie moet overleggen. Berenschot heeft, zo blijkt uit navraag door deze krant, geweigerd de administratie aan Sona over te dragen omdat Berenschot van mening is dat het managementcontract de juiste gronden voor opzegging mist en daardoor nog steeds van kracht is. Volgens het contract dienen de projectgegevens/administratie aan het einde van het project te worden overgedragen. Ook werkte Berenschot niet mee omdat zij van mening was – en is – dat Sona de achterstallige fees over 2016 en eerder dient te voldoen.

Uit recente mailwisseling van Soab, namelijk van 23 februari 2018, blijkt overigens dat Berenschot meewerkt aan het opleveren van geauditeerde jaarverslagen en juist Sona niet. ,,Nog onbegrijpelijker is het dat de heer Stanley Betrian iemand van Berenschot International in zijn team van Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT) heeft opgenomen”, zo berichtte het Antilliaans Dagblad in verband met het persbericht van Sona.

De MRT, Betrian, ontkent een Berenschot-medewerker of directielid in zijn team te hebben opgenomen. Een teamlid van de MRT huurt zelf, op eigen titel beperkt expertise, kennis en kunde van deze Berenschotmedewerker in om één en ander aan historische informatie te complementeren.

Bovendien is gebleken dat in de eerste onderhandelingen tussen Sona en Berenschot nog sprake was van het overnemen van deze medewerker in het HNO-team van Sona. De MRT voert geen toezicht uit op Sona en AT Osborne, de bouwtoezichthouder van Sona. De Sona-structuur stelt geen toezicht toe. De MRT houdt namens de minister toezicht op het HNOproject, maar niet op Sona of AT Osborne.

Verzoeken om gedetailleerde informatie of bepaalde onderbouwing worden niet door Sona gehonoreerd. Informele gesprekken met de onderaannemers hebben met instemming of met kennis van de gesprekken door Sona met de MRT plaatsgevonden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. We zijn al langer een eiland in moreel verval met gierende corruptie, eigenbelang, grootschalige belasting ontduiking, vriendjes politiek, niet respecteren van regels en gezag, gigantische milieu vevuiling, aberrant sexueel gedrag, alcohol misbruik, … Wat wil je dan?

  2. Sona stelt dat de Minister de Centrale Commissie van de Staten onvolledige, incorrecte en ongefundeerd geinformeerd heeft. Een doodzonde in de politiek. De oppositie is bekend met het project, dus met de geldstromen. Feit is dat de Minister alle controle op SONA en USONA is ‘kwijtgeraakt’. Het voorgenomen onderzoek door de ARC is enkel een façade. Er wordt gevochten om beheer van de gelden gerelateerd aan de bouw van het ziekenhuis, het enige project dat met ‘een zachte lening’ vanuit Nederland kon worden gefinancierd, om zo “mogelijke overschrijdingen” van het budget te kunnen calculeren. Daarnaast gaat het om hoe budgetten die momenteel naar Sehos gaan, in de toekomst toegkend zullen worden.

  3. Niets kan hier normaal gaan in dit “land”. Overal wegen de belangen van enkelingen of selecte groepjes zwaarder dan het algemeen belang. Samen werken en transparantie zijn hier viese woorden. En zo sukkelen we maar door, en zo laten we de buitenwacht steeds maar weten dat we als mogelijke partners volkomen onbetrouwbaar zijn. Met het grootste gemak leggen we hier rechterlijke uitspraken naast ons neer en negeren ministers en de staten. De beroerdheid straalt overal vanaf. En de economie die groeit maar niet, hoe zou dat toch komen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties